Tekorten aan medewerkers drukken ziekenhuizen in de rode cijfers

18 oktober, 2022

Door Maik Koster

Men geeft voor deze tekorten een drietal redenen:

  1. Hoge uitstroom personeel
  2. Nieuwe medewerkers aantrekken
  3. Gestegen inflatie

Als we binnen de zorg al 30 jaar werken met detachering en zzp’ers waarom lees ik dan nog steeds berichten over hoge uitstroom van personeel met een arbeidscontract. Hieronder lees je mijn gedachten hierover.

Op landelijk niveau blijven de absolute aantallen van zorgmedewerkers ongeveer gelijk. Alleen heeft een zorgmedewerker tegenwoordig de keuze over de vorm van zijn of haar dienstverlening. De ene gaat detacheren en de andere wordt een zzp’er in de zorg. Niet elke student verpleegkundige gaat meer in loondienst van een ziekenhuis. Dit verklaart voor een deel de hoge uitstroom van zorgmedewerkers uit de ziekenhuizen. Deze ontwikkeling maken we al 30 jaar mee. Uiteraard is de uitstroom van medewerkers die de zorg verlaten hoog maar ik vraag me altijd af wat een radiodiagnostisch laborant gaat doen als hij de zorg verlaat. Men is in de zorg zo specialistisch opgeleid dat werken erbuiten niet makkelijk is.

Het is voor ziekenhuizen moeilijk om nieuwe vaste medewerkers aan te trekken. Dit is een direct gevolg van 30 jaar marktwerking in de zorg. Toen ik in de jaren 90 verpleegkundige werd moest ik vrezen voor een plekkie in een Nederlands ziekenhuis. Middels loting werd bepaald of je na de opleiding kon blijven in je opleidingsziekenhuis. Nu heeft elke zorgmedewerker de keuze uit 3 opties: vast dienstverband in een ziekenhuis, detachering bij een detacheringsbureau of zzp’er worden. De poule aan zorgmedewerkers waarin ziekenhuizen kunnen vissen is hiermee met 2/3 verkleint. De opleidingen in de zorg zitten voornamelijk vol, het gebrek aan instroom van nieuwe mensen in de zorg is niet lager geworden. De medewerkers zijn er wel maar niet allemaal beschikbaar voor een vast dienstverband in de zorginstellingen.

De inflatie is 14% momenteel. Iedereen in Nederland heeft hier last van. Interchange zal ook haar tarieven hierop moeten aanpassen. Zorginstellingen worden door de overheid gecompenseerd voor de hoge energierekeningen en dat is maar goed ook. Onze zorg moet blijven doordraaien.

Ik hoop dat alle zorginstellingen goed door de herfst en winter komen en dat de corona achterstand van behandelingen van start kan gaan. Iedereen in Nederland heeft er belang bij aan goede gezondheidszorg.

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book