Uitzonderlijk verhaal: Een reanimatie in een onverwachte situatie

09 maart, 2022

Zorghelden, niet alleen in het ziekenhuis maar ook in je vrije tijd.

“We liepen over straat toen ik een vrouw hoorde roepen: help ik heb een sterke man nodig! Ik maakte een grapje naar mijn vriend ‘Nou, dan hoef jij niet te gaan..’ we kijken achterom en we zien een man op leeftijd op de grond liggen met zijn fiets. Hup, zonder twijfel gaan we erop af. We zijn beide SEH-Verpleegkundige en ons zorghart begint te kloppen.”

Dit is een heldenverhaal van Mariëlle en Izard. Als zij op dat moment niet in de buurt waren geweest was het waarschijnlijk heel anders afgelopen.

Samen lopen ze op de man af die op de grond ligt. De man is omgevallen samen met zijn fiets, hij reageert niet meer en heeft geen hartslag. Mariëlle en Izard twijfelen geen seconde en starten een reanimatie. Ondertussen geven ze omstanders de opdracht 112 te bellen en te zorgen dat er zo snel mogelijk een ambulance komt. Op dat moment rijdt er een brandweerauto langs, Mariëlle zwaait en zwaait maar ze stoppen niet. Ook zij zijn onderweg naar een noodsituatie.

De reanimatie gaat door en de ambulance komt ter plaatse. Het ambulancepersoneel neemt het over en bij het aansluiten aan de monitor heeft meneer weer een hartslag. Yes het is gelukt!
Twee dagen na dit ongeval ontvangen ze een kaartje met een bosje roosjes en chocolade. Een bedankje van de echtgenote.

Mariëlle en Izard vertellen dat dit verhaal hun altijd bij zal blijven. “In het ziekenhuis maak je genoeg mee, maar dan ben je erop voorbereid. Op straat is het toch heel anders, je hebt dan ook geen apparatuur bij de hand, je staat er alleen voor. Gelukkig hebben we meneer kunnen helpen.”

 

Person lying on the ground after a car accident

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book