De ervaring vanMelvin Schouten

Melvin detacheert als operatieassistent, hij is bij Interchange begonnen als CSA-medewerker en werkt nu inmiddels al bijna 2 jaar op detacheerbasis als operatieassistent. Hij woont in Soest, gelegen in het hart van Nederland. Hoewel hij vroeger op topsportniveau basketbalde, heeft hij zijn passie voor de sport verloren. Tegenwoordig houdt hij zich sportief bezig met tennis en zaalvoetbal. In zijn vrije tijd is hij vaak met vrienden te vinden, bezoekt hij graag vintage markten of vlooienmarkten en is hij altijd op zoek naar nieuwe vinyl LP’s.

In dit artikel lees je meer over Melvin en zijn ervaringen als operatieassistent op detacheerbasis.

Melvin Schouten (30)

Hoe ben je in de zorg terechtgekomen?

“Ik ben ooit begonnen met een sportopleiding, maar al snel ontdekte ik dat dit niet bij mij paste. Mijn broer, die anesthesiemedewerker is, vertelde me over het beroep van CSA-medewerker (Centrale Sterilisatie Afdeling). Dit sprak me aan, dus ik volgde een tweejarige opleiding en behaalde mijn diploma. Daarna ben ik via Interchange op detacheerbasis gaan werken. Al snel merkte ik dat ik dit werk niet tot aan mijn pensioen wilde blijven doen. Ik begon te onderzoeken hoe ik in aanmerking kon komen voor een opleidingsplek tot operatieassistent. Dat is uiteindelijk gelukt. Ik zie mezelf dit werk voorlopig nog jaren doen. Het geeft me veel voldoening, vooral omdat veel patiënten dankbaar zijn wanneer ze de operatiekamer binnenkomen. Bovendien ben je in dit beroep nooit uitgeleerd, er valt altijd iets nieuws te leren, wat het werk uitdagend en interessant houdt.”

Waarom heb je gekozen voor detacheren als operatieassistent?

“Na mijn tijd als CSA-medewerker via Interchange, waar ik twee jaar met plezier heb gewerkt, wist ik al snel dat ik dezelfde weg wilde volgen als operatieassistent. Ik had tijdens mijn opleidingsjaren en 2 jaar erna waardevolle werkervaring opgedaan. Hierna besloot ik Interchange weer te contacten om te starten met detacheren, ditmaal als operatieassistent.

Detacheren bij Interchange bevalt mij heel goed. De werksfeer en het contact is gemoedelijk, ontspannen en laagdrempelig. Door op verschillende plekken te werken, blijf ik mezelf ontwikkelen en leer ik continu nieuwe dingen. De afwisseling en de mogelijkheid om op verschillende locaties te werken, maken voor mij het beroep extra interessant.

Daarnaast zorgt detacheren ervoor dat ik me meer ontspannen voel, vooral omdat ik snel kan schakelen met mijn werkgever en de arbeidsvoorwaarden zijn gunstig.”

Melvin ziekenhuis

Hoe ervaar je het om in nieuwe teams terecht te komen?

“Ik vind het leuk om in nieuwe teams te werken. Je leert veel van andere mensen, wat een van de redenen is waarom ik mijn werk zo leuk vind. De afwisseling in collega’s zorgt ervoor dat ik constant nieuwe inzichten en vaardigheden opdoe. Daarnaast wordt mijn netwerk binnen de ziekenhuiswereld steeds groter. Natuurlijk verschilt de ontvangst per team, bij sommige teams voel je je meer onderdeel van het geheel dan bij anderen, maar dat vind ik juist ook een interessante uitdaging.”

Is detacheren volgens jou voor iedereen weggelegd?

“Dat denk ik niet, niet iedereen is geschikt voor detacheren. Je moet flexibel, sociaal en communicatief sterk zijn. Wanneer je steeds met nieuwe mensen werkt, moet je jezelf opnieuw bewijzen en met de druk om kunnen gaan om te presteren. Een flexibele houding is essentieel, zowel voor de reistijd maar ook voor het werkrooster, het kan zijn dat je gaten vult die wat minder geliefd zijn. Dit kan niet voor iedereen even gemakkelijk zijn.

Maar, als je van afwisseling houdt en ervan geniet om steeds nieuwe ervaringen op te doen, dan is detacheren een fantastische manier van werken.

Ik blijf scherp dankzij het detacheren. Daarnaast heb ik een leuke band met Interchange en probeer ik zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij de feestjes en borrels van Interchange.

Melvin op de operatiekamer

Meer te weten komen over detacheren in de zorg?