27 juni 2019 5 minuten

ZZP’er Richard vertelt: “Ik had de behoefte zelf verantwoordelijk te zijn voor wat ik doe.”

Anesthesiemedewerker Richard Duursema heeft gedurende zijn carrière in zo’n 40 ziekenhuizen gewerkt. Naast anesthesiemedewerker heeft hij ook ruime ervaring als interim leidinggevende. Hij heeft zich bovendien 8 jaar ingezet als leidinggevende in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven, eerst interim en daarna vast. Het zijn beide functies die hem dicht bij het hart liggen en die hij het liefst naast elkaar zou willen uitoefenen.

 

Zo geschiedde, want sinds 1 januari 2019 is hij als zelfstandige in de gezondheidszorg verder gegaan. Met zijn eigen bedrijf ‘Duursema Anesthesie en Management / DAM’ is hij zowel inzetbaar als anesthesiemedewerker, als interim leidinggevende. We spraken hem over zijn drijfveren om zzp’er te worden. 

 

Niet op zijn plek

 

Voordat Richard de stap naar het zelfstandig ondernemen zette, werkte hij in vaste dienst als teamleider. Daar zat hij niet helemaal op zijn plek: “Ik was gewoonweg niet meer zo gelukkig met het werk wat ik deed. Misschien ook wel omdat ik al heel lang op dezelfde plek werkte.” 

 

Hij besloot contact op te nemen met Interchange, die hij al sinds 2002 kende: “Ik werkte dan bijvoorbeeld vier dagen op mijn vaste plek en één dag elders via Interchange. Dus ik ken het bedrijf en de medewerkers al vrij lang. Toen heb ik contact opgenomen met de vraag of we nog meer voor elkaar konden betekenen. En dat kunnen we, dus dat is ideaal!” 

 

Waarom zzp’en?

 

Interchange plaatst als bureau in de zorg verschillende soorten zorgprofessionals bij diverse ziekenhuizen, voor kortere en langere periode. Veelal zijn die zorgprofessionals in dienst bij Interchange en worden als ware ingehuurd door die zorginstellingen. Maar na jarenlang voor een baas gewerkt te hebben, wilde Richard liever voor zichzelf beginnen. “Het hele zzp’er zijn sprak me al wat langer aan, omdat ik toch wel behoefte had om dingen zelf te regelen en verantwoordelijk te zijn voor de dingen die ik doe.” 

 

Waarom via Interchange? 

 

Als zzp’er kon Richard ook bij Interchange terecht, o.a. voor het vinden van zzp-opdrachten. Maar dat is niet alles waar Interchange Richard in bijstaat: “Zij doen ook een groot deel van de financiële administratie, zij regelen de facturering dus ziekenhuizen betalen rechtstreeks aan mij en ik mag gebruik maken van hun netwerk aan zorginstellingen.”

 

“En het mooie is dat het niet ten koste gaat van mij, want ik merk er financieel niets van. Voor mij zijn dat harde voordelen. We kunnen letterlijk op deze manier iets voor elkaar betekenen. Het is niet dat de één meer doet dan de ander. Het is een goede wisselwerking.”

 

“Interchange en ik hebben ook regelmatig contact met elkaar over hoe het loopt en of iedereen nog tevreden is met de samenwerking. Zowel ik naar hen als zij naar mij. Er heerst een open cultuur en er is open contact. Zo heb ik ook wel eens Charina en Nikki van Interchange op de O.K. gehad, om hen te laten zien hoe het er aan toe gaat. Ik vond het belangrijk om te laten zien hoe onze cultuur is en wat voor mensen er werken. Dat helpt hen ook bij het vinden van goed passend personeel. Zo helpen we elkaar om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.” 

 

Hoe ziet Richard zijn toekomst?

 

Momenteel heeft Richard een zzp-opdracht als anesthesiemedewerker in ziekenhuis Rivierenland in Tiel, terwijl hij ook een management achtergrond heeft. Richard: “Het zou mij het leukst lijken om een mix aan opdrachten te vinden – de ene keer als anesthesiemedewerker en de andere keer weer als leidinggevende. Drie dagen het één en twee dagen het ander.”

 

“Ik kijk wat er op mijn pad komt en hoe ik iets kan laten passen. Met als hoofddoel de dingen te blijven doen die ik leuk vind. Als ik merk dat het één ten koste gaat van het ander en ik voel me daar happy bij, dan is het ook goed.”

 

“Doe waar je gelukkig van wordt”

 

Mocht je zelf nu nog twijfelen of je als zzp’er aan de slag wilt gaan dan heeft Richard nog een tip:

“Probeer duidelijk voor ogen te krijgen waar je gelukkig van wordt in je werk en weeg jouw voor- en nadelen tegen elkaar af. Als je er echt volledig achter staat, kun je een hele leuke tijd tegemoet gaan.” 

“Maar wanneer je er niet volledig achterstaat, doe het dan gewoon niet. Je komt namelijk toch in een andere wereld terecht dan wanneer je vast in dienst bent bij een ziekenhuis. Je wordt vaak ingehuurd omdat er een gericht probleem is en er wordt verwacht dat je meedenkt om het probleem op te lossen. Niet alleen de lusten, soms ook de lasten. Maar dat is ondernemen – dat is sowieso ergens werken. Doe vooral waar je je gelukkig bij voelt. Ik vind het in ieder geval geweldig en de samenwerking met Interchange is een hele goede match!” 

 

Heeft de ervaring van Richard je nieuwsgierig gemaakt naar de mogelijkheden om je als zzp’er aan te sluiten bij Interchange? Bekijk onze zzp-pagina: https://inter-change.nl/zzpen-in-de-zorg/

 

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Voorrang woonruimte in grote steden voor zorgprofessionals


Whatsappen in de zorg? Doe dit vooral niet!

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book