Zzp-clausules in contract: wat mag een opdrachtgever wél en níet op jou verhalen?
24 maart, 2025
In steeds meer zzp-contracten duiken zzp clausules op waarin opdrachtgevers financiële risico’s proberen neer te leggen bij de zzp’er. Bijvoorbeeld kosten die ontstaan als de Belastingdienst achteraf oordeelt dat er sprake was van schijnzelfstandigheid zoals naheffingen of boetes. Maar veel van deze afspraken zijn juridisch niet toegestaan – ook niet als je ze ondertekent.
Wanneer loop je als zzp’er risico door zzp clausules in het contract?
Als de Belastingdienst vaststelt dat je eigenlijk als werknemer had moeten worden behandeld, moet de opdrachtgever alsnog loonheffingen en premies betalen. Om dat risico af te dekken, worden in contracten steeds vaker zzp clausules opgenomen waarin staat dat jij als zzp’er deze kosten moet betalen. Maar dat is in veel gevallen in strijd met de wet.
Let op: ongeldige afspraken blijven onwettig
Volgens juristen komen deze clausules steeds vaker voor. Toch zijn ze vaak ongeldig. De wet verbiedt het verhalen van bepaalde kosten op de zzp’er nadrukkelijk. Staat dat tóch in je contract? Dan is die afspraak juridisch niet geldig – zelfs als je je handtekening eronder hebt gezet.
Wat mag een opdrachtgever wél verhalen op een zzp’er?
- Loonheffingen
Een opdrachtgever mag loonbelasting en premies voor de volksverzekeringen verhalen op de zzp’er. Maar de zzp’er mag dit bedrag dan weer verrekenen met zijn eigen inkomstenbelasting. De kosten blijven dus in veel gevallen niet volledig bij jou hangen. - Naheffingen
Naheffingen bestaan uit verschillende onderdelen. Het deel dat bestaat uit loonheffingen mag worden verhaald, maar het deel dat bestaat uit premies werknemersverzekeringen of zorgbijdragen mag dat niet. Een naheffing is dus deels verhaalbaar. - Boetes
De wet verbiedt het verhalen van boetes op een zzp’er niet expliciet. In theorie mag een opdrachtgever dus een boete die hij zelf opgelegd krijgt, doorberekenen aan de zzp’er. Maar in de praktijk gaat dat niet zomaar. Rechters kunnen oordelen dat dit onredelijk is, zeker als de oorzaak van de boete bij de opdrachtgever ligt. Volgens juristen is het daarom onzeker of zo’n afspraak standhoudt bij een juridisch conflict. Overigens legt de Belastingdienst op dit moment (2025) nog geen boetes op in het kader van schijnzelfstandigheid.
Wat mag een opdrachtgever níet verhalen op een zzp’er?
- Premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw):
Het is wettelijk verboden voor de opdrachtgever om deze kosten op de zzp’er te verhalen. Een dergelijke bepaling in een contract is nietig en dus ongeldig.
Wees kritisch en laat je adviseren
Als zzp’er is het belangrijk om contracten goed door te lezen en je niet zomaar neer te leggen bij dit soort clausules. Niet alles wat een opdrachtgever in een overeenkomst zet, is juridisch toegestaan. Twijfel je over een zzp clausules? Laat het contract dan nakijken door een jurist. Zo voorkom je dat je opdraait voor kosten die je wettelijk helemaal niet hoeft te betalen.
Bron: Nos.nl