Zzp zorg vacatures: hoe zorg je altijd voor voldoende opdrachten?

21 juli, 2022

Uit ervaring kunnen we zeggen dat veel mensen die in de zorg werken, deze gedachte wel eens hebben gehad:

“Het werk dat ik nu doe, kan ik toch ook doen
als zzp’er? En dan verdien ik toch een stuk meer?”.

Die gedachte klopt ook in veel gevallen. Er is één struikelblok dat veel zorgprofessionals in loondienst tegenhoudt zzp’er in de zorg te worden. Dat is de onzekerheid die je als zzp’er hebt om altijd voldoende opdrachten te hebben. Je wilt natuurlijk wel je rekeningen kunnen betalen.

 

Wat is dé beste manier om als zzp’er altijd voldoende werk te hebben?

Zzp staat voor ‘zelfstandig zonder personeel’. Een bekend dolletje onder zzp’ers is dat ‘zzp’ ook zou kunnen staan voor ‘zelfstandig zonder poen’. Om er voor te zorgen dat jou dit nooit overkomt, zijn er een aantal manieren om als zzp’er altijd voldoende werk te hebben.

 

Welke (voor de hand liggende) opties zijn er?

 • Je kunt een LinkedIn account aanmaken. Op LinkedIn kun je benaderd worden door een zorginstelling of je kunt zelf zoeken naar vacatures van zorginstellingen.
 • Onderhoud je netwerk met bijvoorbeeld bevriende zorgprofessionals bij een zorginstelling. Zij zijn meestal goed op de hoogte van de openstaande interne vacatures en opdrachten.
 • Je kunt vacatures op het web zoeken. Online staan veel vacatures voor zzp’ers of zorgprofessionals die ‘losse diensten’ willen werken.
 • Je kan ervoor kiezen tijdelijk je uurtarief te verlagen. Dit doe je alleen als je even niet aan een gewenste opdracht kan komen. Zo bouw je een zekerheid m.b.t. je inkomsten, omdat een lager tarief aantrekkelijker is voor de opdrachtgever
 • De lengte van de opdracht kun je zo lang mogelijk zetten. Zo heb je voor een langere periode de zekerheid van een opdracht, dus inkomsten

 

De makkelijkste en voordeligste optie om aan zzp zorg vacatures te komen.

Wij horen vaak van zzp’ers in de zorg dat ze denken dat ze zelf vacatures en opdrachten moeten zoeken, omdat ze nu eenmaal ‘zelfstandige’ zijn geworden.

Daarnaast wordt er gezegd dat zij minder aan hun uurtarief overhouden als ze iemand zouden aanstellen om opdrachten te zoeken.

 

Daar maken veel zzp’ers een denkfout ..

 

Die denkfout is logisch, want een tussenpersoon of bemiddelingsbureau die jou met opdrachtgevers bemiddelt, moet ook geld verdienen. Maar die kosten worden niet van jouw uurtarief afgehaald.

 

Waarom kost opdrachten krijgen via een bemiddelingsbureau jou geen geld?

Alle bemiddelingsbureaus zijn profit organisaties. Dat betekent dat hun grootste doel is om geld te verdienen. Wanneer deze bemiddelingsbureaus voor jou op zoek gaan naar opdrachten, willen zij hier natuurlijk wijzer van worden.

Het verdienmodel van deze bemiddelingsbureaus is om een extra vergoeding te vragen aan het ziekenhuis of de zorginstelling waar zij jou mee bemiddelen.

 

Een fictief rekenvoorbeeld
Samen met het bemiddelingsbureau, bepaal jij dat je 40 euro per uur wil verdienen. Als je 10 uur hebt gewerkt, krijg jij dan 400 euro op jouw rekening gestort. Het bemiddelingsbureau vraagt aan de zorginstelling voor het bemiddelen een vaste vergoeding van 5% bovenop jouw uurtarief.

Dit betekent dat jij voor een ziekenhuis of zorginstelling niet 40 euro per uur kost, maar 42 euro per uur. Als jij 10 uur hebt gewerkt, verdient het bemiddelingsbureau 10 uur x € 2,- = € 20,-

 

Wil je altijd voldoende opdrachten? Doe dan zaken met een bemiddelingsbureau

Zoals je in het rekenvoorbeeld kan zien, betaal jij niet de rekening van het bemiddelingsbureau. En omdat bemiddelingsbureau’s een flink netwerk hebben, weten ze altijd in welke zorginstelling de vraag naar personeel het grootst is. Je bent dus als zzp’er bij een bureau altijd verzekerd van opdrachten.

 

Welke voordelen heeft een
bemiddelingsbureau nog meer?

Naast dat je altijd voldoende vacatures kunt vervullen en niet verbonden bent aan contracten met het bureau, kan een bemiddelingsbureau je nog veel meer bieden:

 

Ze kunnen je gratis

 • Helpen met opstarten van je onderneming
 • Adviseren over het openen van een zakelijke rekening
 • Helpen bij het bepalen van een realistisch uurtarief
 • Adviseren m.b.t. het uitbesteden van je administratie
 • Helpen voldoen aan wetten als de WKKGZ, WTZA
 • Adviseren m.b.t. het BIG register
 • Helpen bij het opzetten van een medisch patienten dossier
 • Adviseren m.b.t. het afsluiten van de nodige verzekeringen
 • Helpen bij het regelen van pensioenopbouw
 • Betalingsgarantie bieden bij vertraagde betaling van opdrachtgever
 • Ontzorgen in de administratie last

Zoals je kunt zien, zijn er dus veel onderwerpen waar jij als (beginnend) zzp’er in de zorg gratis gebruik van kunt maken omdat het bemiddelingsbureau betaald wordt door de zorginstelling.

 

Als zzp’er moet je vaak lang wachten tot je betaald wordt door de zorginstelling

De ervaring leert ons dat zzp’ers in de zorg vaak elke maand op hun ‘salaris’ moeten wachten. De zorginstelling is namelijk regelmatig laat met het betalen van facturen en daardoor moet je wachten op je geld.

Niet zo handig als je de hypotheek, je telefoonrekening en je abonnementen moet betalen.

Bemiddelingsbureaus hebben hierop verzonnen dat zij de betaling van jouw facturen over kunnen nemen. Dit betekent dat jij na het werken een factuur (rekening) stuurt naar het bemiddelingsbureau en zij die direct betalen. Zie het als een soort ‘Tikkie’.

Jij hebt dus direct het geld op je rekening terwijl het bemiddelingsbureau met de zorginstelling contact blijft houden om achter jouw geld aan te gaan.

Als je hier gebruik van wilt maken, betaal je wel een kleine vergoeding. Een bemiddelingsbureau moet namelijk jouw factuur ‘voorfinancieren’ en dat kost ook hun geld.

 

Blijf je zoeken naar zzp zorg vacatures in de zorg? Of kies je voor een bemiddelingsbureau?

Hopelijk hebben we je in dit artikel inzichten gegeven hoe je nooit meer hoeft te zoeken naar vacatures als zzp’er. En heb je wellicht een ander beeld gekregen van wat de toegevoegde waarde van bemiddelingsbureaus is.

Het is belangrijk om altijd te blijven doen waar jij je goed bij voelt, dus trek vooral je eigen plan.

Als je geïnteresseerd bent in wat wij als zzp zorg specialisten aan opdrachten voor je kunnen bieden, vul dan het formulier in. Zoals je hebt kunnen lezen zijn al onze diensten gratis.

 

Wil je meer weten over zzp’en in de zorg? Schrijf je dan in voor de tips en ontvang gratis 32 paginas tellende het ebook.

 

 

zzp zorg vacatures