Hoe word ik zzp verpleegkundige?

28 september, 2023

Dit moet je regelen als je als zzp’er in de zorg aan de slag wilt

Wil je als zzp verpleegkundige in de zorg aan de slag?
Wanneer je als verpleegkundige in de zorg wilt werken, zijn er verschillende dingen die je vooraf en tijdens je werkzaamheden moet regelen. Wij hebben de belangrijkste zaken die je moet regelen als startend zzp verpleegkundige voor je op een rij gezet, zodat je goed kunt beginnen.

 

Zorg ervoor dat je bij de KvK staat ingeschreven

Als je als zzp verpleegkundige aan de slag gaat, moet je je eerst bij de KvK inschrijven. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is voor alle zelfstandig ondernemers verplicht. Dit geldt dus ook voor ondernemers in de zorg. Heb je je ingeschreven bij de KvK, dan zal je automatisch aangemeld worden bij de Belastingdienst. Dit hoef je dus niet meer zelf te doen.

 

Maak een ondernemingsplan

Wil je zelfstandig als verpleegkundige aan de slag, dan is het aan te raden om een goed ondernemingsplan te maken. Hierin bundel je onder andere een financieel plan en schrijf je op welke verzekeringen je nodig hebt. In dit plan zet je alles wat je moet regelen om zelfstandig als verpleegkundige te kunnen werken.

 

Ga op zoek naar meerdere opdrachtgevers

Als je als zzp’er in de zorg werkt, is het erg belangrijk om meerdere opdrachtgevers te hebben. Als je maar 1 opdrachtgever hebt over een heel jaar, dan zal de Belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen.

Dat betekent dat je geen recht hebt op ondernemersaftrekposten en dat er nog loonbelasting en premies volksverzekeringen moeten worden betaald. De Belastingdienst ziet je dan als schijnzelfstandige.

 

Laat je inschrijven in het BIG-register

Het is erg belangrijk dat je ingeschreven staat in het BIG-register. BIG staat ook wel voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’. Als je verpleegkundige dien je ingeschreven te staan in het BIG-register. Om de 5 jaar moet je je herregistreren. Hiervoor moet je in 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige hebben gewerkt. Dit is ongeveer 8 uur per week.

 

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent

Ben je zzp verpleegkundige, dan is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Zo heb je in elk geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Die wordt naar alle waarschijnlijkheid verplicht. Ook een ongevallenverzekering is gewenst. Let ook op dat je zelf verantwoordelijk bent voor je pensioenopbouw. Een pensioenverzekering kan daarom ook een aanrader zijn. Zo heb je straks zeker wat geld voor je oude dag.

Ook is het belangrijk dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt.

 

Aan de slag als zzp verpleegkundige

Wist jij dat je bovenstaande zaken als zelfstandig verpleegkundige dient te regelen? Ga meteen aan de slag en zorg ervoor dat je alles op orde hebt, zodat je een goede start als zzp verpleegkundige kunt maken.

Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?

Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.

Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?

Dit doen we voor zzp’ers:

✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.

Wil je dit ook?

Meld je dan aan via onze aanmeldpagina.