De ervaring vanMarleen

Marleen woont samen met haar man, 2 kinderen, paard, 2 honden en 10 kippen op een “boerderijtje” in Haaften. Ze werkt als zelfstandige Anesthesiemedewerker en runt daarnaast nog een kleinschalig paardenpension aan huis. Een paardenmeisje is ze altijd al geweest en dit geeft haar nu de mogelijkheid om haar hoofd leeg te maken na een zware dag werken.

“De vrijheid die ik als zzp’er heb in uren en opdrachten maakt het mogelijk om mijn werk te combineren met mijn paardenpension. Ik vind het fijn dat dit op deze manier kan. Door te gaan zzp’en kan ik weer genieten van mijn vak.”

Werken als Anesthesiemedewerker

Op haar 19e is Marleen gestart met de opleiding tot Anesthesiemedewerker bij Ziekenhuis Rivierenland. “Een wereld waar je niet zo snel een kijkje in kunt nemen, ik vond het wel interessant! Ik heb het kijken van operaties op televisie altijd interessant gevonden. Ook de manier van werken vind ik leuk. Het is een solistische functie. Je bent onderdeel van een team maar werkt grotendeels alleen. Zo’n grote verantwoordelijkheid geeft mij een bepaalde energie, ik kan mijn eigen keuzes maken.”

Van loondienst naar zzp’en

In de laatste 1,5 jaar in loondienst merkte Marleen dat ze haar werkplezier begon te verliezen. “Het werk begon mij tegen te staan, veel nachtdiensten, druk en veel binnen zijn, ik werd er niet meer blij van. In december 2019 besloot ik daarom te stoppen en een sabbatical te nemen. Ik wilde een andere kant op, een beroep vinden waar ik veel buiten kan zijn, ik dacht aan de evenementenbranche of iets in de horeca, alleen toen kwam Covid.”

Toen viel de droom van Marleen in duigen en was het ook direct een eyeopener hoe kwetsbaar die branche is.

“Al vrij snel belde mijn oud-werkgever of ik in wilde springen op de Covid-IC. Dit heb ik gedaan. Het voelde niet goed om thuis te zitten met een sabbatical terwijl de zorg mij nodig had. En al snel bloeide de liefde voor de zorg weer op. Ik vond het leuk om te werken in een nieuw team en nieuwe omgeving. Dit heeft mij aan het denken gezet, ik ga zzp’en, ik ga het gewoon doen!”

“Zonder bluf is het leven duf”

Marleen had al vaker over werken als zzp’er nagedacht. Hierbij voelde ze de meeste vrijheid. Onder het motto: “Zonder bluf is het leven duf”, is Marleen gestart.

“Interchange heeft mij hier heel fijn bij geholpen en nog steeds. Aan de hand van het zzp startersboekje kwam ik al een heel eind, daarbij kon ik altijd hulp vragen wanneer nodig en ik vind het super dat ik de administratie en het onderhandelen uit handen kan geven. Door te zzp’en vind ik mijn vak weer leuk. Interchange voelde voor mij betrouwbaar en transparant, ik had direct een goede klik.”

Inmiddels zit Marleen al in haar tweede opdracht via Interchange en dit bevalt haar goed.

Wat is Marleen haar advies als je twijfelt om als zzp’er te starten in de zorg?

“Als ik merk dat iemand nadenkt om te starten met zzp’en probeer ik altijd heel eerlijk te zijn over de voor- en nadelen. Je hebt veel vrijheid en echt een eigen onderneming maar daar staat tegenover dat je meer risico loopt dat je zonder inkomen zit. Bijvoorbeeld als je geen opdracht hebt of ziek bent. Als mensen twijfelen dan leg ik mijn eigen situatie uit. Ik was ook onervaren in ondernemerschap, ik vond het ook spannend en daarom wilde ik het graag in samenwerking met een bureau doen. Dan hoef je niet alles alleen te doen.
Werken als zzp’er in mijn vak is voor mij een fijne uitkomst. Privé en werk is veel meer in balans. Hierdoor kan ik van beide meer genieten.”

Marleen (38)

Ontvang gratis het e-book

‘Zzp’en in de zorg’

Leer alles over:

✅  Hoe bepaal je een realistisch uurtarief?

✅  Welke verzekeringen moet je afsluiten?

✅  Hoe kom je aan genoeg opdrachten?

En nog veel meer …