De ervaring vanErvaringsverhaal Shamiso

Shamiso is Dialyseverpleegkundige en woont in Almere. Haar roots liggen in Zimbabwe maar ze is geboren en opgegroeid in Zambia. Op haar 22e is ze naar Nederland verhuisd met haar gezin. Ze heeft inmiddels twee volwassen dochters en in totaal vijf kleinkinderen. Ze geniet ontzettend van haar familie en daarnaast is ze is dol op zingen en reizen. Ze kiest dan een werelddeel en gaat ontdekken. Dit doet ze sinds zes jaar in haar eentje. Ze vindt het heerlijk om haar eigen plan te trekken en op ontdekkingsreis te gaan. Haar favoriete bestemming tot nu toe is Zanzibar.

Ervaringsverhaal Shamiso (56)

Hoe ben je in de zorg terechtgekomen?

“Toen ik naar Nederland kwam en mijn kinderen oud genoeg waren, ben ik via Randstad aan de slag gegaan als Helpende Niveau 2. Ik vond dit fantastisch, echt hartverwarmend. Ik vind het namelijk heerlijk om met mensen te werken en iets voor hen te betekenen. Al snel ben ik opgeleid tot Verzorgende IG waarna ik solliciteerde bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Hier ben ik opgeleid tot Algemeen Verpleegkundige. Maar, ik wilde meer, dus startte ik met de opleiding tot Kinderverpleegkundige. Dit vond ik emotioneel een zwaar beroep en om die reden ben ik hier na 1,5 jaar mee gestopt. Na een tijdje rondgekeken te hebben, ben ik de Dialyseverpleegkundige opleiding gestart. Dit past perfect bij mij en doe ik na 14 jaar nog steeds met heel veel plezier.

Als Dialyseverpleegkundige kun je een band opbouwen met patiënten omdat je ze meerdere keren per week ziet. Dit vind ik fijn. Daarnaast komt er ook een technisch aspect bij kijken wat ik ook heel interessant en uitdagend vind. Momenteel ben ik naast deze functie ook team coördinator. Dit vind ik heel erg leuk om ernaast te doen.”

Waarom detacheren?

“Ik werd via LinkedIn benaderd door verschillende bureaus. Bij Interchange had ik direct een goed gevoel. Ik ben echt een gevoelsmens dus dat gevoel moet wel goed zitten. Ik had een heel leuk, open en eerlijk eerste gesprek. Ik voelde mij direct op mijn plek en dacht, ik ga dit proberen, ik ga detacheren. In die tijd zat ik ook niet helemaal op mijn plek en dus was de timing perfect.”

Wat spreekt je het meeste aan in detacheren?

“Ik hou ervan om uit mijn comfortzone te stappen, als ik dit niet doe kom ik in een sleur terecht. Zo leer graag nieuwe culturen kennen. Wanneer ik iets niet ken, vind ik het alleen maar interessanter worden. Ik ben heel nieuwsgierig van aard en heb een open houding. Dat is dan ook waarom ik zo van reizen hou. Je kunt dit dus ook wel vergelijken met detacheren.

Ik leer middels detacheren geen nieuwe landen en culturen kennen maar nieuwe ziekenhuizen en hun cultuur. Daarbij doe ik kennis op over andere werkwijzen. Hierdoor word ik continu geprikkeld en anticipeer ik op een nieuwe omgeving waardoor ik niet in die sleur terecht kom. Ik ben nu bijna drie jaar aan het detacheren en ik vind het fantastisch.”

Wanneer past detacheren bij je?

“Je moet een zorgprofessional zijn die open staat voor verandering. Iemand die flexibel is en stevig in zijn schoenen staat. Je bent als het ware een kameleon en je kunt je goed aanpassen aan je omgeving. Daarbij is een goede dosis humor handig voor de nodige ijsbrekers. Ik vind het in ieder geval heel belangrijk om ook grapjes te maken met collega’s en patiënten. Neem een lach mee naar je werk. Met deze eigenschappen ben je op alle vlakken een fijne aanvulling.”

Hoe vind je het bij Interchange?

“Ik vind het heel erg leuk bij Interchange, het is heel laagdrempelig en ik voel mij echt gezien. Ik voel mij gewaardeerd en betrokken. Het hoofkantoor zit in Rotterdam maar ik voel mij echt onderdeel van een team. Met mijn consultant Charina kan ik over alles kletsen, en nog belangrijker, ik kan haar alles vragen en er wordt meteen met mij meegedacht. Dit is heel erg fijn. Sommigen denken dat ik geen team heb maar dat heb ik wel degelijk.”

Wat is jouw levensmotto?

“Carpe Diem, pluk de dag. Geniet van het leven zoals het is en laat het op je afkomen. Wees blij dat je er mag zijn, mag werken en mag zorgen voor de patiënten die jou vertrouwen. Als ik een hele drukke dag heb, moet ik mijzelf hier af en toe aan herinneren.”

Ontvang gratis het e-book

‘Detacheren in de zorg’

Leer alles over:

✅  Hoe wordt jouw salaris bepaald?

✅  Krijg je uitbetaald als er geen opdracht is gevonden?

✅  Kan je ontslagen worden als detacheerder?

✅  Krijg je doorbetaald als je ziek bent?

✅  Hoe lang werk je op 1 plek?

En nog veel meer …