Zzp in de zorg worden? Zo doe je dat!

31 augustus, 2023

Let op: Nieuwe ontwikkelingen rondom zzp’en in de zorg

Gezien de veranderingen in de wet- en regelgeving en de handhaving op de inzet van zelfstandigen kan bovenstaande informatie niet meer volledig relevant zijn. Voor de meest recente ontwikkelingen op dit gebied verwijzen we je door naar ons ZZP nieuws platform.

Schrijf je in in het BIG-register

Wil je zzp in de zorg worden, dan dien je te beschikken over een BIG-registratie. Zonder mag je zelfs niet aan het werk volgens de Wet BIG. Dit geldt voor alle beroepen binnen de geneeskunde. Wanneer je je studie hebt afgerond, schrijf je je meteen in het BIG-register in. In dit register staan je medische bevoegdheden opgeslagen. Je dient je iedere 5 jaar opnieuw te registreren. Let hier dan ook goed op als je als zzp’er in de zorg aan de slag gaat.

Welke zorgverleners moeten zich registreren?
Zorgverleners met een van 11 zogenoemde artikel 3 beroepen moeten zich registreren in het BIG-register. Dit zijn apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, klinisch technoloog, orthopedagoog-generalist, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige en verloskundige.
Een verzorgende IG of bijvoorbeeld doktersassistent kan ook gaan ZZP-en maar hoeft zich niet aan te melden in het BIG-register

 

Vraag BTW vrijstelling aan

Ben je of ga zzp-en in de zorg? Dan is de kans groot dat je BTW vrijstelling mag aanvragen. Door de onderstaande vragen + antwoorden weet jij of je recht hebt om BTW vrijstelling aan te vragen.

 

Vraag 1: wanneer zijn mijn diensten als zzp-er in de zorg BTW vrijgesteld?

Het is niet zo dat een zorgverlener per definitie BTW-vrijgesteld is. BTW staat voor ‘belasting over de toegevoegde waarde’ ook wel omzetbelasting genoemd. Een ondernemer, zoals een zzp’er in de zorg, kan niet zomaar BTW-vrijgesteld zijn. De wetgeving werkt anders. Bij het bepalen van de BTW-vrijstelling wordt gekeken naar de diensten die je aanbiedt. Zijn deze diensten BTW-vrijgesteld of niet? In de zorgsector zijn veel diensten BTW-vrijgesteld, maar niet allemaal. Daarom kan niet zomaar gesteld worden dat een zorgverlener BTW-vrijgesteld is. Het is mogelijk dat jouw diensten BTW-vrijgesteld zijn, maar dat wordt niet vooraf vastgesteld.

Voorbeeld: een verpleegkundige die werkt als teamleider, is niet BTW-vrijgesteld, terwijl dezelfde verpleegkundige die zorg verleent aan een persoon met een persoonsgebonden budget (PGB) wel BTW-vrijgesteld is.

 

Vraag 2: Ben ik opgeleid om BTW-vrije diensten in de zorg te verlenen?

De vrijstelling van omzetbelasting voor zzp’ers in de zorg is gebaseerd op een belangrijk uitgangspunt. In de zorg geldt een vrijstelling van omzetbelasting als er handelingen worden verricht die ‘gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens’. Dit betekent dat de zorgverlener rechtstreeks handelingen moet verrichten die gericht zijn op de patiënt/cliënt. Als je daadwerkelijk zorg verleent aan mensen, maak je kans op BTW-vrijstelling.

Maar let op: je moet wel opgeleid zijn om zorg te kunnen bieden die gericht is op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens. Dit geldt niet voor alle zorgverleners. Een veelgestelde vraag van zorgmedewerkers is of ze zonder diploma kunnen werken als zzp’er in de zorg. Dit raden wij af. De Belastingdienst vraagt namelijk steeds vaker om bewijs van diploma’s.

Voorbeeld: een zorgprofessional die is opgeleid tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH) biedt begeleiding. Dit is waarschijnlijk niet BTW-vrijgesteld. Een psycholoog die in opdracht van een werkgever werkt om het functioneren van werknemers te verbeteren, is waarschijnlijk ook niet BTW-vrijgesteld.

