Oude werkroutines loslaten en opnieuw beginnen

29 augustus, 2023

Weet je het nog? De overstap naar je nieuwe werkplek? Een overstap is altijd uitdagend en spannend, je hebt er zin in maar aan de andere kant weet je ook niet precies waar je terecht komt. De keren dat je “mee hebt gekeken” zijn toch moment opnames. Je weet wat je achterlaat en niet precies wat je ervoor terugkrijgt.

Onlangs ben ik gewisseld van werkplek. De eerste werkweek is toch altijd onwennig, hoe kom je deze nou het beste door? Een ding scheelt, in het ziekenhuis en op de OK hoef je gelukkig niet na te denken over wat je de eerste werkdag aantrekt of met je haar doet.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je met een voldaan gevoel naar huis gaat na je eerste werkweek?

Voor mij staat zo’n eerste week in het teken van contact maken, observeren, luisteren, nieuwsgierig zijn en veel vragen stellen.

Vaak kijk je als nieuweling de kat uit de boom. Waarschijnlijk kijk je ook met een compleet andere bril naar de procedures en werkprocessen binnen de nieuwe afdeling, en daar vind je vaak wat van. Ik vind dat ook iets goeds, je mag kritisch zijn. Het is vooral belangrijk dat je niet te snel bent met commentaar geven. Observeer de processen en kom daar later op terug met goed onderbouwde argumenten. Ik betrapte me er regelmatig op dat ik vaak zei “bij ons” hadden we dit of dat terwijl “bij ons” nu in het nieuwe ziekenhuis is!

Hoewel je vooral veel zult observeren en luisteren tijdens je eerste dagen, uitleg zult krijgen over de procedures en gewoontes binnen de afdeling, is het ook slim om zelf vragen te stellen. Je kunt van tevoren al een aantal vragen bedenken, maar je kan dit ook van het gesprek te laten afhangen. Vuur niet al je vragen direct af, niet alles hoeft in de eerste werkweek. Door ook gewoon dingen te ‘doen en te ervaren’ kom je vanzelf achter antwoorden of weer nieuwe vragen. Geef jezelf de tijd om aan te passen en te wennen. Vragen stellen en vooral ook luisteren is de manier om interesse te tonen in je nieuwe collega’s, vraag naar hun rol binnen de afdeling, dit werkt vaak beter dan wanneer je vooral over jezelf vertelt.

Maaike heeft op een traditionele manier afscheid genomen.

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book

Leg contact met verschillende mensen binnen je afdeling. Je kunt je leidinggevende of je directe collega’s vragen welke personen handig zijn om jezelf aan voor te stellen, benader deze personen en vraag of ze tijd hebben voor een bak koffie of maak een rondje en stel jezelf voor. Ga spontane gesprekken bij de koffieautomaat ook zeker niet uit de weg, dit zijn mooie momenten om uit te zoeken welke ‘ongeschreven regels’ er op de afdeling heersen. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er “vaste plekken” zijn in de koffiekamer. En wanneer je dan, ondanks dat we één team zijn, aan de “verkeerde” tafel gaat zitten, word je soms toch raar aangekeken. Dat zijn van die ongeschreven regels die je vanzelf ervaart, aan moet voelen, of dus hoort bij de koffieautomaat.

Presenteer jezelf aan je nieuwe collega’s met een open houding. Jouw nieuwe collega’s hebben niet alleen een eerste indruk van jou, maar jij ook van hen. Ongetwijfeld zitten er mensen tussen van wie je niet direct een hoge pet op hebt. Probeer niet te snel te oordelen, maar ga er open in.

Door alle nieuwe indrukken, nieuwe protocollen, namen van nieuwe collega`s die je graag wil onthouden ben je de eerste week vermoeid in je hoofd, het kost veel energie. Het kost je op een andere manier energie dan toen je alles op je oude werkplek gewoon op de automatische piloot deed. Gun jezelf dan ook de tijd om te wennen op je nieuwe werkplek.

Luister, observeer, toon interesse en stel vragen uit oprechte interesse en heb een open houding. Zo ben ik de eerste week doorgekomen en dit voelde goede. Enne, hang niet de wijsneus uit, maar blijf vooral JEZELF.

Zin in een eerste werkweek op een nieuwe plek?

Schrijf je dan in op ons contactformulier. We denken graag met je mee in een volgende stap.