Boekhouder zzp zorg: waar begin je?

12 mei, 2023

Let op: Nieuwe ontwikkelingen rondom zzp’en in de zorg

Gezien de veranderingen in de wet- en regelgeving en de handhaving op de inzet van zelfstandigen kan onderstaande informatie niet meer volledig relevant zijn. Voor de meest recente ontwikkelingen op dit gebied verwijzen we je door naar ons ZZP nieuws platform.

Zo stel je een goede boekhouding voor de zzp zorg op

Als eigen boekhouder je zzp zorg bijhouden kan best een uitdaging zijn. Iedere ondernemer dient zelf zijn administratie goed bij te houden. Hiervoor stelt De Belastingdienst een aantal eisen. Jaarlijks dien je een goede administratie te kunnen overleggen aan De Belastingdienst. In deze administratie bevinden zich onder andere de urenregistratie, bankafschriften, facturen, reiskosten, rittenadministratie en overige bonnen. In dit artikel vertellen wij je hoe je zorgt voor een goede boekhouding in de zzp zorg en wat je zeker op orde moet hebben. Lees snel verder voor meer informatie.

 

Dit moet je bewaren voor De Belastingdienst

Je moet niet alleen je administratie op orde hebben voor De Belastingdienst, maar ook enkele belangrijke onderdelen bewaren. Zo dien je een grootboek te bewaren, wat de inkomsten en uitgaven omvat. Je hoort de debiteuren- en crediteurenadministratie te bewaren, de voorraadadministratie, in- en verkoopadministratie en bankadministratie te bewaren. Al deze onderdelen dienen 7 jaar bewaard te worden. Voor onroerende zaken zoals het huren van een bedrijfspand geldt een 10 jarige bewaarplicht. De administratie dient zowel op papier als digitaal bewaard te worden. Wanneer De Belastingdienst hierom vraagt, moet je jouw administratie kunnen overleggen. Zorg er daarom voor dat je alles bijeen hebt en alles goed geordend is.

 

1. Registreer je uren

Het is ook erg belangrijk je uren te registeren. Door je urenregistratie goed bij te houden, kun je als zzp in de zorg ook in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Hiervoor die je aan het urencriterium te voldoen. Dit betekent dat je ten minste 1.225 uren dient te besteden aan je onderneming. Dit moet je met je bedrijfsadministratie kunnen aantonen. Noteer dan ook goed je uren en schrijf op welke taken je hebt gedaan en hoeveel uren je hieraan besteed hebt. Wil je graag zelfstandigenaftrek, dan dien je 1.225 uur per jaar aan je bedrijf te werken. Dit is 24 uur per week.

 

2. Open een zakelijke rekening

Je boekhouding voor de zzp zorg doen is nog makkelijker als je een zakelijke rekening opent. Het is niet wettelijk verplicht om als ondernemer een zakelijke rekening te openen, maar dit wordt wel aangeraden. Zo kun je jouw inkomsten op zowel privé als zakelijk gebied scheiden. Ook heeft je eventuele boekhouder zo sneller inzicht in de inkomsten en uitgaven van je onderneming.

 

3. Gebruik een online boekhoudpakket

Zorg er ook voor dat je maandelijks je administratie bijhoud. Het is erg belangrijk om dit te doen, zodat je niet tegen het einde van het jaar alles moet doen. De kans dat je iets kwijtraakt is trouwens ook groter als je niet maandelijks je administratie doet en dit niet goed ordent. Door je administratie maandelijks bij te houden voorkom je dat je niet meer weet waarvoor een specifieke bon was. Plan iedere maand of misschien zelfs iedere week een momentje om aan de administratie te zitten.

 

4. Houd maandelijks de administratie bij

Zorg er ook voor dat je maandelijks je administratie bijhoud. Het is erg belangrijk om dit te doen, zodat je niet tegen het einde van het jaar alles moet doen. De kans dat je iets kwijtraakt is trouwens ook groter als je niet maandelijks je administratie doet en dit niet goed ordent. Door je administratie maandelijks bij te houden voorkom je dat je niet meer weet waarvoor een specifieke bon was. Plan iedere maand of misschien zelfs iedere week een momentje om aan de administratie te zitten.

 

 

Zet een boekhouder in

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een boekhouder in de arm te nemen. Zo kun je de BTW aan je boekhouder uitbesteden en kunnen zij alles wat er geregeld moet worden voor de omzetbelasting uit handen nemen. Uiteraard moet je hiervoor wel zelf je administratie goed bijhouden en de juiste informatie doorgeven aan de boekhouder, maar zij berekenen op welke manieren je fiscaal voordeel behaald hebt, waardoor de kans groter is dat je straks minder belasting hoeft te betalen.

 

Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?

Wil je meer informatie omtrent de boekhouding? Neem dan gerust contact op met Inter-Change, jouw detacheringsbureau in de zorg. Onze medewerkers staan je graag te woord en kunnen je geheel informeren over de boekhouding voor je bedrijf en ondersteunen je op verschillende vlakken als de facturatie en het uitzoeken van verzekeringen.

Ook helpt het team je aan jouw ideale vacature in de zorg!

Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de BTW vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?

 

Dit doen we:

✔︎Wij bieden je gratis ondersteuning;
✔︎Je krijgt het uurtarief dat je wilt, zonder inhoudingen en zonder bemiddelingsfee;
✔︎Wij verzorgen de facturatie. Daarnaast helpen we je met het uitzoeken van verzekeringen, het zoeken van opdrachten en veel meer;
✔︎Je kunt ons altijd bellen, e-mailen of appen, 24 uur per dag;
✔︎Je hoeft ons niet te betalen, dat doet de zorginstelling!

Wil je dit ook?

Meld je dan aan via onze aanmeldpagina!

Boekhouder zzp zorg