De ervaring vanSaskia
Saskia woont samen met haar vriend in Lelystad. Ze worden daar vergezeld door 2 katten en 20 garnalen, als het inmiddels niet al meer geworden zijn. Saskia werkt een jaar bij Interchange in de functie van IC Verpleegkundige op haar eerste opdracht bij het Diakonessenhuis Utrecht. Ze vindt het leuk om verschillende werkwijzen te leren kennen en nieuwe ziekenhuizen te ontdekken. Dit is ook de reden waarom ze is gaan detacheren.
Waarom werkt je in de zorg?
“Ik heb eigenlijk altijd al een fascinatie gehad voor het menselijk lichaam, hoe alles samenwerkt, ik vind dit fascinerend en mooi. Ik heb eerst een jaar Toegepaste Biologie gestudeerd maar eigenlijk vond ik alleen de vakken Anatomie en Fysiologie leuk. Maar dit was vooral gericht op dieren. Daarnaast had ik alleen maar Plantkundige vakken maar die vond ik niet leuk. Het was voor mij duidelijk dat dit niet mijn opleiding was. Verpleegkunde bleek het beste te passen bij mijn interesses. Op deze manier ben ik in de zorg beland. Inmiddels werk ik 5 jaar in de zorg waarvan 2 jaar als IC Verpleegkundige.”
Hoe was het voor Saskia om af te studeren tijdens Corona?
“Het laatste stukje van de opleiding was nog in de eerste coronagolf, dit was heel leerzaam. Een pandemie komt niet vaak voor. Patiënten in de eerste golf waren zo ontzettend ziek en het was allemaal nog zo onbegrepen, dit was voor mij op dat moment heel interessant. Vanzelfsprekend dat het verschrikkelijk was voor alle patiënten. In de eerste periode was het team heel sterk. Schouders eronder ‘we lossen dit met zijn allen op’. Op den duur kwamen er meer frustraties naar boven. Het was heel erg druk op de afdeling. Hierdoor vielen ook collega’s uit, dat maakte het allemaal wel zwaarder.”
“Ik vind het werk op de IC heel interessant maar door covidpatiënten was het ook wel veel van hetzelfde. Ik ben juist op de IC gestart omdat je in de ochtend nog niet weet wat je in de middag allemaal hebt gedaan. Iedere patiënt is anders en ieder lichaam reageert anders op bepaalde ziektebeelden en therapieën en dat is juist het fascinerende aan het vak. Je bent dan echt puzzelstukjes bij elkaar aan het leggen. Met covid was dit anders.”
Waarom gestart met detacheren?
“Patiënten en ziektebeelden zijn er altijd maar ieder ziekenhuis heeft weer andere werkwijzen en protocollen. Dat vind ik heel interessant. Ik ben heel nieuwsgierig aangelegd en ik vind het heel interessant om te ontdekken waarom en hoe ziekenhuizen werken. Het is ook een stimulans om weer op een andere manier na te denken. Ik maak best snel nieuwe werkzaamheden eigen en dan heb ik al snel de instelling: oké, wat nu? Detacheren blijft mijn nieuwsgierigheid voeden.
“Daarbij is het ook heel erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen. En wat ook nog eens heerlijk is, als ik wegga op mijn werk, dan ben ik gewoon vrij. Ik zit niet in werkgroepjes, ik hoef geen leerlingen te begeleiden, als ik thuiskom ben ik gewoon thuis.”
Hoe bij Interchange terecht gekomen?
“Via een oud-collega ben ik in contact gekomen met Romina, consultant Acute zorg. Zij kwam bij mij thuis omdat we midden in corona zaten. Dit was erg leuk. Ik had gelijk een klik met Romina, het voelde goed en persoonlijk. Ik kan gemakkelijk en laagdrempelig schakelen met Interchange. Ik vind het ook leuk dat je af en toe van die spontane cadeautjes krijgt. Zo kregen we bijvoorbeeld met Sinterklaas een brownie-box thuisgestuurd met een lief kaartje. Door deze gebaren voel je je gezien en gewaardeerd in wat je doet.”
Detacheren, welke eigenschappen zijn handig om te bezitten?
“Allereerst een open houding, en dan vooral open naar collega’s. Direct laten zien wie je bent. Respectvol zijn naar andere denkwijze. Hoe jij bent opgeleid is niet heilig. Je hoeft niet overal in discussie te gaan. Stel je vooral vriendelijk op. Dan komt het goed!”
Saskia (28)
Ontvang gratis het e-book
‘Detacheren in de zorg’
Leer alles over:
✅ Hoe wordt jouw salaris bepaald?
✅ Krijg je uitbetaald als er geen opdracht is gevonden?
✅ Kan je ontslagen worden als detacheerder?
✅ Krijg je doorbetaald als je ziek bent?
✅ Hoe lang werk je op 1 plek?
En nog veel meer …