Zorgverzekering voor zzp’ers in de zorg

25 augustus, 2022

Een ZZP zorgverzekering als je in de zorg werkt afsluiten is zeer belangrijk. Sowieso is het hebben van een goede zorgverzekering van groot belang. Als je met ziekte of een ongeval te maken krijgt, wil je natuurlijk de beste zorg die voorhanden is. Zo kun je ook het snelst weer aan het werk. Als je ZZP’er bent, krijg je niet doorbetaald tijdens ziekte. Dit geldt niet voor medewerkers die in vaste dienst zijn. Zolang je ziek bent, heb je geen inkomsten.

 

Daarom is een goede verzekering extra belangrijk. Er zijn verschillende soorten zorgverzekeringen voor ZZP’ers. Zo zijn er verzekeraars die beschikken over een speciale aanvullende zorgverzekering voor ZZP’ers.

 

Deze zorgverzekering voor ZZP’ers kan behandelingen door een fysiotherapeut dekken. Er zijn ook collectieve zorgverzekeringen voor ZZP’ers waar je korting op de premie rijgt. Stel dat je een gezin hebt, dan is dit extra mooi meegenomen. In dit artikel vertellen wij je meer over de ZZP zorgverzekering in de zorg, of deze verplicht is, welke risico’s je loopt en welke soorten verzekeringen aan te raden zijn. Lees snel verder voor meer informatie.

 

Is het verplicht om een verzekering af te sluiten als zzp’er in de zorg?

Als ZZP’er dien je net als iedere inwoner van Nederland verplicht een basisverzekering af te sluiten. Deze basisverzekering dekt de basiskosten van medische zorg, zoals een huisarts bezoek of een opname in het ziekenhuis. Daarbij is het nog mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. De aanvullende zorgverzekering dekt extra zorgkosten, waaronder fysiotherapie en de tandarts vallen.

 

Welke risico’s loop je als zorgprofessional?

Als je als ZZP’er in de zorg werkt, loop je risico. Deze risico’s horen nou eenmaal bij het werken als zzp’er. Zo is er een risico op minder werk, betalingen die niet op tijd worden verricht, of kan het zo zijn dat je op een gegeven moment niet meer aan alle eisen voldoet voor het uitoefenen van je beroep. Niet elk risico kun je voorkomen of beperken. Zo kun je bijvoorbeeld altijd je been breken op vakantie. Het kan ook zijn dat je ziek wordt en langdurig ziek blijft. Voor alle verschillende risico’s zijn er diverse verzekeringen.

 

Welke verzekeringen zijn aan te raden?

Er zijn diverse verzekeringen voor ZZP’ers in de zorg. Wij hebben de verzekeringen die zeker aan te raden zijn voor je op een rij gezet.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan zijn dat je een fout maakt, waardoor een patiënt schade lijdt. Je kunt de spullen van een patiënt beschadigen, maar ook hem of haar zelf. Zo ben je aansprakelijk als je koffie over de kleding van een patiënt valt, je een inschattingsfout maakt in je medische advies of verkeerde medicatie geeft. De kosten van schade, zoals deze, kan hoog oplopen. Daarom is het belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben als je als ZZP’er in de zorg werkt.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het kan zijn dat je ziek wordt of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Normaliter krijg je in loondienst gewoon doorbetaald. Als ZZP’er betaal je deze kosten zelf. Omdat de zorg een hoog ziekteverzuim heeft, is het zeker aan te raden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Je ontvangt dan een uitkering voor het deel dat je arbeidsongeschikt bent. Ook als je deels nog kunt werken, ontvang je de andere helft van deze uitkering.

 

Zakelijke rechtsbijstand

Werk je als ZZP’er in de zorg, dan is een conflict niet altijd te vermijden. Je komt namelijk zowel met mensen als instanties in aanraking. Zo kan het zijn dat een cliënt je ergens aansprakelijk voor stelt of heb je te maken met facturen van zorginstellingen die niet worden betaald. Zakelijke rechtsbijstand is dan zeker aan te raden. Kies je voor een rechtsbijstandverzekering, dan kun je eenvoudig een professional inschakelen voor iedere situatie. Ook worden de kosten voor deze vorm van bijstand gedekt, ook als er een proces of rechtszaak plaatsvindt.

 

Pensioenverzekering

Als ZZP’er bouw je via de werkgever geen pensioen op. Dit is iets wat je geheel zelf moet regelen. Als je later niet alleen afhankelijk wilt zijn van een AOW-uitkering of eerder wenst te stoppen met werken, is het belangrijk om nu al voor later te sparen. Dit kun je op diverse manieren doen. Door een pensioenverzekering te nemen bouw je pensioen op, zodat je later meer geld hebt om van te leven.

 

Welke verzekeraars zijn gespecialiseerd in zorgprofessionals?

Zoek je een ZZP zorgverzekering voor in de zorg, dan zijn er diverse soorten verzekeringsmaatschappijen die gespecialiseerd zijn in zorgprofessionals. Zo kun je een verzekering afsluiten bij de volgende maatschappijen:

 

IIZ

Werk je in de zorg, dan kun je een zorgverzekering afsluiten bij IZZ Zorgverzekering. Hierbij krijg je van de VGZ een collectiviteitskorting van 10%. Namens alle leden onderhandelt IIZ over de inhoud en premie van de zorgverzekering, de keuze aan zorg, de snelheid van de dienstverlening en de kwaliteit.

 

UMC

Werk je in een UMC? Ook dan is het mogelijk om van een UMC zorgverzekering gebruik te maken. De aanvullende verzekeringen worden samengesteld door vertegenwoordigers van UMC’s en de NFU, gezamenlijk met de werknemersorganisaties van de cao UMC.

 

VvAA zorgverzekering

Ook een VvAA zorgverzekering afsluiten behoort tot de opties. Hierbij kiezen deelnemers zelf hun ziekenhuis en zorgverlener. Je ontvangt hierbij 5% collectiviteitskorting op de basisverzekering en 12% op de aanvullende verzekeringen.

 

Kies jij ook voor het afsluiten van een ZZP zorgverzekering voor in de zorg?

 

Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?

Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.

Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?

Dit doen we voor zzp’ers:

✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.

Wil je dit ook?

Meld je dan aan via onze aanmeldpagina.

ZZP zorgverzekering zorg 


ZZP zorgverzekering zorg