Top 10 grootste ziekenhuizen van Nederland

Publicatiedatum: 27 mei 2021
 • Home
 • Nieuws
 • Top 10 grootste ziekenhuizen van Nederland

Nederlanders klagen graag, ook over de gezondheidszorg. Behandelingen worden niet vergoed, het eigen risico is te hoog of de zorgpremies zijn te duur. Ook zorgverleners kunnen er wat van. De administratiedruk is te hoog, de zorgverzekeraar heeft te veel macht of er is te weinig tijd om écht met de patiënt bezig te zijn. En toch: de Nederlandse zorg is één van de beste ter wereld. En dat zou niet mogelijk zijn zonder onze grote ziekenhuizen.

Maar waar staan de 10 grootste ziekenhuizen in Nederland en hoeveel bedden telt het ziekenhuis? Hieronder vind je een overzicht.

Waar staan de grootste ziekenhuizen?

 1. Erasmus MC, Rotterdam: 1350 bedden
 2. Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen: 1339 bedden
 3. St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht en omgeving: 1102 bedden
 4. Ziekenhuisgroep Twente, Almelo/Hengelo: 1085 bedden
 5. Medisch Spectrum Twente, Enschede: 1070 bedden
 6. Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht: 1042 bedden
 7. Academisch Medisch Centrum, Amsterdam: 1002 bedden
 8. Isala, Zwolle: 994 bedden
 9. Rijnstate, Arnhem en omgeving: 955 bedden
 10. Radboudumc, Nijmegen: 953 bedden

Academische ziekenhuizen vaak groter

Na een studie geneeskunde gaan veel studenten als arts in opleiding werken in een academisch , ‘perifeer’ ziekenhuis of een zorginstelling. De verschillende opleidingen voor artsen en verpleegkundigen zijn verspreid over heel Nederland. Deze opleidingsinstituten werken nauw samen met de universitaire medische centra (UMC). Vaak zijn deze UMC’s daarom ook de grootste ziekenhuizen in Nederland.

Naast de gebruikelijke patiëntenzorg heeft een UMC de taak om zorgprofessionals op te leiden. Ook vindt er in de UMC’s veel wetenschappelijk onderzoek plaats naar nieuwe behandelmethoden. Enorm belangrijk natuurlijk, want zo ontdekken we nieuwe manieren om patiënten te genezen!

Elk ziekenhuis zit net even anders in elkaar. Waar een groot ziekenhuis veel specialistisch personeel heeft, zijn kleine regioziekenhuizen juist gericht op vaker voorkomende operaties en acute zorg.

Het grootste ziekenhuis ter wereld: 10.000 bedden!

Natuurlijk is de top 10 ziekenhuizen in dit artikel groot voor Nederlandse begrippen, maar vergeleken met het buitenland valt het mee. Het grootste ziekenhuis ter wereld, het Chang Gung Memorial Hospital in Taiwan, heeft namelijk meer dan 10.000 bedden. Dat is meer dan de helft van een uitverkocht Ziggo Dome. Stel je voor!

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

OK Visie en Interchange lanceren dienstenportal voor OK professionals

OK Visie en Interchange lanceren dienstenportal voor OK professionals

16 juli 2021
Zowel Interchange als OK Visie delen dezelfde passie voor de zorg en betrokkenheid bij de zorgprofessional.

Maak kennis met ons

Door heel het land stellen wij onze expertise beschikbaar, zowel voor de zorgprofessional als de zorginstelling. Onze consultants en recruiters kunnen je goed adviseren op dit kruispunt van jouw carrière. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. En het leuke is, het maakt niet uit waar je woont: WIJ komen naar JOU toe! Interchange is overal.

Al onze vestigingen