Alles over het IC verpleegkundige salaris

30 november, 2023

Dit verdien je als IC verpleegkundige

Ben je benieuwd wat een IC verpleegkundige aan salaris krijgt en welke taken er bij dit beroep komen kijken? Misschien overweeg je om aan de slag te gaan als IC verpleegkundige. Als verpleegkundige op de IC zorg je voor patiënten die een hoge complexe zorgvraag hebben doordat vitale functies worden bedreigd.

Hierbij kun je denken aan de ademhaling, de nierfunctie of de bloedcirculatie. Een behandeling op de IC is een stuk intensiever dan een behandeling op andere verpleegafdelingen. Dit komt doordat patiënten hier meer intensieve zorg nodig hebben.

In dit artikel vertellen we je hoe je IC verpleegkundige kunt worden, wat het IC verpleegkundige salaris is en welke taken je als IC verpleegkundige zoal verricht.

Hoe word je IC verpleegkundige?

Je kunt IC verpleegkundige worden door na je mbo- of hbo opleiding ‘verpleegkundige’ een speciale ‘werken en leren’ opleiding te volgen die geheel op IC verpleegkundigen gericht is. Dit is een 18 maanden durende opleiding, waarbij je leert hoe je patiënten die op de IC liggen het beste kunt behandelen.

Als je graag kinderen en/of baby’s wilt helpen, kun je het beste de ‘intensive care’ ‘kinder of neonatologie verpleegkundige’ opleiding volgen. Voor het volgen van de IC kinder of IC neonatologie opleiding heb je alvorens een kinder of obstetrie aantekening nodig naast je algemeen verpleegkundige opleiding.

 

Welke vooropleiding heb je nodig?

Om te kunnen starten met de opleiding tot IC verpleegkundige, heb je dus minstens een mbo- of hbo diploma nodig. Voor aanvang dien je een werkplek te hebben op een IC afdeling, waar je het praktische gedeelte van de opleiding kunt uitvoeren.

Let er ook op dat je als verpleegkundige in het BIG-register ingeschreven staat. Alleen de personen die in het BIG-register staan mogen een beschermde beroepstitel voeren en handelingen zelfstandig uitvoeren.

De taken van een verpleegkundige

Als IC verpleegkundige voer je diverse taken uit. Zo ben je niet alleen bezig met het verplegen van patiënten maar stel je met het multidisciplinair medisch team plannen op en dien je patiënten te informeren over de behandeling en vragen van familieleden te beantwoorden, alsmede hen geruststellen. Als IC verpleegkundige voer je diverse medische verrichtingen uit en monitor je tevens de vitale functies.

 

Wat is het salaris van een IC verpleegkundige?

Het IC verpleegkundige salaris wordt vastgesteld op basis van de geldende cao en je werkervaring. Als je net bent gestart als IC verpleegkundige, kun je een bruto salaris rond de €3,115,- en €3.695,- verwachten. Heb je meer werkervaring opgedaan, dan kan dit salaris tot maximaal €4.391,- oplopen. Er komen ook nog onregelmatigheidstoeslagen bovenop het bruto-salaris.

Ga je aan de slag als zelfstandige of laat je je detacheren, dan is je salaris vaak hoger.

Ga aan de slag als IC verpleegkundige

Je weet nu wat een IC verpleegkundige aan salaris krijgt en welke taken er bij dit mooie beroep horen. Zie jij het zitten om als IC verpleegkundige te werken en kun je snel handelen in acute situaties? Wil jij alles op alles zetten om mensen beter te maken? Op de IC kun je het verschil maken.

Het is dan ook zeer betekenisvol werk, waarin je echt iets voor een ander kunt doen. Volg ook een opleiding tot IC verpleegkundige. Heb je deze opleiding al afgerond? Overweeg dan of detacheren of zzp’en iets voor jou is.

Ic-verpleegkundige-salaris