BIG-registratie verpleegkundige: wat houdt dit in?
15 mei, 2023
Alles over de BIG-registratie voor de verpleegkundige
Ben jij benieuwd wat de BIG registratie voor de verpleegkundige inhoudt? Het BIG-register betekent ook wel Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg en maakt uit van de Wet BIG. Dit online register is openbaar en bevat diverse gegevens van zorgverleners, waaronder verpleegkundigen. Alleen wie in het BIG-register staat, mag de beschermde beroepstitel voeren en de handelingen die hierbij horen verrichten.
Een BIG-registratie hebben is enkel noodzakelijk als je ook echt werkzaam bent in het betreffende beroep. De Wet BIG hanteert speciale regels voor specifieke beroepen in de gezondheidszorg. Het doel hiervan is om patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners te beschermen. In dit artikel kom je meer te weten over de BIG-registratie voor de verpleegkundige. Lees snel verder voor meer informatie over het BIG register voor verpleegkundigen.
BIG-registratie verpleegkundige is verplicht!
Vanaf 1 januari 2008 is het verplicht om je te herregistreren in het BIG-register. Als je als verpleegkundige aan de slag wilt blijven is je beroep, is het noodzakelijk om je opnieuw in te schrijven. De herregistratie doe je 5 jaar nadat je je diploma voor verpleegkundige hebt behaald.
Verpleegkundigen die hun diploma voor 1 januari 2009 behaald hebben, moeten sinds 31 december 2013 nogmaals geregistreerd worden. Nadien moest deze herregistratie iedere 5 jaar herhaald worden, wat betekent dat ze zich nu in 2022 wederom moeten herregistreren. Door je te herregistreren, laat je zien dat jouw kennis actueel is en je de nodige scholing hebt gehad.
Wat als een verpleegkundige niet geregistreerd is?
Het kan zijn dat je je nog niet geregistreerd hebt als verpleegkundige of besloten hebt je niet te laten herregistreren. Wanneer je niet voldoet aan de criteria voor herregistratie voor verpleegkundigen, wordt de inschrijving in het BIG-register beëindigd. In de praktijk betekent dit dat je je beroepstitel niet meer mag voeren. De rechten en plichten die verbonden zijn aan de inschrijving in het BIG-register vervallen.
Dit betekent dat je je functionele zelfstandigheid verliest, waardoor je niet zonder tussenkomst van een arts mag handelen. Wanneer je BIG-registratie beëindigd is, mag je nog wel je voormalige beroepstitel voeren. Enkel moet hier wel de toevoeging ‘niet praktiserend’ aan worden toegevoegd. Je diploma blijft wel zijn waarde behouden. Het kan ook zijn dat je inschrijving weg is, omdat je niet hebt voldaan aan de criteria. Het is dan wel mogelijk je opnieuw in te schrijven. Hiervoor gelden echter wel dezelfde criteria als bij een herregistratie.
Wel werken als verzorgende
Ben je als verpleegkundige niet praktiserend, omdat je niet meer in het BIG register staat, dan mag je nog wel het beroep van verzorgende uitvoeren. Het beroep verzorgende heeft namelijk geen functionele zelfstandigheid, zoals de generiek verpleegkundige.
Hierdoor hoef je niet perse een BIG registratie te hebben, Een verpleegkundige niet praktiserend mag zichzelf echter geen verzorgende IG noemen. Deze titel mag alleen worden benoemd als de persoon in kwestie hier de betreffende opleiding voor gevolgd heeft.
Geen BIG-registratie verpleegkundige? Rechten en plichten vervallen
Wanneer de inschrijving in het BIG-register beëindigd is, vervallen ook alle rechten en plichten die aan de inschrijving in het BIG-register verbonden zijn. De functionele zelfstandigheid van verpleegkundigen vervalt, waardoor zij nog enkel in het bijzijn van een zelfstandig bevoegde zoals een arts bepaalde handelingen mogen uitvoeren.
De eis van bekwaamheid voor het uitvoeren van handelingen in opdracht is op iedere beroepsbeoefenaar van toepassing. Dit geldt ook voor de verpleegkundige niet praktiserend.
Je weet nu wat het BIG register voor de verpleegkundige betekent. Wil je je inschrijven? Maak je BIG-registratie voor de verpleegkundige rond in het BIG-register of laat jezelf herregistreren. Wij wensen je veel succes met je registratie of herregistratie!
Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?
Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.
Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?
Dit doen we voor zzp’ers:
✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.
Wil je dit ook?