Top 5 redenen om te werken als OK-assistent

29 juni, 2023

“Oh dus jij geeft het mes aan” is vaak de reactie als ik vertel dat ik als OK-assistent werk. Blijkbaar denkt men dat het beroep van een OK-assistent zo eentonig is als het aangeven van instrumenten aan de chirurg. Maar niets is minder waar!

Maar, wat doen we dan nog meer?

Tijdens een operatie kun je verschillende rollen vervullen, wij noemen dit; instrumenteren, omlopen en assisteren. Bij het instrumenteren sta je steriel en zorg je dat de chirurg op het goede moment de juiste instrumenten en andere benodigde materialen krijgt. Bij omlopen ben je de schakel tussen het steriele operatieveld en de rest van de operatiekamer. Je maakt de steriel ingepakte spullen open waarna je collega OK-assistent die instrumenteert het “steriel” van je kan aanpakken. Je sluit de benodigde apparaten aan en zorgt ervoor dat de patiënt lekker ligt samen met je collega van de anesthesie. Ook heb je regelmatig contact met andere disciplines zoals o.a. de röntgen en gipskamer. Als je assisteert help je de chirurg met het vrij houden van het operatiegebied van bloed of hou je de wond open met wondhaken etc. en soms mag je de huid sluiten na de ingreep. Naast deze 3 kerntaken vallen het bedrijfsklaar maken van de OK, alle benodigde instrumenten en apparatuur, het opruimen van de OK na een operatie, het verzorgen van administratie en het verwerken van inkomende bestellingen ook onder de verantwoordelijkheden van de OK-assistent. Kortom je bent een belangrijke speler in een professioneel team.

Dit zijn voor mij de top 5 redenen om als OK-assistent te werken:

 

  1. Je levert een bijdrage aan het welzijn van patiënten en redt soms levens

Of het nu om grote of kleine ingrepen gaat, je levert met je werk en als team een belangrijke bijdrage aan het welzijn van patiënten. Je weet precies wat er op elk moment gedaan moet worden, ook als er zich complicaties voordoen, het operatieprogramma onverwacht gewijzigd wordt of als er een spoedje tussendoor komt. 

  1. Je maakt deel uit van een belangrijk team

Als OK-assistent werk je altijd samen met 1 of 2 collega OK-assistenten in dienst van de chirurg. Het is een samenspel van anticiperen en eigenlijk samenwerken zonder te praten, wij praten met onze ogen. Daarnaast heb je ook nauw contact met anesthesisten, anesthesiemedewerkers en andere specialisten. Alleen met een ondersteunend team van vakspecialisten kunnen chirurgen hun werk goed uitvoeren.

  1. Geen dag is hetzelfde

Je kan de dag nog zo goed voorbereiden maar vaak loopt deze anders dan gepland en vliegt zo voorbij. Elke patiënt is uniek, elke ingreep is anders, waardoor geen werkdag er hetzelfde uitziet. Een eenvoudige ingreep kan door een onverwachte situatie bijvoorbeeld zomaar een paar uur uitlopen.

  1. Ondersteunend zijn voor patiënten

Een operatie is een spannend moment en kan angst en stress oproepen. Als OK-assistent kan je een rots in de branding zijn voor je patiënten. Door hen gerust te stellen, te luisteren, warm toe te dekken of een kussen onder de knieën te leggen kun je het verschil maken en van grote toegevoegde waarde zijn.

  1. Er zijn ook genoeg andere uitdagingen voor je als OK-assistent

Het is geen alledaags beroep. Er zijn enorme tekorten dus banen genoeg. Daarnaast kan je je specialiseren, werkbegeleider worden om leerlingen te begeleiden, doorgroeien naar een leidinggevende functie op de afdeling of een opleiding tot Physician assistent (PA) volgen. Na deze opleiding ben je zelfstandig bevoegd om (kleine) medische ingrepen uit te voeren en kun je een aantal andere taken op het gebied van onderzoek, diagnose en behandeling van de arts overnemen.

Zoals je hebt kunnen lezen is mijn beroep als OK-assistent is een dynamisch, afwisselend, uitdagend en technisch vak. Ik houd van de acute situaties die zeker in oorlogssituaties hoogtij vieren. Daarom ben ik dan ook militair operatiekamer assistent geworden en heb een sterke maag in mijn hoofd en ga na 20 jaar nog steeds dagelijks met veel plezier naar mijn werk!

 

Wil je geholpen worden door een ervaren detacheringsbureau?

Wil je meer informatie omtrent de voordelen en het salaris weten? Neem dan gerust contact op met InterChange, jouw detacheringsbureau in de zorg.

Ben je zzp’er in de zorg en wil je graag geadviseerd worden over zaken als de btw-vrijstelling, verzekeringen en pensioenopbouw?

Dit doen we voor zzp’ers:

✔︎ het vinden van opdrachten;
✔︎ het bepalen van je uurtarief;
✔︎ het adviseren in verzekeringen;
✔︎ het op orde krijgen van je verplichtingen als ZZP’er;
✔︎ het administratieve gedeelte;
✔︎ het adviseren van je pensioen mogelijkheden;
✔︎ het opstellen en versturen van jouw facturen;
✔︎ We staan elke werkdag voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van passend advies.

Wil je dit ook?

Meld je dan aan via onze aanmeldpagina.