ZZP in de zorg? Laat je geld niet verdwijnen naar De Belastingdienst

17 augustus, 2022

Als je ZZP’er wordt, ben je officieel ondernemer. Dit betekent dat je ook met De Belastingdienst te maken krijgt. Als je ondernemer bent, krijg je veel vaker te maken met De Belastingdienst dan werknemers in loondienst. In dit artikel geven wij enkele tips, zodat je weet waar je als ZZP’er in de zorg zeker aan moet denken als het gaat om De Belastingdienst en het uitoefenen van je beroep.

 

Open als ZZP’er een zakelijke rekening en creëer overzicht voor De Belastingdienst

Als ZZP’er in de zorg is het zeker belangrijk om een zakelijke rekening te openen. Zo houd je je eigen administratie overzichtelijk en creëer je overzicht voor De Belastingdienst. Als je je privé- en zakelijke boekhouding gescheiden houdt, maak je het je boekhouder vele malen eenvoudiger om belastingaangifte te doen. Staan je zakelijke transacties iedere keer weer tussen andere uitgaven, zoals uitgaven voor boodschappen, dan ontstaat de kans dat je het overzicht verliest. Ook zal je meer vragen van je boekhouder krijgen. Zorg dus voor meer overzicht met een zakelijke rekening.

 

Voor welke functies moet je wel BIG geregistreerd zijn?

Wil je ZZP’er worden in de zorg, dan is het zeker aan te raden je te laten opnemen in het BIG registreren. Zo mag je wettelijk diverse beschermde beroepstitels voeren. Zo mogen artsen, mondhygienisten, tandartsen, verloskundigen, verpleegkundige, physican assistants en klinisch technologen bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren. Ook kun je met een buitenlands diploma in Nederland aan de slag, een opleiding tot specialist volgen en val je onder het tuchtrecht.

 

Neem een boekhouder in dienst om je geldzaken te structureren

Ook een goede tip: neem een boekhouder in dienst om je geldzaken te structureren. Zo heb je er zelf geen omkijken naar en weet je zeker dat het goed gebeurt. Dit is zeker handig als je weinig verstand van cijfers hebt en daardoor sneller fouten maakt.

 

Waarom is het inhuren van een boekhouder interessant?

De boekhouder houdt jouw zakelijke financiële transacties bij. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een boekhoudsoftware om je transacties in te boeken. Voorafgaand controleert de boekhouder de transacties op juistheid. Ook houdt de boekhouder in de gaten of jij in aanmerking komt voor eventuele fiscale voordelen.

 

Hoeveel geld moet je elke maand apart zetten om problemen met De Belastingdienst te voorkomen?

Zet zo’n 35 % per jaar apart voor de belastingdienst, dit is exclusief verzekeringen, pensioen en commissiekosten. Met alles samen kom je op ongeveer 50% van je tarief aan vaste lasten. Zo zorg je ervoor dat je genoeg geld op je rekening hebt en voorkom je problemen met De Belastingdienst. Mocht de aanslag meevallen, dan heb je toch kapitaal opgebouwd om weer in je eigen bedrijf te investeren.

 

Wanneer moet je als ZZP’er aan de belastingdienst betalen?

Als ZZP’er doe je tussen 1 maart en 1 mei aangifte inkomstenbelasting bij De Belastingdienst. Vervolgens krijg je binnen enkele weken een brief met hoeveel je dient te betalen. Je BTW aangifte doe je per kwartaal. Dit draag je ook per kwartaal aan De Belastingdienst af.

 

Welke soorten belasting moet je betalen?

Als ZZP’er betaal je inkomstenbelasting en BTW. Inkomstenbelasting is de belasting die je betaalt over de winst die je met je bedrijf maakt. De BTW ontvang je van klanten en moet afgedragen worden aan De Belastingdienst. Deze betaal je zelf ook aan leveranciers. Wanneer je zelf BTW betaalt, zijn deze kosten aftrekbaar.

Mocht je moeite hebben als ZZP’er in de zorg met de Belastingdienst en de diverse soorten belastingen, dan is het zeker aan te raden om een boekhouder in te schakelen.

 

Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?

Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.

Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?

Dit doen we voor zzp’ers:

✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.

Wil je dit ook?

Meld je dan aan via onze aanmeldpagina.

ZZP in de zorg belastingdienst

ZZP in de zorg belastingdienst