Dé 5 manieren om te ontspannen

12 juli, 2021

Als zorgprofessional is het belangrijk om tussen al het harde werken door ook te zorgen voor voldoende ontspanning. Stress maakt ons namelijk vatbaarder voor ziektes. Wist je dat werk gerelateerde stress de meest voorkomende reden is voor ziekteverzuim? Wil jij ook graag wat meer ontspanning gedurende de dag? Probeer dan eens deze wetenschappelijk bewezen manieren om te ontspannen. Het leuke is dat je alle bewezen manieren ook tijdens werktijd of in de pauze kunt toepassen. 

1. Leg je telefoon weg

Stop met het constant checken van je telefoon. Hierdoor voel je je steeds genoodzaakt op de hoogte te blijven, wat vaak stress oplevert. Met name voor bedtijd is het belangrijk om niet meer op je telefoon te kijken.

2. Luister het meest ontspannen nummer ter wereld

En welk nummer is dat dan? Weightless door Marconi Union. Onderzoek wijst uit dat je hersengolven en hartritme zich aanpassen aan het ritme van 60 BPM. Muziek werkt ontspannend, vooral klassieke muziek brengt dat hartslag omlaag.

3. Kauwgum

Wist je dat je het stresshormoon Cortisol kunt bestrijden door op kauwgom te kauwen? Je cortisolspiegel verlagen is goed. Het speelt een belangrijke rol bij: vertering van voedsel, slaap-waak ritme en je afweersysteem.

4. Eet chocolade

Het is geen fabeltje: van chocolade word je namelijk écht vrolijker. Door 40 gram donkere chocolade per dag te eten, maken onze hersenen blije stofjes aan: bèta-endorfinen. Belangrijk, eet niet te veel chocolade. Hier word je op den duur niet gelukkiger van.

5. Ga de natuur in

Maak na je werkdag nog een wandeling door de natuur. Kun je in de pauze door een park wandelen of even op een bankje plaatsnemen? Doe dit dan vooral. Door je zelf over te geven aan de natuur kun je je gelukkiger voelen. Een korte wandeling door de natuur kan al voldoende zijn om je lichaam te helpen ontspannen.

Ontvang gratis het e-book ‘Detacheren in de zorg'

Download E-book