Lol op de werkvloer

25 februari, 2022

Ondanks de heftige gebeurtenissen die zorgmedewerkers meemaken tijdens hun werk, wordt er volgens Lydia ook ontzettend veel gelachen op de werkvloer met collega’s onderling, maar ook met patiënten.

Dit soort momenten doen zich bijvoorbeeld voor tijdens het ontwaken van een patiënt op de IC-afdeling. Om te kijken of patiënten alweer in het hier en nu zijn, worden vaak verschillende vragen gesteld zoals: ‘Kun je even in mijn hand knijpen?’ maar ook, ‘Kunnen vissen vliegen?’. “Bij deze vraag zie je soms de verbazing in hun ogen en hoor je ze denken ‘Wat vraag je me nou, ik ben toch niet gek?’ zegt Lydia.” Voordat ze antwoord kunnen geven, begint ze dan vaak al te lachen.

Volgens Lydia nemen collega’s elkaar onderling ook vaak in de maling. Bijvoorbeeld door te vragen of iemand meneer van den Boom even terug wil bellen, en diegene dan de Intratuin aan de lijn krijgt. Of door de naam van een bekende Nederlander op het overdrachtsformulier te zetten met daarbij de notitie ‘overdosis coke’. Maar ook het bellen van assistenten voor hulp terwijl er niks aan de hand is en dan een kopje koffie voor ze klaarzetten.

Lachen op het werk maakt het werk een stuk dragelijker. Lydia zegt hier over: “Op de oncologie-afdeling werd bijvoorbeeld een keer ongegeneerd gelachen in de koffiekamer waarop een patiënt toen tegen mij zei: “Wij zitten in zo’n stuk verdriet, en dan horen we jullie lachen en denk ik we moeten ook blijven lachen om het dragelijk te maken”. Bij iemand die in tranen is, komt ook vaak wel een lach tussendoor als er een mooi moment aangehaald wordt van die persoon. Een lach en een traan liggen dicht bij elkaar wat dat betreft.”.

Geschreven naar aanleiding van een interview met Lydia Wierda Jansen, IC verpleegkundige.

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book