Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg: heb ik dit nodig?

09 november, 2023

Dit houdt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg in

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg, wat is dat eigenlijk precies en is dit belangrijk? Als je als zzp’er in de zorg werkt, loop je risico. Veel risico’s behoren tot het ondernemen, zoals ervoor zorgen dat je genoeg werk hebt, je aan alle eisen voldoet voor je beroep en ervoor zorgen dat je op tijd wordt uitbetaald. Je kunt niet elk risico beperken of zelfs helemaal voorkomen.

Echter zijn er gevolgen die je absoluut niet zelf kunt dragen. Denk aan een aansprakelijkheidsclaim van een patiënt of langdurig ziek raken. Speciaal voor dit soort situaties zijn er verzekeringen zoals de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg. In dit artikel vertellen wij je alles over deze verzekering. Lees snel verder!

Noodzakelijk verzekeringen als zzp’er

Als zzp’er is het hebben van verzekeringen noodzakelijk, maar welke verzekering echt noodzakelijk is, verschilt per beroep. Werk je in de zorg, dan is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg in elk geval onmisbaar.

 

Wat is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er voor wanneer je zonder opzet schade toebrengt aan de spullen van een ander of een persoon. Dit kan bijvoorbeeld een dure vaas zijn die je omstoot tijdens je werk in de thuiszorg of als iemand letsel optreedt doordat je je tas hebt laten slingeren. De kans is groot dat je privé al voor zulk soort ongevallen verzekerd bent.

Echter keert deze verzekering alleen uit bij schade die je ook privé veroorzaakt hebt. Maak je als zzp’er in de zorg schade, dan wordt er niets uitgekeerd. Daarom is het belangrijk om een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Echter is dit lang niet altijd voldoende. Zo zijn er beroepen waar je ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Deze dekt schade als er verkeerde medische handelingen zijn uitgevoerd of de verkeerde dosering aan een patiënt gegeven was en je aansprakelijk bent.

Het kan ook zijn dat er een onjuiste indicatiestelling heeft plaatsgevonden of je een verkeerd advies aan de patiënt gegeven hebt. Ben je werkzaam in de zorg, dan is het zeer aan te raden om zowel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

 

Wat is verzekerd bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, ben je verzekerd voor de volgende punten:

 • Schade veroorzaakt door werkzaamheden van jou of een van je medewerkers
 • Schade die aan jouw producten veroorzaakt is
 • Schade aan spullen van je medewerker
 • Schade aan gebouwen
 • Schade aan gehuurd of geleend materiaal

Wat is vaak niet verzekerd?

Er zijn ook zaken die niet verzekerd zijn en waarvoor je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dient af te sluiten.

Dit zijn de volgende punten:

 • Schade die je aan jezelf of je bedrijf toebrengt
 • Schade of kosten die je maakt om je producten of diensten opnieuw te leveren
 • Schade die door roekeloosheid is veroorzaakt
 • Milieuschade op een bedrijfsterrein
 • Schade veroorzaakt door een drone, motorrijtuig of vaartuig
 • Schade die je per ongeluk toebrengt aan een patiënt

Zo verzeker je jezelf

Er zijn verschillende aanbieders waar je aan bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp zorg kunt afsluiten. Kies je voor een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, dan is het belangrijk om goed de voorwaarden door te nemen van de betreffende verzekeraar. Soms staan er dingen in het contract die niet duidelijk zijn tijdens het afsluiten van de verzekering.

Wanneer je tekent voor de verzekering, zit je aan de voorwaarden van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering vast. Er wordt van je verwacht dat je de voorwaarden goed doorgenomen hebt, dus vergeet dit ook niet te doen. Je kunt eenvoudig je verzekeringen online afsluiten of contact opnemen met de gewenste verzekeraar. Wij wensen je veel succes met het afsluiten van je beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book