De ervaring vanMarcel

Marcel begon zijn carrière in 1998 als röntgen- en echolaborant bij Defensie. Hoewel hij dat altijd met veel plezier deed, besloot hij daarmee te stoppen toen hij in 2004 een gezin kreeg met jonge kinderen en de uitzendtijd steeds hoger werd. Op dat moment werd hij benaderd door de leverancier van röntgenapparatuur bij Defensie met de vraag of hij een commerciële functie zou ambiëren. De apparatuur waar hij voorheen mee had gewerkt, ging hij dus verkopen.

Toch koos Marcel, na 15 jaar sales, er weer voor om zelf ‘aan het bed te staan’ en ging via Interchange bij het Erasmus MC aan de slag als radiodiagnostisch laborant. Wij vroegen hem naar zijn verhaal.

 

Terug de patiëntenzorg in

Vorig jaar, toen Marcel echt op zijn laatste benen in de commerciële wereld stond, begon het te kriebelen om zelf weer de patiëntenzorg in te gaan. Marcel: “Van 2004 tot 2019 werkte ik in zorg-georiënteerde salesfuncties bij verschillende bedrijven. Na 15 jaar haalde ik daar gewoonweg geen voldoening en energie meer uit – te veel politieke spelletjes binnen die ziekenhuizen.”

“Mijn oud-collega was inmiddels al terug de patiëntenzorg in gegaan als zzp’er via Interchange en sprak daar altijd vol enthousiasme over. Hij was eigenlijk degene die voorstelde dat ook ik eens contact moest opnemen met Interchange. Zo is het balletje gaan rollen.”

 

Detacheren bij het Erasmus MC

Marcel koos ervoor om te gaan detacheren, maar had wel één wens. Hij wilde wel in een ziekenhuis werken waar ‘alles’ gebeurde. Marcel: “Nou, dan zit je bij het Erasmus MC wel goed, met zo’n 26 OK’s. Echt alles zit daar in Rotterdam!”

“Dat is ook de reden waarom ik voor het detacheren heb gekozen – ik wilde de patiëntenzorg eerst weer meemaken. Na 15 jaar wilde ik wel zeker weten of ik het nog in de vingers had. Met detacheren kon ik dat op een vrijblijvende manier uitproberen. Gelukkig draaide ik weer binnen een week alleen op kamers een programma af, dus dat ging vrij vlot. Het enige wat misschien iets meer tijd kostte, waren de regeltjes van het ziekenhuis zelf, want die willen nog wel eens per zorginstelling verschillen. Maar het omgaan met patiënten en het maken van de foto’s, dat was niet zo lastig.”

 

Voldoening en energie

Zelf woont Marcel in Almere, wat betekent dat hij anderhalf uur onderweg is naar Rotterdam. Marcel: “Maar dat heeft me nooit energie gekost. Ik stapte ‘s ochtends om half 6 met een glimlach uit bed en ‘s avonds was ik om half 7 weer thuis. Tuurlijk zijn dat lange dagen, maar mentaal leverde het mij meer energie op! Ik heb het een jaar met heel veel plezier gedaan. Mijn collega’s in het Erasmus MC waren ook heel leuk, dus dat hielp ook mee.”

“Ik heb zelfs in het Sophia Kinderziekenhuis gewerkt. Om eerlijk te zijn twijfelde ik vooraf of ik dat wel leuk zou vinden. Maar achteraf gezien vond ik dat misschien wel het allerleukst – boven verwachting. Het was tot nu toe echt het leukste jaar uit heel mijn carrière”.

Ook binnen zijn gezin werd zijn werkgeluk opgemerkt. Marcel: “We hadden veel meer tijd voor elkaar en het viel mijn kinderen zelfs op dat ik in het weekend niet meer tegen die maandag op hikte. De dagen waren lang, maar ik haalde ontzettend veel voldoening en energie uit mijn werk.”

 

Sinds september weer bij Defensie

Ondanks dat Marcel prima op zijn plek zat, is zijn warme gevoel voor het militaire hospitaal nooit weggegaan. Marcel: “Inmiddels ben ik zelf 50 jaar, en in verband met de uitzendingen is de maximale leeftijd om voor Defensie te solliciteren vaak 35 jaar. Dus ik heb lang gedacht dat Defensie geen optie meer was. Tot ik weer in contact kwam met een oud-collega uit het militair hospitaal. Hij heeft mij eigenlijk overgehaald om terug te komen.”

“Nu de kinderen ook ouder zijn, heb ik wel weer zin om op uitzending te gaan. Daarbij doe je binnen Defensie als radiologisch laborant ook echografie – en die handelingen miste ik ook wel. Dus per september ben ik weer terug aan het werk in het militair hospitaal!”

 

“Interchange is een fijne ploeg”

En zou Marcel Interchange aanraden aan andere zorgprofessionals? Marcel: “Absoluut! De mensen die er werken zijn super geïnteresseerd en enthousiast. Ze hebben mijn herintreden in de patiëntenzorg ontzettend goed begeleid. Maik had ik geregeld aan de telefoon over allerlei zaken. De communicatie was erg fijn. Dat hoorde ik overigens ook op de afdeling in het ziekenhuis wanneer het over Interchange ging. Dat het een leuke ploeg was om contact mee te hebben vanuit het Erasmus naar Interchange toe.”

Marcel

Ontvang gratis het e-book

‘Detacheren in de zorg’

Leer alles over:

✅  Hoe wordt jouw salaris bepaald?

✅  Krijg je uitbetaald als er geen opdracht is gevonden?

✅  Kan je ontslagen worden als detacheerder?

✅  Krijg je doorbetaald als je ziek bent?

✅  Hoe lang werk je op 1 plek?

En nog veel meer …