Chirurgische robot voor het ETZ

29 maart, 2022

Ook in de zorg rukt de ‘robotisering’ op. Deze zomer krijgt het Elisabeth-Tweestedenziekenhuis ‘robot Hugo RAS’, een zeer geavanceerde chirurgische robot van producent Medtronic. RAS staat voor Robotic Assisted Surgery. Deze robot biedt gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm en beschikt over vier bewegelijke armen waardoor operaties met grote precisie kunnen worden uitgevoerd.

Denk hierbij aan urologische, naecologische en colorectale operaties (dikke- en endeldarm). Voordelen voor de patiënt zijn groot: minder bloedverlies, minder complicaties, kortere ziekenhuis opname en kleinere littekens.

Goedkoop is de robot niet. Vooralsnog is het een miljoeneninvestering waarmee het ziekenhuis enkele honderden operaties hoopt te kunnen uitvoeren.

Deze investering zal de komende jaren worden terugverdiend doordat robotchirurgie qua kostenefficiëntie, duurzaamheid en transparantie biedt.

Het bestuur van het ETZ staat voor de maatschappelijke opgave om meer zorg te moeten verlenen met minder personeel.

De grote vraag is: gaat dit uiteindelijk arbeidsplaatsen kosten? Zal door het inzetten van robots de rol en behoefte van de operatie assistent veranderen?

We zijn benieuwd naar jullie mening. Hoe denken jij hierover?

Als reactie zijn we geneigd te zeggen: ‘ET phone home’…..

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book