ZZP’en als verpleegkundige: hoe pak ik dat aan?
19 mei, 2022
Zzp’en in de zorg, het komt steeds vaker voor. Een leven vol vrijheid, met controle over je eigen werktijden, uurtarief en opdrachtgevers klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Ondanks de administratieve verplichtingen waar je als zzp’er mee te maken krijgt, is het vanwege de vrijheid niet heel raar dat menig mens toch voor deze manier van werken kiest. En ook in de zorg stijgt het aantal verpleegkundigen die gaan zzp’en. Bezuinigingen en een wisselend beleid is voor velen een reden om voor het vrije leven van een zzp’er te kiezen. Uiteraard heeft dit wat voeten in de aarde, dus hoe pak je dit het beste aan?
Hoe werkt zzp’en als verpleegkundige
Op de vraag ‘Hoe word ik zzp’er in de zorg?’ bestaat geen kort antwoord. We noemden het net al: de administratieve jungle waar je als zelfstandig ondernemer in terecht komt is niet niks. Het is van belang dat je je administratie goed bijhoudt en weet aan welke verplichtingen je moet voldoen. Hier komen wij om het hoekje kijken. In dit artikel lees je alles over het reilen en zeilen van het starten als zzp’er in de zorg.
Inschrijven BIG-register en Kamer van Koophandel.
Om als verpleegkundige zzp’er te worden schrijf je je logischerwijs in bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je door (online) een afspraak te maken bij een kantoor bij jou in de buurt. Zij helpen je verder met een KvK- en BTW-nummer. Ook is het aan te raden om een zakelijke rekening af te sluiten, zodat je privé en zakelijke financiën makkelijker gescheiden kunt houden.
Hier blijft het echter niet bij. Omdat je in de gezondheidszorg niet zomaar aan het werk kan moet je er voor zorgen dat je BIG-geregistreerd bent. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg en in deze databank worden je medische bevoegdheden opgeslagen. Dit register wordt bijgehouden door het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG), een uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Na goedkeuring mag je zelfstandig aan het werk in de zorg waarna je inschrijving vijf jaar geldig blijft. Na die vijf jaar wordt opnieuw gekeken of je recht hebt op herregistratie. Of dit wel of niet kan heeft te maken met verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld je gewerkte uren en (bij)scholing.
De risico’s van het vak: verzekeren of niet?
Als zzp’er in de zorg loop je bepaalde risico’s. Je bent feitelijk ondernemer en verantwoordelijk voor alles wat je beroepsmatig uitvoert. Omdat je als zzp’er in de zorg te maken hebt met zorgverlening, zijn deze risico’s groter dan bijvoorbeeld een freelance tekstschrijver of kapper. Er is altijd een risico dat je direct of indirect schade veroorzaakt aan mensen of zaken en daarom is het verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Als zzp’er wil je er niet aan denken: ziek worden. We horen je denken ‘Maar ik ben nooit ziek, waarom zou ik me dan verzekeren?’ Het punt is niet om je te verzekeren wanneer er iets mis gegaan is, maar om jezelf in te dekken als er ooit iets mis gaat. Wanneer je in loondienst werkt heb je een bepaalde zekerheid in geval van ziekte die een freelancer niet heeft, omdat een werkgever die risico’s draagt. Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk. Niet werken, omdat je bijvoorbeeld ziek bent, wil dus zeggen dat er geen euro binnenkomt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een belangrijke verzekering om te overwegen. Zo krijg je in het geval van ziekte een maandelijkse uitkering. Kom je net uit loondienst en begin je voor jezelf? Dan kan je je ook bij het UWV verzekeren. De voorwaarde is wel dat je je dient aan te melden binnen dertien weken nadat je uit loondienst bent gegaan.
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
De overheid wil dat iedereen goede zorg ontvangt. Om hier zeker van te zijn is er een speciale wet in het leven geroepen waar iedere zorgverlener, van ziekenhuis tot eenmanszaak, zich aan moet houden. Ook voor jou als (toekomstig) zzp’er in de zorg is deze wet dus belangrijk. Maar wat betekent dit? In de wet is vastgelegd wat goede zorg inhoudt en wat er moet gebeuren als iemand een klacht heeft. De belastingdienst maakte een handreiking voor zzp’ers in de zorg om het allemaal net iets makkelijker te maken. De handreiking omvat het volgende:
- Het opzetten van een kwaliteitssysteem
- Hoe om te gaan met klachten
- Het leren van incidenten
- Overige wettelijke verplichtingen
De handleiding is te downloaden via deze link:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2017/08/08/handreiking-wkkgz-voor-zzp-ers
Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe wet ‘de Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZA)’. De WTZA is ontstaan vanuit de kwaliteitseisen die gesteld worden in de WKKGZ. Om er zeker van te zijn dat alle zzp’ers in de zorg op de hoogte zijn van het eisenpakket van de WKKGZ én hier aan voldoen, is er sinds 1 januari 2022 een meldplicht. Jij als zzp’er moet een checklist invullen via de WTZA en jezelf aanmelden, zodat jij vindbaar bent als ondernemer in de zorg.
Uurtarief
Als zzp’er in de zorg ben je verantwoordelijk voor je eigen financiën. Om te weten welk bedrag je minimaal moet verdienen is het handig jouw jaarlijkse onkosten op een rijtje te zetten. Voorbeelden van onkosten zijn:
- Verzekeringen en pensioenregelingen (erg belangrijk)
- Kosten kantoorruimte of huisvesting
- Telefoonkosten
- Administratiekosten
- Vervoer
- Eventuele opleidingen die je volgt
- Inventariskosten
- Marketingbudget
Andere eenmalige uitgaven, zoals de aanschaf van een laptop, vallen hier niet onder. Naast deze kosten wil je ook wat geld uittrekken om van te leven. En een keer op vakantie gaan is natuurlijk ook niet verkeerd. Vergeet hierbij niet dat je over dat bedrag inkomstenbelasting moet betalen. Het percentage daarvan is afhankelijk van je inkomen. Tel dit bedrag op bij je kosten, deel dat door je aantal gewerkte uren en – voilà – je hebt je uurloon berekend.
Loonwijzer heeft een handig schema gemaakt met gebruikelijke uurlonen voor zzp’ers in vergelijking met werknemers, voor vijftig beroepen. Bekijk deze hier.
Verzekerde zorg leveren
Wil je verzekerde zorg leveren? Dat kan, maar hier moet je wel bevoegd voor zijn. Dit kan je op twee manieren regelen:
Bied je diensten aan via een zorginstelling. Dit kan een thuiszorgorganisatie of een bemiddelingsbureau zijn.
Sluit zelf een overeenkomst af met een zorgkantoor. Gebruik hiervoor een modelovereenkomst van de belastingdienst.
Personeelspas voor elke zorginstelling
Als zzp’er kan het natuurlijk voorkomen dat je in verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen werkt. In de meeste gevallen heb je per zorginstelling een aparte personeelspas nodig om op jouw afdeling te komen. Als werknemer heb je nooit hoeven omkijken naar het regelen van een personeelspas, maar als zzp’er moet je van te voren zorgen dat je een geldige personeelspas hebt. Dit gaat altijd in overleg met de leidinggevende en gebeurt vaak op de eerste werkdag.
Wij helpen je verder
Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.
Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?
Dit doen we voor zzp’ers:
✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.
Wil je dit ook?