Voetbalvrouwen krijgen meer loon

10 juni, 2022

Door Maik Koster

The Wall Street Journal meldt dat het Nationale mannen- en vrouwenelftal evenveel gaan verdienen. Het is het eerste land ter wereld dat de beloningen tussen voetballende mannen en vrouwen gelijktrekt. Waar spelers van het vrouwenelftal voorheen $6750 voor een gewonnen WK wedstrijd kregen en de mannen $18.125, ontvangen de spelers voortaan $24.000 voor deze prestatie.

Binnen de groep verpleegkundigen in Nederland kennen we geen onderscheid in salaris tussen mannen en vrouwen. Ieder ziekenhuis houdt zich aan de cao waarin een beroep gekoppeld is aan een loonschaal met bijpassende periodieken. Als beginnend verpleegkundige weet je precies wat je over bijvoorbeeld 12 jaar verdiend. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Detacheringsbureaus hoeven zich niet aan de cao-ziekenhuizen te houden. Gemiddeld is het salaris van een detacheerder een schaal hoger dan in het ziekenhuis. Een ic- verpleegkundige zit in het ziekenhuis in schaal 55 en bij een detacheringsbureau in schaal 60. Van een detacheerder wordt flexibiliteit verwacht ten aanzien van het ziekenhuis wat hem inhuurt. Deze flexibiliteit is de legitimiteit van het hogere salaris. Denk aan langere reisafstanden en snel inzetbaar kunnen zijn op een nieuwe werkplek.

Door de schaarste op de arbeidsmarkt zien we dat detacheringbureaus steeds hogere salarissen gaan betalen om zorgprofessionals te binden. Schaal 65 in geen uitzondering meer voor gespecialiseerde verpleegkundigen. Een ontwikkeling dat iedereen op de zorg-arbeidsmarkt met aandacht volgt. In ieder geval lopen we in de zorg voor op de voetbal bond in Amerika. In Nederland is er geen gen-salaris-discriminatie binnen de gezondheidszorg. Althans niet dat ik weet.

CSUMB Military Appreciation Day

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book