De ervaring vanJonathan van Ruitenburg
Jonathan van Ruitenburg (34) woont in Rijswijk met zijn vriendin en twee jonge kinderen. Met meer dan tien jaar ervaring in de acute zorg werkt hij nu als zelfstandig zorgprofessional. Daarnaast heeft hij zijn eigen ondernemingen opgezet, zoals een YouTube-kanaal en een podcast. In dit interview vertelt Jonathan over zijn carrière in de zorg en zijn groeiende ondernemerschap.
Kun je meer vertellen over jouw achtergrond in de zorg?
“Ik ben IC-verpleegkundige, gespecialiseerd in neurologische zorg. In 2016 ben ik gediplomeerd als IC-verpleegkundige en sinds 2019 werk ik als neuropractitioner. In totaal heb ik zo’n tien jaar ervaring in de acute zorg. Voordat ik zzp’er werd, werkte ik in vaste dienst bij het HMC Westeinde in Den Haag. In oktober 2023 ben ik daar gestopt en heb ik eerst een sabbatical genomen om wat tijd met mijn gezin door te brengen. Na die periode ben ik begonnen met ondernemen en werk ik nu als zelfstandige in de zorg. Daarnaast heb ik een aantal projecten opgezet, waaronder een YouTube-kanaal.”
Welke ondernemingen heb je buiten het zzp’en als zorgprofessional opgezet?
“Naast mijn werk in de zorg ben ik een YouTube kanaal gestart genaamd ‘Phacil Gaming’. Ik combineer mijn passie voor gamen met mijn zorgachtergrond. Terwijl ik game, praat ik over onderwerpen zoals mentale gezondheid, vriendschap en voldoening in het leven. Het doel is om mensen op een informele manier aan het denken te zetten over hun eigen gezondheid en welzijn. Het is een manier om niet alleen zorg te verlenen in het ziekenhuis, maar ook preventief bezig te zijn met gezondheid.”
Jonathan van Ruitenburg (34)
Hoe kom je op de thema’s die je behandelt in je video’s?
“De onderwerpen die ik behandel, komen voort uit mijn eigen interesses en ervaringen. Ik lees veel over filosofie, sociologie en psychologie en combineer dat met wat ik heb meegemaakt in de zorg. Soms lees ik iets dat me doet denken aan een patiënt die ik heb behandeld, en dat inspireert me weer voor een nieuw thema. In het begin was het wat willekeurig, maar nu probeer ik bewust onderwerpen te kiezen zoals vriendschap, voldoening en geluk. Allemaal lessen die ik heb geleerd door mijn werk als verpleegkundige.”
Welke doelgroep wil je bereiken met je video’s?
“Mijn primaire doelgroep zijn jongvolwassenen, zo tussen de 20 en 35 jaar. In die levensfase komen vaak belangrijke levensvragen naar voren. Het is een periode waarin veel verandert en ik wil juist die groep helpen om stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven. Ik zeg vaak: het leven is niet ingewikkeld, we maken het ingewikkeld. Wat interessant is, is dat de doelgroep breder blijkt te zijn dan ik had verwacht. Ik krijg reacties van kijkers van 16 tot 65 jaar, dus blijkbaar spreken de universele thema’s die ik behandel een brede groep mensen aan.”
Hoe zijn de reacties en reageren er weleens zorgprofessionals op je video’s?
“De reacties zijn heel positief. Mensen komen vaak voor de gaming-content, maar blijven hangen voor de gesprekken over het leven. Ik ben in april begonnen en heb nu zo’n 2000 volgers. Ook zorgprofessionals kijken naar mijn video’s en reageren soms. Ze herkennen veel van de situaties en levenslessen die mijn werk teweeg hebben gebracht.”
Kun je iets vertellen over de podcast waar je aan werkt?
“Samen met mijn vriend Robert, die ook IC-verpleegkundige is en nu voornamelijk als ambulanceverpleegkundige werkt, ben ik bezig met een podcast genaamd ‘Broeders Ro en Jo’. In deze podcast bespreken we zorg gerelateerde onderwerpen, maar we willen het toegankelijk houden voor mensen die niet in de zorg werken. We vermijden vaktermen en geven mensen een inkijkje in hoe de zorg echt werkt. De eerste aflevering komt uit op 4 oktober en zal te beluisteren zijn via Spotify, en later hopelijk ook op Apple Podcasts.”
Je bent nog steeds heel betrokken bij de zorg, maar op een andere manier. Denk je dat je ooit de zorg volledig zult verlaten?
“Ik weet het eigenlijk niet. De zorg blijft het mooiste wat er is en het geeft me veel voldoening. Maar ik geloof ook dat zorg niet alleen in het ziekenhuis hoeft plaats te vinden. Ik had ooit een meisje van zestien als patiënt, die meerdere keren had geprobeerd zelfmoord te plegen. Ik heb uren naast haar bed gezeten en met haar gepraat. Deze situatie liet mij inzien dat wij als zorgverleners vaak te laat komen, omdat mensen pas in het ziekenhuis belanden als ze al op een dieptepunt zitten. Daarom probeer ik met mijn YouTube-kanaal juist preventief bezig te zijn. Door te werken via Interchange heb ik de vrijheid en flexibiliteit om mijn tijd anders in te delen. Dit geeft me de ruimte om mijn ondernemingen, zoals mijn YouTube-kanaal en podcast, verder te ontwikkelen en tegelijkertijd betrokken te blijven bij de zorg. Het is een mooie balans tussen beide werelden.”