Vraag 3: Hoe word ik bemiddeld en uitbetaald als zzp’er in de zorg en wat zijn de gevolgen voor mijn BTW-plicht?

Veel zzp’ers in de zorg worden bemiddeld om aan opdrachten te komen. De manier waarop je wordt bemiddeld en uitbetaald heeft gevolgen voor jouw BTW-plicht. Het is belangrijk om te kijken naar hoe je wordt bemiddeld en op welke manier je wordt uitbetaald.

 

Is er sprake van zuivere bemiddeling?

Bij zuivere bemiddeling heb jij direct een overeenkomst met jouw opdrachtgever en staat de bemiddelaar hiernaast. Het bemiddelingsbureau werkt dan faciliterend aan het proces. Bij onzuivere bemiddeling zet het bureau zichzelf tussen jou en jouw opdrachtgever. De zorgorganisatie rekent dan af met het bemiddelingsbureau en jij stuurt jouw factuur naar het bemiddelingsbureau. Op dat moment is het bureau jouw opdrachtgever en moet je BTW in rekening brengen omdat het bureau als uitzendbureau functioneert richting de zorginstelling.

 

Hoe word je uitbetaald?

Als je op een zuivere manier wordt bemiddeld en BTW-vrijgestelde diensten verricht, kan je nog steeds in een BTW-probleem terechtkomen als de manier van uitbetaling niet juist is. Deze manier van uitbetaling wordt bepaald door het bemiddelingsbureau en daar zitten verschillen tussen bureaus.

 

Welke gevolgen heeft het factuurproces voor jou?

Het komt voor dat de manier waarop het bemiddelingsbureau en de zzp’er factureren, ertoe leiden dat de Belastingdienst de zzp’er toch als BTW-plichtig ziet, met alle gevolgen van dien. Het bemiddelingsbureau probeert vaak zowel de opdrachtgever als de zzp’er te ondersteunen, waardoor zij factureren aan de zorginstellingen en vragen aan de zzp’er om het bemiddelingsbureau een factuur te sturen. Een goede check op de constructie van het bureau kan veel duidelijkheid geven.

 

Ben je als zzp’er in de zorg op zoek naar advies over jouw situatie en wil je duidelijkheid over de omzetbelasting voor zzp’ers in de zorg?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij leggen je precies uit hoe wij te werk gaan én hoe we ervoor zorgen dat jij zonder zorgen de BTW vrijstelling mag aanvragen.

 

Hanteer passende tarieven

Ben je zzp in de zorg, dan is het belangrijk passende tarieven te hanteren. Er geldt voor een aantal beroepen ook een maximumtarief, zoals voor de orthodontist, psychiater en logopedist. Bepaal je je bedrag zelf, zorg er dan voor dat deze niet te hoog is. Je kunt online diverse informatie vinden omtrent zzp tarieven die passen bij jouw zorgberoep.

 

Zet een juiste administratie op

Ben je zzp in de zorg, dan is het ook belangrijk dat je administratie op orde is. Jouw boekhouding moet meteen ingezien kunnen worden. Ook is het belangrijk dat je je uren als zzp’er registreert. Dit kun je eenvoudig doen via diverse online boekhoudprogramma’s. Bekijk eens online welke boekhoudprogramma’s er zoal zijn en welk pakket het beste past bij jouw persoonlijke behoeften.

 

Regel de nodige verzekeringen

Zzp in de zorg worden? Vergeet dan als laatste niet de nodige verzekeringen te regelen. Dit moet je echt doen voordat je begint met werken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is de verzekering waarbij jij verzekerd bent tegen fouten die effect hebben op patiënten. Zoals een verkeerde medische handeling. Daarnaast heb je ook nog de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee regel je dat je verzekerd bent als je bijvoorbeeld een duur medisch apparaat omstoot en het kapot gaat. En als laatste, de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is nu nog niet verplicht, maar wordt waarschijnlijk in 2025 wel verplicht. De naam zegt het al, maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je geld uitkeert als je door bijvoorbeeld een val niet meer (volledig) kunt werken. Wij wensen je veel succes met alle voorbereidingen voor je zzp in de zorg gaat worden!

 

Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?

Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.

Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?

Dit doen we voor zzp’ers:

✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.

Wil je dit ook?

Meld je dan aan via onze aanmeldpagina.