De ervaring vanCrystal

Drie jaar geleden verhuisde Crystal, operatieassistent, vanuit Curaçao naar Nederland met haar twee zoontjes. In haar vrije tijd houdt ze van een ontspannende wandeling langs de Kinderdijk, een gezellige meidenavond of gaat ze lekker naar het strand. Jammer genoeg niet zo mooi als op Curaçao!

Eenmaal in Nederland begon zij met werken in het Erasmus MC. Hier leerde ze een collega kennen die via Interchange werkte waardoor Crystal in aanraking kwam met Interchange. Ze begon met detacheren wat zij vijf maanden heeft gedaan. Hierna is ze gestart als zzp’er.

“In Curaçao werkte ik weleens met zorgprofessionals uit Nederland die mij over hun ervaring als zzp’er vertelde. Toen dacht ik altijd: ‘Wauw, dan moet je echt een ondernemer zijn, dat zou echt niets voor mij zijn’. Nu doe ik het zelf en ben ik zelf die ondernemer in de zorg. Ik hoop dat ik anderen hiermee kan inspireren.”

Crystal (31)

Hoe vond je het om in eerste instantie te starten met detacheren?

“Ik vond het heel erg spannend. Het voelde als een grote stap, een grote uitdaging. Ik wist niet zeker of ik goed kon wennen aan nieuwe werkplekken, ik dacht altijd dat ik die vastigheid nodig had. Gelukkig heeft Marco mij goed opgevangen en had ik het bij het Reinier de Graaf Gasthuis (mijn eerste opdracht) heel erg naar mijn zin.

“Ik ben echt heel blij dat ik mijn twijfels opzij heb gezet en dit gewoon heb gedurfd.” 

Achteraf kan ik zeggen dat het allemaal heel erg mee viel en langzamerhand kreeg ik dus ook steeds meer het idee dat ik dit als zzp’er ook zou kunnen. Ik ben echt heel blij dat ik mijn twijfels opzij heb gezet en dit gewoon heb gedurfd.”

Waarom wilde je als zzp’er starten?

“Ik wilde mezelf niet meer onderschatten en besloot het gewoon te doen. Er was genoeg vraag naar mijn functie en ik had goede begeleiding van jullie ter beschikking in dit proces. Daarnaast vond ik het een heel fijn idee dat ik als zzp’er meer vrijheid zou hebben. Ik draai geen diensten, ik kan zelf bepalen hoeveel vakantiedagen ik opneem en wanneer. En, hier ga ik niet om liegen, het verdient ook goed. Drie belangrijke punten voor mij en mijn gezin.”

Merk je verschil tussen detacheren en zzp’en?

“Op de werkvloer helemaal niet. De wisseling in opdrachten voelt vooralsnog hetzelfde. Wanneer je je bedrijf gaat opstarten, wordt er wel meer van je gevraagd. Maar dankzij jullie begeleidend zzp-handleiding was dit heel gemakkelijk. Daarna loopt alles hetzelfde. Verder vind ik het heel fijn om alles samen te doen met een consultant en gebruik te maken van het netwerk van Interchange. Het is prettig om te kunnen sparren en je te laten adviseren. Daarnaast is het fijn dat je wordt ontzorgd in administratie en facturatie.”

 Waarom werk je eigenlijk als Operatieassistent?

“Ik vind het leuk om in teamverband te werken en met zijn allen het welzijn van de patiënt te verbeteren. Zodra de patiënt weggaat weet je dat je hem/haar geholpen hebt. Dit geeft een goed gevoel. Omdat ik als zzp’er op verschillende werkplekken werk, zie ik hoe bepaalde handelingen ook anders gedaan kunnen worden en leer ik steeds weer iets nieuws. Hierdoor ben ik ook doorgaans flexibel en makkelijk inzetbaar.

Op de operatiekamer maken ze weleens gebruik van mijn opgedane kennis uit andere ziekenhuizen. Dit geeft een goed gevoel en het is een toegevoegde waarde dat ik mijn kennis kan delen. Je bent echt van elkaar aan het leren. Dit vind ik heel erg leuk en zo blijft mijn werk altijd een uitdaging.

Wat zou je tegen zorgprofessionals willen zeggen die twijfelen om zzp’er te worden?

“Je zult er nooit achter komen als je het niet probeert. Onderschat jezelf niet. In deze tijd kun je altijd terugvallen op een bureau of ziekenhuis. Oftewel, gewoon doen.”

Ontvang gratis het e-book

‘Zzp’en in de zorg’

Leer alles over:

✅  Hoe bepaal je een realistisch uurtarief?

✅  Welke verzekeringen moet je afsluiten?

✅  Hoe kom je aan genoeg opdrachten?

En nog veel meer …