Wil je zelf de touwtjes in handen hebben?
Zijn onregelmatige diensten, bezuinigingen en een wisselend beleid voor jou als zorgmedewerker ook redenen om te kijken naar alternatieven voor je vaste baan?
Te veel zorgmedewerkers laten zich afschrikken door wat je als ZZP’er in de zorg allemaal moet regelen.
Maar dat valt eigenlijk reuze mee. ZZP’en in de zorg is namelijk makkelijker dan je denkt.
Hoe je daarmee begint, gaan we op deze pagina aan je uitleggen.
ZZP’er in de zorg als verpleegkundige
Ben jij een IC verpleegkundige, SEH verpleegkundige, CCU verpleegkundige, recovery verpleegkundige, algemeen verpleegkundige, anesthesiemedewerker, operatieassistent of een andere zorgmedewerker?
Dan kun je makkelijk ZZP’er in de zorg worden. Professionals in ziekenhuizen en zorginstellingen zijn namelijk gewild en kunnen daarom vaak hun eigen werktijden en uurtarief bepalen. Klinkt dat als muziek in je oren? Dan gaan we vertellen hoe je ZZP’er in de zorg wordt.
Hoe word je ZZP’er in de zorg?
Op de vraag “Hoe word ik ZZP’er in de zorg” bestaat een kort, en een lang antwoord. Het korte antwoord is: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en voldoe aan een aantal wetten en je bent zo goed als klaar om te beginnen. Maar je hebt natuurlijk ook opdrachten nodig, je moet je administratie op orde houden en je pensioen verzorgen. Wij leggen je stapsgewijs een aantal dingen uit die je moet regelen:
1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel, open een zakelijke bankrekening en meld je aan voor het BIG-register
Schrijf je in als ZZP’er bij de Kamer van Koophandel
Om ZZP’er in de zorg te worden, moet je als ondernemer ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Online kun je eenvoudig een afspraak maken, en na wat papierwerk ingevuld te hebben, sta je meestal binnen een half uur weer buiten. De Kamer van Koophandel helpt je aan een KVK- en btw nummer en dan ben je officieel ondernemer.
Open een zakelijke bankrekening
Als ZZP’er moet je jouw financiën goed op orde hebben. Daarom raden wij aan om je privé geldzaken te scheiden van je zakelijke geldzaken. Bij elke mogelijke bank kun je een zakelijke rekening openen. Je facturen worden allemaal op deze rekening betaald en de zakelijke kosten die je maakt, betaal je ook met deze rekening.
ZZP'er worden als verpleegkundige? Meld je dan aan voor het BIG-register.
Als je als ZZP’er aan de slag wil gaan, is het een vereiste dat je je inschrijft in het BIG-register, als jouw functiegroep daaronder valt. Het BIG-register staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg en is door de overheid opgezet om de kwaliteit van de zorg te controleren en hoog te houden.
Als zorgprofessional kan je namelijk niet zomaar zelfstandig je werk uitvoeren. Als je je laat inschrijven in het BIG-register mag dit wel. Dit geldt voor: artsen, bachelor medisch hulpverleners, geregistreerd-mondhygiënisten, klinisch technologen, physician assistants, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen.
Na inschrijving kun je dan ook officieel je beroepstitel voeren die door de overheid wettelijk beschermd wordt. Als BIG-geregistreerde val je direct onder het tuchtrecht.
2. Verzekeren of niet verzekeren?
Bedrijfsaansprakelijkheids-
verzekering
Als ZZP’er in de zorgsector loop je niet alleen het risico om fouten te maken, maar zijn de consequenties van sommige fouten vaak (financieel) niet te overzien. Een kleine fout kan al snel direct of indirect schade veroorzaken aan mensen of peperdure apparaten. Daarom is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Arbeidsongeschiktheids-
verzekering
Als ZZP’er kan het gebeuren: je wordt zelf ziek, krijgt een burn-out of raakt betrokken bij een ongeluk en wordt (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt.
