De ervaring vanFemke Arts

Femke is 26 jaar oud en woont samen met haar vriend in Huissen. Ze groeide op in Grave, vlakbij Nijmegen, de stad waar zij haar hbo opleiding verpleegkunde afrondde. Hoewel ze het werk als verpleegkundige leuk vond, miste ze iets in het technische aspect. Na een jaar als verpleegkundige gewerkt te hebben begon ze daarom aan de opleiding tot operatieassistente. Inmiddels werkt ze als gedetacheerde operatieassistent bij het Radboudumc.

Wanneer kwam je tot de conclusie dat je wilde gaan detacheren?

“Direct na het afronden van mijn opleidingen merkte ik dat ik klaar was voor een nieuwe werkplek. Wat je leert in het ziekenhuis waar je wordt opgeleid, is op dat moment de enige waarheid die je kent. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid om te ontdekken hoe het er in andere ziekenhuizen aan toe gaat. Toen ik meerdere positieve verhalen hoorde van collega’s die via Interchange waren gedetacheerd, groeide mijn interesse in detacheren.”

Femke Arts (26)

Wat heeft detacheren je tot nu toe gebracht?

“Mijn eerste opdracht als gedetacheerde was op een zeer specialistische afdeling in het academisch ziekenhuis het Radboud in Nijmegen. Al snel ontdekte ik dat mijn hart niet echt bij de grote ingrepen lag. Inmiddels werk ik bij een ander complex van het Radboudumc, waar dagbehandelingen plaatsvinden. Hier worden kleinere ingrepen uitgevoerd met een hoge turnover, oftewel een snelle opvolging van patiënten. Dit past nu veel beter bij mij. Door te detacheren kwam ik hierachter. Daarnaast had ik weinig ervaring met oogheelkunde en krijg ik hier meer verdieping in KNO, wat ik beide geweldig vind.”

Wanneer past detacheren wel bij je en wanneer juist niet?

“Als je gaat detacheren, moet je flexibel zijn, zowel in je werk als op de afdeling. Wanneer iemand naar een ander programma wordt overgeplaatst, zullen ze jou als externe waarschijnlijk eerder inzetten. Hier moet je mee om kunnen gaan. Mijn ervaring is dat je wel de ruimte krijgt om je voor te bereiden op een ander programma. Verder moet je leergierig en assertief zijn. Detacheren is minder geschikt als je collega’s het allerbelangrijkste voor je zijn in je werk.”

Welke voordelen heb je tot nu toe ervaren, met werken via Interchange?

“Allereerst ben ik ontzettend blij met mijn consultant Marco, die mijn vaste contactpersoon is. Ik voel me veilig om dingen te bespreken doordat de communicatie heel laagdrempelig is. Daarnaast ben ik erg tevreden over mijn leaseauto. Ook vind ik het een groot pluspunt dat het hele sollicitatieproces, dat normaal met het sturen van brieven gepaard gaat, uit handen wordt genomen. Jullie bieden mij ergens aan en bij interesse volgt alleen een kennismakingsgesprek met het ziekenhuis.”

Wat zijn jouw toekomstplannen en wensen op werkgebied?

“Voor nu zit ik goed en vind ik het leuk om als gedetacheerde ervaring op te doen op verschillende werkplekken. Het lijkt me bijvoorbeeld ook leuk om eens in een privékliniek te werken om te zien hoe de sfeer daar is. Misschien ga ik in de toekomst nog als zzp’er aan het werk, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde. Daarnaast heb ik mogelijk de ambitie om praktijkopleider te worden.”

Wil je met ons in contact komen voor meer informatie over detacheren?