Duurzaamheid op de OK

24 november, 2023

Wist je dat de groene kleur van de OK-kleding ooit zo gekozen is omdat de kleding donker moet zijn zodat het niet reflecteert en rust geeft aan je ogen? Ook is op de groene kleding bloed minder zichtbaar omdat groen in de kleurencirkel de tegenoverstaande kleur is van rood.

 

We dragen in de operatiekamers vaak blauwe of groene OK-kleding maar zijn we dan ook ‘groen’ bezig?

 

Veel operatiekamers zijn bezig met groener worden en dat mag ook wel want we zijn een vervuilende afdeling dat voor zo’n 20 à 30% afval zorgt van het totale ziekenhuisafval. Gelukkig mag schoon ziekenhuismateriaal gerecycled worden want niet alles is besmet in de OK. Ik denk dat er op alle afdelingen in het ziekenhuis in ieder geval 2 grote afvalstromingen kunnen worden onderverdeeld; papier, plastic, en de op OK ook nog de `Blue wrap`, het inpak materiaal van de instrumentennetten. In veel ziekenhuizen wordt tegenwoordig de blue wrap gescheiden en ingezameld wat een enorme CO2 uitstoot scheelt. Het is gemaakt van polypropyleen, een hard soort plastic dat kan worden hergebruikt om andere producten van te maken.

Duurzaamheid OK afvalscheiding

Afvalscheiding op de OK

“De OK zorgt voor zo’n 20 à 30% afval van het totale ziekenhuisafval”

 

Naast de grote afvalstromen is er ook veel winst te behalen met kleine dingen als je ziet hoeveel ziekenhuizen we in Nederland hebben. Denk dan bijvoorbeeld eens aan de verpakkingen van hechtmateriaal, die zijn van aluminium gemaakt en kunnen ongetwijfeld hergebruikt worden in een andere vorm. Of wanneer iedereen zijn eigen mok of drinkfles in de koffiekamer heeft, in plaats van de wegwerpbekertjes.

Ook zie je dat firma’s zich meer gaan inzetten om hun producten duurzamer te maken en zelfs gebruikte producten weer terugnemen om daarvan bepaalde metalen etc. te kunnen hergebruiken. Daarentegen kunnen de firma’s in mijn ogen ook nog winst behalen is het verwijderen van al dat papierwerk wat er bij sommige producten geleverd wordt. Ik snap dat er i.v.m. wet-en regelgeving een gebruiksaanwijzing bij geleverd moet worden maar dat boekwerk papier verdwijnt vaak ongelezen, in hopelijk de papierbak. Wat als deze gebruiksaanwijzing nou eens vervangen kan worden door een QR-code op de verpakking?

De welbekende handborstels die we voor de 1e operatie gebruiken om onze handen en nagels mee te wassen verdwijnen ook langzaam uit ons straatbeeld. Na onderzoek blijkt dat je alleen nog maar je handen hoeft te wassen met een borstel bij zichtbare verontreiniging en dat bespaart een berg aan handenborstels per dag.

Met veel dingen gaan we bijna weer terug in de tijd. De herbruikbare laryngoscoop bladen komen weer terug (netjes gesteriliseerd uiteraard). Ook worden de wegwerp dekens en omloop jasjes weer vervangen door herbruikbare exemplaren. Daarnaast zie je nu steeds vaker re-useable OK-mutsen terugkomen, wel in dezelfde saaie stof als waar de OK-pakken van gemaakt zijn om partikelafgifte te voorkomen. Deze worden dan samen met de OK-kleding op de juiste manier gewassen. Ze zijn er nog niet in leuke printjes maar ik verwacht dat dit niet lang meer gaat duren.

Duurzaamheid OK kleding

Duurzaamheid OK Kleding

Veel is ook afhankelijk van gedragsverandering, mensen zijn gewoontedieren. Als je al bewust bent van wat je open maakt, wat het kost en of je het wel echt nodig hebt, valt er al een hoop te winnen. Uiteraard niet ten koste van de zorg voor de patiënt maar niet zomaar alles klakkeloos opentrekken omdat je het ‘meestal’ wel gebruikt. Als je het wél nodig hebt, is het namelijk ook zo open.

Het is even wennen, een andere manier van werken en in het begin nadenken voor je iets weggooit of het ook gescheiden ingezameld kan worden. Maar alle beetjes helpen. Al doet iedereen iets kleins, thuis of op het werk (liefst beiden), samen kunnen we de wereld een stuk duurzamer maken.

#thereisnoplanetB

Duurzaamheid OK afval

OK afval