Als je in loondienst zou werken, draagt je werkgever vaak de financiële risico’s, maar als ondernemer moet je dit zelf allemaal regelen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom een belangrijke verzekering om te overwegen. In het geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid krijg je van de verzekeringsmaatschappij maandelijks een financiële uitkering.
Kom je net uit loondienst en begin je voor jezelf? Dan kan je je ook bij het UWV verzekeren. De voorwaarde is wel, dat je je dient aan te melden binnen dertien weken nadat je uit loondienst bent gegaan.
3. Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ)
Om de kwaliteit van de zorg in Nederland hoog te houden, moet jij als ZZP’er verplicht voldoen aan een aantal eisen. Deze eisen staan opgesomd in de WKKGZ, oftewel de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg.
Wat regelt de wet:
- Een betere en snelle aanpak van klachten;
- Zorgmedewerkers kunnen veilig incidenten melden;
- Cliënt krijgt sterkere positie;
- Uitbreiding meldplicht zorgaanbieders.
De belastingdienst heeft een handreiking voor ZZP’ers in de zorg om het allemaal net iets makkelijker te maken. De handreiking omvat het volgende:
- Het opzetten van een kwaliteitssysteem;
- Hoe om te gaan met klachten;
- Het leren van incidenten;
- Overige wettelijke verplichtingen.
De handleiding is te downloaden via deze link.
4. Bepaal je uurtarief
Als ZZP’er in de zorg is het belangrijk om een uurtarief samen te stellen. Maar hoe doe je dat? Hoe kom je erachter wat je waard bent? Kijk je naar anderen of maak je zelf de balans op?Hoe je jouw uurtarief bepaalt, is volledig aan jou, maar zorg er wel minimaal voor dat je ervan rond kunt komen en je onkosten erdoor gedekt zijn.
Voorbeelden van maandelijkse onkosten zijn:
- Verzekeringen en pensioenregelingen
- Kosten kantoorruimte of huisvesting
- Telefoonkosten
- Administratiekosten
- Vervoerskosten
- Eventuele opleidingsbudget
- Inventariskosten
- Marketingbudget
Als ZZP’er in de zorg moet je, net als alle andere zorgprofessionals belasting betalen. Het percentage belasting dat je betaalt, is afhankelijk van je inkomsten. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig arts dan betaal je meer belasting dan een zelfstandig verpleegkundige.
5. Pensioen regelen: nu druk maken om later
Wil je op je 65e of zelfs eerder stoppen met je werkzaamheden als ZZP’er? Dan is het verstandig om je pensioen goed te regelen. Sluit je je aan bij een pensioenorganisatie? Investeer je in vastgoed of in aandelen? Er zijn verschillende manieren om er later warm bij te zitten. Kies vooral een manier van pensioenopbouw die bij jou past.
Download het gratis ebook over ZZP'en in de zorg
Wat staat er in het ebook dat niet in dit artikel staat?
- Een handige checklist “Hoe word ik ZZP’er in de zorg”
- Een formulier waar je als ZZP’er gemakkelijk personeelspassen mee kunt aanvragen
- Extra info over: Pensioenopbouw
- Extra info over: Aanbevolen verzekeringen als ZZP’er
- Extra info over: btw vrijstelling
- Extra info over: Wettelijke verplichting tot een medisch patiëntendossier
- Extra info over: Het leasen van zakelijk vervoer
- Extra info over: Hoe zorg je voor genoeg opdrachten
Schrijf je in voor de wekelijkse ZZP-tips en ontvang gratis het ebook “ZZP’er in de zorg worden in 14 stappen”
ZZP’er in de zorg worden met gratis hulp van ons
Als je er voor kiest om ZZP’er te worden, kies je er indirect voor dat je alles zelf zult moeten regelen. Je hebt niet alleen de verantwoordelijkheid over je patiënt, maar moet ook zaken regelen die normaal gesproken jouw werkgever uit handen nam:
- Je pensioenopbouw voor later;
- Je administratie en geldzaken;
- Het voldoen aan de eisen en registratieplichten van de overheid;
- Dat je goed verzekerd bent en niet te veel hiervoor betaalt;
- Dat je voldoende opdrachten hebt om rond te komen.
