Starten als zzp’er in de zorg? Volg deze stappen!

08 mei, 2023

Schrijf je eerst in bij de KvK

Wil je starten als zzp’er in de zorg, dan is het belangrijk om je eerst bij de KvK in te schrijven. Iedere onderneming dient bij de KvK ingeschreven te staan. Ook als je als ZZP’er in de zorg start, is dit verplicht. Heb je je ingeschreven bij de KvK, dan zal je ook automatisch aangemeld worden als ondernemer bij De Belastingdienst. Hier hoef je dus niet meer zelf achteraan. Dat scheelt weer!

 

Zorg voor een plan

Als zzp’er in de zorg is het belangrijk om een goed (ondernemings)plan te hebben. Deze kun je geheel zelf schrijven en kan zelfs op 1 a4tje passen. In dit plan schrijf je hoe je je financiën wilt regelen, welke verzekeringen je nodig hebt als zzp’er, hoe je aan opdrachtgevers wilt komen, enzovoort. Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht.

Je moet het echter wel doen als je op zoek bent naar financiering voor jouw zzp zorgbedrijf. Banken en investeerders kunnen zo beter inschatten of de investering het waard is en of ze jouw bedrijf wel moeten financieren. Maar dat is slechts voor een enkele zzp’er van toepassing.

 

Schrijf je in het BIG-register in

Wat je ook zeker niet moet vergeten, is je inschrijven in het BIG-register. BIG staat voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’. Als je werkzaam bent als arts, verpleegkundige, apotheker, verloskundige, tandarts, gezondheidspsycholoog of een ander zorgberoep hebt en zelfstandig of in loondienst je beroep uit wilt oefenen, dien je ingeschreven te staan in het BIG-register. Dit is wettelijk verplicht. Per beroep zijn er weer andere eisen verbonden aan het behouden van de registratie in het BIG-register. Zo dien je bijvoorbeeld door jaarlijkse bijscholing punten te verdienen om zo ingeschreven te blijven staan.

 

Zorg voor meerdere opdrachtgevers

Ga je starten als zzp’er in de zorg, dan is het ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Bij heel wat zzp’ers werden de afgelopen jaren de verklaringen ingetrokken, omdat zij naderhand als schijnzelfstandige waren aangemerkt. Dit waren veelal zzp’er die slechts voor een opdrachtgever werkten.

Ook mochten deze zzp’ers niet meer via bemiddelingsbureaus werken, omdat deze de rol van werkgever zouden hebben. Zorg er dus voor dat je verschillende opdrachtgevers hebt, zodat je niet als schijnzelfstandige kan worden aangemerkt.

 

Bedenk een goed uurtarief

Zorg ook voor een goed uurtarief. Werk je als zzp’er in de zorg, dan ben je geheel vrij in het bepalen van jouw uurtarief. Wel wordt er door de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) een maximum tarief gehanteerd. Hier is sprake van bij beroepen zoals psychiaters, logopedisten, orthodontisten en kaakchirurgen. Denk goed na over het tarief dat je zelf wilt hanteren en verdiep je in de tarieven die er in jouw markt gelden. Hier kun je online genoeg informatie over vinden.

 

Vergeet niet je algemene voorwaarden op te stellen

Wat je zeker niet moet vergeten, is het opstellen van je algemene voorwaarden. Dit is erg belangrijk, omdat dit specifieke zakelijke problemen kan voorkomen. In de algemene voorwaarden staan regels over je eigen betalingsvoorwaarden, geheimhouding, aansprakelijkheid en hoe je omgaat met klachten. Door dit helder op papier en op je website te hebben, geeft dit opdrachtgevers inzicht in wat ze kunnen verwachten. Hier kan ook naar verwezen worden als er een geschil ontstaat. Vaak bestaat er een standaard format die je zelf naar eigen inzien aan kunt passen.

 

Zorg ervoor dat je verzekerd bent

Ook is het belangrijk om jezelf te verzekeren, zodat je verzekerd bent tegen bedrijfsrisico’s. Zo is het aan te raden een ongevallenverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Naast deze verzekeringen, is het ook belangrijk om aan je pensioenverzekering te denken. Je moet als zzp’er namelijk zelf sparen voor een pensioen.

 

Open een zakelijke bankrekening

Een zakelijke bankrekening openen is zeker aan te raden. Zo heb je een financieel overzicht voor jezelf, je boekhouder en De Belastingdienst. Wanneer je belastingaangifte gaat doen, kan er duidelijk van je zakelijke bankrekening worden afgelezen wat je zakelijke inkomsten en uitgaven waren.

 

Houd je administratie goed bij

Houd ook je administratie goed bij. Als zzp’er in de zorg heb je veel vrijheden, maar is de administratie bijhouden een van je meest belangrijke verantwoordelijkheden. Om jaarlijks en per kwartaal de omzetbelasting (BTW) en inkomstenbelasting (IB) op de juiste manier te doen, is het belangrijk dat je een goede boekhouding hebt. Dit kan je namelijk zelfs heel wat belastingvoordelen opleveren.

Belangrijk is om vanaf de eerste dag al een begin te maken met het bijhouden van jouw administratie. Noteer je uren goed en vergeet ook niet je bonnetjes te bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om jouw administratie uit te besteden aan een boekhouder. De uren die je normaal kwijt zou zijn aan je boekhouding, neemt je boekhouder dan over. Dit maakt dat je extra tijd hebt voor je onderneming. Ook weet een boekhouder precies welke belastingvoordelen je kunt krijgen en zal hij of zij met je meedenken om zo financieel het meeste voordeel voor jou te behalen.

 

Houd een patiëntendossiers bij

En als laatste: houd ook patiëntendossiers bij. Zorgverleners dienen van elke cliënt een patiëntendossier bij te houden. Hierin staat alle informatie over de gezondheid van de patiënt en de behandeling. Iedere patiënt mag zijn of haar dossier inzien. Wil een patiënt het dossier zien, dan is het ook belangrijk dat je deze hebt. De dossiers van je patiënten dien je minimaal 15 jaar te bewaren.

Meteen starten als zzp’er in de zorg? Houd dan rekening met bovenstaande verplichtingen en adviezen. Wij wensen je veel succes als zzp’er in de zorg!

 

Nog meer gratis info? Download ons ebook

In de loop der jaren hebben wij alle informatie over het zzp’en in de zorg gebundeld in een 32 pagina’s tellend ebook. Een ebook die op onze website gratis te downloaden is.

 

Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?

Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.

Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?

Dit doen we voor zzp’ers:

✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.

Wil je dit ook?

Meld je dan aan via onze aanmeldpagina.