2 jaar vrijwilligerswerk aan boord van de Global Mercy

26 april, 2022

Erica (30) is SEH verpleegkundige. Ze is al 10 jaar werkzaam in de zorg en houdt van haar vak. Ze vindt het fijn om iets te betekenen voor de medemens. Ze schiet graag te hulp waar nodig en biedt dan de best mogelijke zorg en liefde. Samen met haar man woont ze in Dordrecht. Ze kiezen ervoor om 2 jaar vrijwilligerswerk te doen aan boord van de Global Mercy.

“Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat je goed gaat nadenken over hoe je leeft: Ik heb mooi werk, een leuk huis, koop af en toe leuke spullen waar ik blij van word, ik heb een fijne familie een lieve man, noem maar op. Maar toch, wat voeg ik dan toe in het leven? Ik wil meer kunnen betekenen voor een ander, ook vanuit mijn geloof. Toen kwam Mercy Ships ter sprake. Iets dat altijd al in mijn hoofd zat omdat mijn tante hier ook vrijwilligerswerk heeft gedaan. Na lang denken, wikken en wegen, hebben mijn man Sjors en ik samen besloten 2 jaar aan boord te gaan van de Global Mercy. Ik als Verpleegkundige en mijn man als Coördinator Onderhoud.”

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book

Wat doet Mercy Ships?

Mercy Ships is een Amerikaanse stichting, opgericht vanuit het christelijke geloof. Mercy Ships zet ziekenhuisschepen in om medische zorg te bieden en landen te dienen. De schepen zijn bemand met vrijwilligers en varen uit naar ontwikkelingslanden. Op dit moment bieden ze zorg in de armste landen van Afrika. Momenteel zijn er twee ziekenhuisschepen, de Africa Mercy en de Global Mercy. De Global Mercy is het allereerste ziekenhuisschip gebouwd als ziekenhuis. Alles is speciaal ingericht om mensen in de armste landen van Afrika te helpen. Erica gaat het eerste deel van haar reis aan boord van Africa Mercy, hierna stapt ze over op de gloednieuwe Global Mercy. De Global Mercy is nog zo nieuw dat deze nog niet in gebruik is. Dakar, in Senegal, wordt dit jaar de eerste stop van dit schip en is vanaf dan operationeel.

Weetjes over de Global Mercy

De Global Mercy is al 14 jaar in ontwikkeling, ze zijn al 14 jaar bezig met het ontwerp en de bouw. Het schip is 174 meter lang, 28,6 meter breed en 12 deks. Er is ruimte voor 199 bedden voor patiënten en er zijn 6 operatiekamers met de nieuwste apparatuur. Op het schip kunnen ruim 600 bemanningsleden wonen!

Wat kan Mercy Ships betekenen voor een land?

Het schip blijft gemiddeld 10 maanden in de haven. De Global Mercy komt niet zomaar 10 maanden aanleggen. Hier gaat een heel traject aan vooraf. De regering van het land moet ervoor tekenen dat het schip voor 10 maanden zal aanleggen. Een triage-team is ver vooraf al bezig met het beoordelen van de behandelingen die ze kunnen bieden aan de bevolking. Omdat Mercy Ships 10 maanden aanwezig is worden er kortdurende ingrepen met een groot impact behandeld. Het is lastig maar soms moet er ook ‘nee’ gezegd worden.

Naast behandelingen bieden ze ook scholing aan de plaatselijk artsen om op deze manier nog beter te worden in hun vak. Ook kan er geholpen worden bij landinwaartse projecten.

Erica gaat aan het werk als Verpleegkundige

Op de foto zie je Erica staan op haar toekomstige werkplek. Deze foto is gemaakt toen de Global Mercy onlangs in Rotterdam was. Omdat het een nieuw schip is hebben ze met alles rekening kunnen houden. Wat bijvoorbeeld opvallend is, is het bed. Je ziet de dubbele slaapplekken. Bovenin ligt de patiënt en onderin kan bijvoorbeeld een familielid blijven slapen. Dit is echt een luxe.

“Je moet het schip zien als een varend dorp”

“Het schip is een ziekenhuis maar ik zie het ook als een varend dorp. Vanuit de hele wereld komen vrijwilligers aan boord, soms ook hele gezinnen. Daarom heb je bijvoorbeeld ook een school op het schip, een tandarts een apotheek en gym. Je werkt gemiddeld 40 à 45 uur per week. Als je vrij bent ben je ook vrij. Je mag vanzelfsprekend je eigen plan trekken. Het schip heeft bijvoorbeeld ook een zwembad voor bemanning. Daarnaast bouw je ook verlof op. Dus je zou in je vakantie ook terug kunnen vliegen. Dit gaan we zeker doen, wanneer is nog onduidelijk.”

Hoe bereid je je voor op 2 jaar vrijwilligerswerk?

“Ik ben er veel mee bezig in mijn hoofd. Vooral het missen van mijn familie. Maar goed, het is wel een hele bewuste keuze van ons geweest, we doen het niet zomaar. We leven hier al 1,5 jaar naartoe. Het is spannend maar ik heb er vooral ook veel zin in. Ik ben ook benieuwd hoe we het ervaren. Ik heb in Nederland heel erg mijn eigen ding. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om af en toe ergens alleen te lunchen en een boek te lezen. Zou dat hier ook kunnen? Of kunnen we bijvoorbeeld samen ‘uiteten’? We moeten echt weer een nieuwe balans vinden en een nieuw thuis maken.

Het helpt dat we goed weten waarom we het doen. We doen het om onze naasten te helpen, om mensen weer een nieuwe kans te bieden in de maatschappij waar ze nu niet in geaccepteerd worden door bijvoorbeeld een tumor in het gezicht. We gaan de patiënt weer zien stralen. Door ons werk krijgen ze weer een nieuwe kans. Hier ben ik nu al trots op.”

Wil je meer weten of misschien zelfs aan boord als vrijwilliger? Neem dan een kijkje op de website van Mercy Ships. Erica gaat 2 jaar aan boord maar dit is geen vereiste. Voor 4 weken is het ook mogelijk of als je bijvoorbeeld Operatieassistent bent kun je zelfs voor 2 weken aan boord!

https://www.mercyships.nl/

Erica en Sjors volgen? Dit kan via onderstaande linkjes.
https://www.mercyships.nl/bemanning/sjors-en-erica-rosendaal/
https://www.instagram.com/sjors_en_erica/

We wensen Erica en Sjors namens Interchange heel veel succes!