Waardering voor de zorg: de 5 mooiste initiatieven tijdens de Corona-crisis

09 maart, 2021

Nederland is ongelofelijk trots op alle zorgprofessionals die nu in tijden van de Covid-19 crisis nóg harder werken dan ze normaal al deden, wij vinden het dan ook dik verdiend dat er vanuit alle hoeken steunbetuigingen opduiken. Maar wat waren de meest spraakmakende steunbetuigingen voor de zorg? Wij hebben ze voor jullie op een rijtje gezet!

1. #klapcoronadewerelduit

We hebben het al eerder voorbij zien komen in Italië, Spanje en Bulgarije: klappen voor het zorgpersoneel. Zo werd er ook in Nederland op dinsdag 17 maart tussen 20:00 en 20:03 uur op verschillende plekken in Nederland massaal geapplaudisseerd. Er verschenen honderden video’s van deze actie online waarbij uitbundig geklapt of getoeterd werd. Je ziet mensen uit hun raam hangen, op het balkon of bij de voordeur staan. Veel mensen spraken over een ‘kippenvelmoment’.

2. Bloemen, gebak en kaartjes

Het is leuk om te zien dat veel zorgprofessionals vanuit veel verschillende hoeken bedankjes hebben mogen ontvangen. Niet alleen van ondernemers waarbij het werk nu stil ligt, maar ook veel omwonenden en scholieren. Zo kiezen veel mensen er bijvoorbeeld voor bloemen te kopen en deze af te geven bij verschillende zorginstanties. Ook veel banketbakkerijen en patisserieën kwamen langs met taarten, muffins en andere lekkernijen. In sommige ziekenhuizen worden er zelfs zo veel cadeaus gebracht, dat er een speciaal afhaalpunt is ingericht: bijvoorbeeld in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

3. Inzamelingsacties voor mondkapjes, vuurwerkbrillen en snorkelmaskers

Via onder andere Social Media, de radio en televisie werd (en wordt er nog steeds) een oproep gedaan voor het verzamelen van beschermende materialen zoals mondkapjes en vuurwerkbrillen. Dit kunnen mensen doen via bijvoorbeeld: www.doneereenmondkapje.nl. Op deze website kan ook geld gedoneerd worden en kun je terecht als je als zorgverlener in mondkapje nood zit.

Wist je dat er ook full face snorkelmaskers verzameld worden? Deze worden al gebruikt als beademingsapparaten in Italiaanse ziekenhuizen. Hiervoor is een speciaal ventiel nodig dat geprint wordt met een 3D printer. Sportwinkel Decathlon heeft nu duizend ‘easybreaths’ beschikbaar gesteld.

4. Onze helden in het wit

Misschien heb je ze al wel zien hangen: de witte t-shirts voor het raam met een groot rood hart. ‘Voor onze helden in het wit’. De shirts hebben mensen zelf gemaakt en willen hiermee wederom weer laten weten dat ze het zorgpersoneel waarderen en willen steunen. Al veel Nederlanders doen mee met deze actie, je kunt dit volgen via de hashtag #mijnhartvoordezorg op Instagram en andere Social Media-kanalen.

5. wijsteunendezorg.nl

Wil jij de zorgprofessionals ook een hart onder de riem steken? Dan kun je bijvoorbeeld op wijsteunendezorg.nl een motiverend of dankbaar berichtje achterlaten. Of een foto van jullie initiatief. #daslief

Heb jij ook zorgpersoneel een hart onder de riem gestoken? Een actie opgezet? Groot of klein? Deel deze dan met ons! Wij zijn erg benieuwd naar alle mooie initiatieven en ideeën.

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book