Samenwerken op de Operatiekamer is topsport

30 mei, 2023

Jaren geleden bedreef ik topsport in het Nederlands vrouwen ijshockeyteam. Als team hadden we gezamenlijk één doel, de wedstrijden winnen en dan vooral die tijdens het wereldkampioenschap. Om goud binnen te slepen train je met elkaar, staan de neuzen in dezelfde richting, wordt er open en eerlijk met elkaar gecommuniceerd en moet je wat voor elkaar over hebben. Je moet leren te denken in het belang van het team en dus soms je eigen belang opzijzetten.

Samenwerken is een dynamisch proces waarbij meerdere mensen met een gemeenschappelijke taak of doel elkaar blindelings vertrouwen, respecteren, aanvoelen, meedenken en vooruitdenken, en zo een veilige werksfeer creëren om gezamenlijk het gewenste resultaat te behalen, of het nu gaat om het binnenhalen van goud of het bieden van de beste zorg aan onze patiënten. Een uitdagend proces, want we zijn nu eenmaal verschillend en denken en handelen verschillend.

Samenwerken op de operatiekamer

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book

Communicatie & feedback & Teambuilding

Eén van de fundamenten van een succesvolle samenwerking is een goede, duidelijke, open en eerlijke communicatie. Maak gebruik van de “closed-loop” communicatietechniek om misstanden te voorkomen. Wanneer de afzender een bericht geeft, herhaalt de ontvanger dit terug. De afzender bevestigt vervolgens het bericht. Op deze manier weet je dus direct of je bericht wordt gehoord en begrepen is.

Ook van open en eerlijke evaluaties, feedback en nazorggesprekken wordt een team beter. Bespreek de fouten, maar met respect. Bespreek ook zeker de goede dingen om hiervan te leren en om nog beter en effectiever te worden. Laat daarnaast de jonge collega’s groeien en leer van de oude meesters, net zoals dit in de topsport wereld gebeurt.

Een belangrijk onderdeel van het teamontwikkelings-proces is ook oog hebben voor informele zaken, teambuilding, privézaken en desnoods een hapje eten met de collega’s, zeg maar een 3e periode in de kantine na de wedstrijd.

“Kijk goed naar wie waar ‘goed’ in is”

Probeer juist de diversiteit te omarmen in je team en gebruik de verschillende perspectieven, inzichten en werkwijzen. Wanneer duidelijk is wie waar goed in is en wie wat leuk vindt, komt elk teamlid sneller op de juiste plek terecht en wordt deze in zijn kracht gebruikt om uiteindelijk effectiever te zijn als team. De één is beter als aanvaller en de ander als verdediger. Dat zien we in het ziekenhuis o.a. ook terug in de specialisaties van specialisten en paramedici.

Wereldkampioenschap in Italie - 2003

Topsporters beginnen de wedstrijd met een teambespreking. De opstelling wordt bekend gemaakt, de tegenstander wordt besproken, het aanvalsplan, de alternatieven, wie zijn de wissels op welke positie, wie doen de spelhervattingen etc. Dit doen wij ook op de OK, zo wordt er ook naar de indeling van het personeel op de operatiekamer gekeken en er wordt bepaald wie er voor de koffie en de lunch naar de OK komt om af te lossen. Het operatieprogramma wordt door het team s`ochtends tezamen met de operateur doorgesproken waarin zijn/haar specifieke wensen, extra benodigdheden, speciale ligging van de patiënt etc. kan worden aangeven. De rest van het team kan dan nog vragen stellen aan de operateur zodat het doel van de operatie duidelijk is. En dan werken we uiteindelijk samen om de beste zorg voor onze patiënten te realiseren en bij iedere patiënt gaan we opnieuw voor GOUD!

Niemand is belangrijker dan het team.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging in de zorg?