En als laatste … dat je op tijd betaalt wordt, zodat je gemakkelijk jouw vaste lasten kunt blijven betalen.
Als je ZZP’er in de zorg wilt worden, zitten daar vanzelfsprekend risico’s aan vast. Daarom zien we, dat veel enthousiaste zorgprofessionals blijven steken en nooit beginnen als ZZP’er in de zorg. Simpelweg omdat ze te veel opkijken tegen de zaken die ze moeten regelen en vastigheid stiekem toch wel fijn vinden.
Dat vinden we jammer, want dat is helemaal niet nodig. Daarom hebben wij het makkelijk voor je gemaakt …
Niet alleen hebben wij een ebook voor je geschreven, maar samen met onze werkgever Interchange hebben we een manier bedacht waarbij wij onder de paraplu van Interchange (toekomstige) ZZP’ers kunnen helpen met ondernemen.
In zo’n 30 jaar dat we hiermee bezig zijn, werken al meer dan 100 ZZP’ers met ons samen.
En het mooiste van alles is … het is een win-win situatie voor zowel jou als voor ons.
Want jij …
- Bepaalt waar je wilt werken;
- Bepaalt wanneer je wilt werken;
- Bepaalt hoeveel je per uur wilt verdienen;
- Blijft voor jezelf werken en niet voor ons;
- Krijgt jouw complete uurtarief zonder inhoudingen gestort.
En wij …
- Kunnen jou gratis voorzien van zzp opdrachten;
- Ondersteunen jou gratis bij het starten van je onderneming;
- Helpen jou je uurtarief te bepalen;
- Adviseren waar je het beste een bankrekening kunt openen;
- Helpen je bij het vinden van een geschikte boekhouder;
- Ondersteunen je in het regelen van verplichtingen van de overheid;
- Helpen je te bepalen welke verzekeringen handig zijn om af te sluiten;
- Bieden jou inkoopvoordeel m.b.t. verzekeringen;
- Bieden jou inkoopvoordeel m.b.t. leaseauto’s;
- Helpen jou bij de beste manier om pensioen te regelen;
- Kunnen er voor zorgen dat je altijd op tijd betaalt krijgt zodat jij je vaste lasten kunt blijven betalen.
Omdat …
- Het ziekenhuis of de zorginstelling waar jij als ZZP’er gaat werken ons iets extra’s betaalt als jij daar als jij daar gaat werken;
- Wij verzekeringen en leaseauto’s voordeliger kunnen aanbieden omdat we dit voor veel zpp’ers regelen en daarom deze groots kunnen inkopen;
- We met banken een deal hebben gemaakt, zodat we direct jouw facturen kunnen betalen als jij ze stuurt.
Leuke vriendelijke en vakkundige mensen. Goede en snelle bemiddeling tussen de zzp-er en opdrachtgever. Ze zijn duidelijk, no-nonsense en eerlijk. Korte lijntjes waardoor je snel en makkelijk contact krijgt. Er wordt altijd gereageerd en snel ook, zelfs in het weekend. Ze staan voor je klaar en laten je echt niet in de kou staan! Topbureau! Vijf sterren meer dan waard!
Met Rachnel in contact gekomen toen ik besloot om verder te gaan als zzper,. Hij heeft mij daar uitstekend mee geholpen. Nog steeds kan ik terecht met vragen bij hem.
Ik heb als zzp operatieassistent hele goede ervaringen met interchange.
Ze luisteren goed naar wat ik wil helpen mij op een prettige manier met de administratie. Kortom ik ben zeer tevreden en raad ook andere zzp’ers interchange aan.
Nicolette Mak.
Wil je jezelf direct aanmelden als zzp'er in de zorg?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou als ZZP’er in de zorg? Ik help je graag! Laat je gegevens achter en ik neem z.s.m. contact met je op voor een kennismaking. Helemaal vrijblijvend natuurlijk.. je zit nergens aan vast.
Annemarie Koeman
Specialist ZZP’en in de zorg
Annemarie Koeman |
|