Deze 6 dingen moet je weten over verpleegkundige salaris mbo

19 oktober, 2023

1. Wat doet een mbo verpleegkundige?

Voordat we op het verpleegkundige salaris mbo ingaan, is het allereerst belangrijk te omschrijven wat een mbo verpleegkundige precies doet. Ben je mbo verpleegkundige, dan werk je in de zorg en welzijn. Je kunt in diverse beroepspraktijken gaan werken, zoals in het verpleeghuis of verzorgingshuis, het ziekenhuis, in de thuiszorg, in de gehandicaptenzorg of in de GGZ.

 

2. Taken mbo verpleegkundige

Als mbo verpleegkundige werk je met mensen met diverse achtergronden en van verschillende leeftijden. Zo werk je met mensen die chronische, revalidatie of klinische zorg nodig hebben. Ook werk je met baby’s, zwangere vrouwen, mensen met een handicap, mensen met psychische problemen en kinderen en jongeren die een gezondheidsprobleem hebben. Je kunt ook werken in groepen. Zo kun je bijvoorbeeld een woongroep begeleiden.
Als verpleegkundige mbo voer je diverse werkzaamheden uit, zoals:

  • Het coördineren, verbeteren en bewaken van de gehele zorg rond een patiënt
  • Samenwerken met andere zorgverleners waaronder artsen van binnen en buiten het ziekenhuis
  • Ondersteunen en informeren van de patiënt en zijn of haar familie
  • Uitvoeren van diverse handelingen, zoals infuus aanbrengen, medicatie toedienen, meten van de bloeddruk en bloedprikken.

 

3. Welke opleidingen kun je doen tot verpleegkundige?

Wil je verpleegkundige worden, dan doe je de 4 jaar durende opleiding verpleegkunde op het mbo. Wil je op de intensive care, operatiekamer, SEH of kinderafdeling werken, dan dien je een aanvullende opleiding te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om daarna door te stromen naar de opleiding hbo verpleegkunde. Hier kun je je nog meer verdiepen en je kennis uitbreiden. Ook is het mogelijk om buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de ambulance te gaan werken.

 

4. Wat leer je tijdens de opleiding verpleegkundige mbo?

Tijdens de opleiding verpleegkunde mbo leer je alles wat er nodig is om te starten als mbo verpleegkundige. Zo leer je hoe je diverse ziektebeelden herkent, hoe je adviseert en hoe je verpleegkundige handelingen uitvoert. Je leert bijvoorbeeld hoe je iemand moet voeden, wassen en aankleden, maar ook hoe je medicatie klaarmaakt en toedient en in acute situaties moet optreden. Na de opleiding weet je precies hoe en waarom je bepaalde handelingen moet uitvoeren. Kortom, je leert:

  • Mensen verzorgen
  • Verpleegkundige handelingen uitvoeren
  • Patiënten en cliënten te adviseren en informeren
  • Zorg aansturen en regelen
  • Mensen begeleiden op zowel het sociale- als psychosomatische aspect

 

5. Aan de slag als verpleegkundige

Na je opleiding tot mbo verpleegkundige kun je werken in een ziekenhuis, de thuiszorg, in een logeerhuis voor mensen met een handicap/verstandelijke beperking, in een revalidatiecentrum of in een verzorgingshuis of verpleeghuis. Je hebt dan ook volop keuze uit diverse werkvelden. Bedenk goed wat het best passende werkveld voor jou is en probeer je hier tijdens je opleiding al meer in te verdiepen. Hier heb je namelijk alleen maar profijt van.

 

6. Verpleegkundige salaris mbo

Tenslotte het verpleegkundige salaris mbo. Wanneer je als mbo verpleegkundige werkt, krijg je vaak een zakgeld vergoeding. Dit geldt voor een startende verpleegkundige. Heb je meer ervaring? Dan verdien je ongeveer tussen de € 2.900,- en € 4.000,- bruto per maand als je werkzaam bent als senior verpleegkundige. Hier komt vaak nog 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bij. Ook kun je van een onregelmatigheidstoeslag profiteren, die zo’n 20% tot 60% kan zijn. Informeer voordat je gaat starten goed naar de secundaire arbeidsvoorwaarden van het verpleegkundige salaris mbo.

 

verpleegkundige salaris mbo

verpleegkundige salaris mbo

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book