Zzp in de zorg: wat is voor jou een ‘realistisch’ uurtarief?

28 juli, 2022

In zorginstellingen is het tarief van zzp’ers de laatste jaren het onderwerp van de dag: wat verdien ik en wat verdienen mijn collega’s.

Omdat het aantal zzp’ers in de zorg tot een hoogtepunt punt is gestegen en er elke dag meer zzp’ers bijkomen, wordt de vraag naar een ‘realistisch’ uurtarief groter.

 

Hoe bepaal je als zzp’er in de zorg jouw uurtarief?

Om je uurtarief als zzp’er te bepalen, heb je twee opties: op een ‘moeilijke’ en op een ‘makkelijke’ manier. Hieronder hebben we ze allebei voor je uitgeschreven.

 

De ‘moeilijke’ manier

De ‘moeilijke’ manier, is om voor jezelf uit te rekenen hoe hoog jouw totale (maandelijkse) kosten zijn. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan kosten als verzekeringskosten, reiskosten en telefoonkosten. 

 

Als je dat overzichtelijk hebt gemaakt, weet je wat je maandelijkse kosten zijn en kun je vervolgens kijken naar wat de markt zegt dat je waard bent. Dit wordt vaak bepaald door:

 • Hoeveel jaren werkervaring je hebt;
 • Hoe schaars het beroep is dat je uitoefent;
 • Welke verschillende taken jij kunt uitvoeren.
 • Hoe lang ben je al zzp’er?

 

Als je bovenstaande met elkaar combineert, kun je tijdens een gesprek met een potentiële opdrachtgever met de juiste onderbouwing aangeven hoe jouw uurtarief is samengesteld. Daarnaast ben je ook goed in staat om jouw uurtarief met de juiste argumenten te verdedigen.

 

De ‘makkelijke’ manier

Uit ervaring kunnen we zeggen dat beginnende zzp’ers vaak niet uitrekenen wat hun kosten zijn.

Hoe bepalen zij dan hun uurtarief?
Veel beginnende zzp’ers bepalen hun uurtarief door simpelweg te kijken naar wat andere zzp’ers in de zorg verdienen, en op basis daarvan bepalen ze met wat ‘natte vingerwerk’ hun eigen uurtarief.

“Als jij 55 euro per uur waard bent, ben
ik minimaal ook 55 euro per uur waard.”

Het is een manier die ook voor een deel gebaseerd is op wat de markt zegt, maar er is ook veel ruimte voor eigen interpretatie.

 

Welke manier om jouw uurtarief te bepalen, is aan te raden?

Hoe je het ook went of keert, uiteindelijk kom je met allebei de manieren uit op een uurtarief. Een uurtarief waar jij volledig achter moet staan. Dat is het belangrijkste.

 

Tijdens een gesprek met een opdrachtgever moet je dit tarief namelijk kunnen verantwoorden. En als er ruimte is om te onderhandelen, dan weten opdrachtgevers precies aan de juiste touwtjes te trekken om jouw uurtarief bespreekbaar te maken.

 

Het is dus belangrijk om zo dicht mogelijk bij het juiste uurtarief te komen zodat je dit met zoveel mogelijk zelfvertrouwen en onderbouwing kunt verkopen.

 

De enige juiste manier om jouw uurtarief te bepalen

Zonder ervaring is het lastig om precies te bepalen wat je waard bent. Je kan soms snel een te hoog uurtarief vragen en opdrachtgevers afstoten, of juist te weinig vragen waardoor je jezelf in de vingers snijdt.

Omdat wij als zzp zorg specialisten elke dag met uurtarieven bezig zijn, kennen wij de markt zo goed, dat we je precies kunnen zeggen wat voor jou een realistisch uurtarief is. Daarnaast kunnen we je ook nog gratis helpen aan opdrachten.

Wil je weten wat jouw uurtarief is en wil je eens kijken wat je aan onze hulp zou kunnen hebben? Vul dan onderstaand formulier in. We beloven je niks te verkopen, we willen je alleen maar helpen!

 

Ik wil weten wat mijn uurtarief kán zijn

Graag zouden we je direct willen vertellen wat voor jou een realistisch uurtarief is. Je kan alleen op die vraag in een artikel nooit een juist antwoord krijgen. Dit komt omdat uurtarieven afhankelijk zijn van heel veel factoren die telkens veranderen.

Omdat je waarschijnlijk wel wilt weten wat je zou kunnen verdienen als zzp’er in de zorg, hebben we onze ervaring ingezet om een overzicht voor je te maken. Dit overzicht richt zich op functies in het ziekenhuis omdat wij zelf daar het meeste ervaring in hebben.

 

Functieomschrijving met uurtarief
Anesthesiemedewerker van € 62,50 t/m € 69,50 per uur
Operatieassistent van € 62,50 t/m € 69,50 per uur
Csa medewerker van € 32,50 t/m € 42,50 per uur
Gespecialiseerd verpleegkundige van € 55,- t/m € 69,50 per uur
Algemeen verpleegkundige van € 46,- t/m € 57,50 per uur

 

Meer informatie over zzp’en in de zorg? Download dan ons gratis ebook “ZZP’er in de zorg worden in 14 stappen”

Wat staat er in het ebook? 

 • Een handige checklist “Hoe word ik ZZP’er in de zorg”
 • Hoe bouw je pensioen op als zzp’er?
 • Aanbevolen verzekeringen als ZZP’er
 • Hoe je btw vrijstelling als zzp’er krijgt
 • Alle wettelijke verplichting
 • Welke mogelijkheden je hebt met het kopen van zakelijk vervoer
 • Hoe je elke maand zorgt voor voldoende opdrachten

 

Zzp in de zorg uurtarief

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book