De ervaring vanSanne Driesse

Sanne detacheert in de functie van operatieassistent. Ze woont in een dorp in Noord-Holland samen met haar vriend en hondje Vino. Als ze niet aan het werk is, dan is ze te vinden in de sportschool, doet ze met vrienden een drankje of organiseert ze spelletjes avonden. Sanne vertelt ons meer over haar ervaringen met detacheren als operatieassistent. 

Detacheren als operatieassistent, hoe ben je op dit idee gekomen? 

“Na afgestudeerd te zijn als operatieassistent en nog twee jaar op dezelfde plek gewerkt te hebben ontstond er een kriebel naar een nieuwe uitdaging. Het meeste ging vanzelf en ik wilde weer geprikkeld worden. Ik had het idee dat ik dit in een ander ziekenhuis moest zoeken maar ik wist niet goed hoe of waar. Een aantal collega’s werkte op detacheerbasis via Interchange. Door hen ben ik in contact gekomen met Interchange en zodoende heb ik kennisgemaakt met detacheren.

Sanne Driesse (26)

Ik heb ongeveer een jaar getwijfeld of ik dit wel aandurfde. Je verlaat toch je vaste plek. Ik vond het heel spannend om in een nieuw team terecht te komen. Zouden ze me anders behandelen als ik als gedetacheerde in hun team zou komen? Kan ik mijn vak goed uitoefenen in een ander ziekenhuis? Dit waren vragen die mij bezighielden en zorgde voor zenuwen.

Na lang genoeg twijfelen ben ik het gaan doen. Door te proberen kom je er pas achter. Gelukkig viel het mij alles mee. Ik werd ontzettend goed ontvangen in mijn nieuwe team. Ze waren blij met mijn komst en ik werd niet anders behandeld. Ook kon ik goed mee in de werkzaamheden. Dit deed heel veel voor mijn zelfverzekerdheid in mijn functie en persoonlijke ontwikkeling.”

Waarom ben je fan van je baan als operatieassistent? 

“Het menselijk lichaam vind ik super interessant en daarbij vind ik het leuk om met mijn handen te werken. Ook word je tijdens de operatie uitgedaagd om mee te denken over de volgende handelingen. Daarnaast is het ook nog heel dankbaar werk, je hebt patiënten geholpen en dit geeft logischerwijs een goed gevoel. Ik heb geen specifiek specialisme en dit bevalt mij ook heel goed omdat ik hierdoor op veel verschillende plekken sta. Het voelt voor mijn echt als een compleet pakket. Tijdens mijn vakantie kan ik mijn werk echt missen.”

Hoe bevalt het detacheren als operatieassistent?

“Ik zit al meer dan één jaar in het Noordwest ziekenhuis en dit bevalt echt heel goed. Ik werd daar heel prettig ontvangen door het team en heb veel nieuwe specialismes leren kennen. Het is fijn te merken dat je een plekje weet te vinden in een nieuw team. Mijn flexibele houding komt goed van pas en ik ben ondernemend in mijn werkzaamheden. Ik pak het snel op en durf dankzij het detacheren een stapje naar voren te zetten als er iets moet gebeuren. Ik voel me heel goed door op detacheerbasis te werken. Als er in het team onrust heerst over bijvoorbeeld arbeidvoorwaarden dan kan ik dit op mijn werk laten en neem ik het niet mee naar huis, ik heb alles netjes geregeld met Interchange. Dit is ook heel fijn.”

 

Is detacheren voor iedereen weggelegd?

“Ik denk niet dat detacheren bij iedereen past. Het is belangrijk om een flexibele en open houding te hebben, je moet vooral niet bang zijn om nieuwe dingen te leren. Je kunt je goed aanpassen en bent sociaal. Ben je heel kritisch, moet alles op jouw manier en ben je heel erg op jezelf? Dan kan ik mij voorstellen dat detacheren lastig voor je kan worden.”

 

“Ik ben in ieder geval blij dat ik deze stap heb genomen, het heeft mij sterker gemaakt in mijn vak maar ook als persoon”

Meer weten over detacheren in de zorg?