De ervaring vanSadia Omar

Sadia, zzp’er in de functie van Algemeen Verpleegkundige, woont samen met haar man en twee katten in de buurt van Rotterdam. Als ze niet aan het werk is geniet ze van wandelen, vrienden, bezoekjes aan de sauna, haar drie kinderen die uit huis zijn, winkelen etc. Sinds kort is Sadia haar interesse ook gewekt door Cricut (snijmachines voor creatieve creaties). Dit kan wel eens een nieuwe hobby worden. In dit interview vertelt Sadia over haar carrière in de zorg en het pad dat ze heeft belopen tot waar ze nu is.

Sadia Omar (58)

Hoe ben je in de zorg terechtgekomen?

“In 1994 ben ik samen met mijn gezin vanuit Afghanistan naar Nederland gekomen. Na 5 jaar settelen met mijn gezin en goed Nederlands leren praten ben ik in de thuiszorg gestart. Op een dag werd ik door mijn werkgever gevraagd naar kantoor te komen. Hier kreeg ik te horen dat iedereen heel erg tevreden was over mij. Natuurlijk een mooi compliment dat mij veel energie gaf. Ik wilde graag doorleren en ben de opleiding tot Verzorgende IG gestart. Ik heb een tijdje bij een zorginstelling gewerkt maar ook hier merkte ik dat ik meer wilde en ook in mij had. Toen ben ik bij een ziekenhuis gestart met de verkorte opleiding tot Algemeen Verpleegkundige. En nog steeds werk ik met veel passie in de zorg.

Ik had eigenlijk nooit verwacht dat ik in de zorg zou werken, vroeger droomde ik erover om stewardess te worden. Nu ben ik blij dat ik in de zorg werk. Ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen in een moeilijke periode.”

“De vrijheid die je voelt als zzp’er, dit wilde ik ervaren”

“Mijn dochter en man zijn beide ondernemers, op een gegeven moment ben ik mij ook gaan verdiepen of dit ook iets voor mij is. Eerst ben ik begonnen met een paar diensten naast mijn loondienst. Ik wilde het rustig opbouwen, eerst maar eens even kijken hoe het voelt. Hierna ben ik via internet bij Interchange terecht gekomen. Het bureau sprak mij gelijk aan, heel toegankelijk en mijn contactpersoon Toni heeft mij heel goed geholpen en was erg betrokken. Via Interchange ben ik gestart met het werken van losse dagen in het ziekenhuis. De opdrachtgever waar ik zat was zo ontzettend tevreden dan ze een grotere opdracht voor mij hadden. En nu werk ik als zzp’er voor meer uren in de week, inmiddels al bij een tweede opdrachtgever. Loondienst heb ik losgelaten. Een voor mij spannende stap, maar ik ben ontzettend blij dat ik dit heb gedaan.

Sadia zzp verpleegkundige aan bed

Door mijn vak uit te voeren als zzp’er valt er een soort druk van mijn schouders, ik voel vrijheid en dit is precies een gevoel waar ik naar op zoek was in mijn werk. Ik heb verantwoordelijkheid en ik voel mij zelfverzekerd in mijn vak.

Zou je iedereen aanraden om als zzp’er in de zorg te werken?

“Nee, dat zou ik niet. Het moet wel echt bij je passen. Als zzp’er moet je ook goed durven laten zien wie je bent en wat je kan zodat het team waar je terecht komt ook echt blij met je is en jou als zzp’er vaker zou willen zien. Daarnaast heb je ook verantwoordelijkheid over je administratie en kennis en kunde die je op peil moet houden. Je bent echt je eigen bedrijf dus hoe je je presenteert is belangrijk. Zelf had ik altijd al die leiderschap in mij, ik ben echt een doorzetter. Ik moest even over een drempel heen, maar nu ik daar overheen ben voelt het echt goed.”

Heb je nog toekomst dromen?

“Ik ben altijd bezig met doorgaan, dit is positief maar dit kan ook negatief zijn. Negatief omdat je altijd meer wil en niet terugkijkt op wat je al hebt bereikt. Ik heb toekomstdromen om door te leren maar ik vind het ook belangrijk om te genieten van het leven en leuke dingen te doen.

Mijn motto is dan ook: blijven doorgaan, doorzetten op een gezonde en positieve manier.”

Meer informatie over zzp in de zorg?