5 november 2020 3 minuten

Whatsappen in de zorg? Doe dit vooral niet!

 

Het digitale tijdperk: ideaal! Snel even iemand een berichtje sturen in plaats van achter de computer kruipen en e-mailen of moeten bellen. Toch zitten er ook valkuilen in, wij lichten ze voor je uit!

 

1. Appen over medische gegevens

 

Wil je met je collega’s appen over medische gegevens van een patiënt? Wees dan voorzichtig, Whatsapp garandeert namelijk niet de privacy van patiënten. Gelukkig zijn er diverse apps op de markt waarmee je wel veilig privacygevoelige gegevens kunt delen met andere zorgverleners. Een voorbeeld hiervan is de KPN Zorg Messenger.

 

2. Onprofessionele appjes over een patiënt

 

Het lijkt misschien ver gezocht, maar het is niet de eerste keer dat een verpleegkundige voor de tuchtrechter moest verschijnen vanwege ongepaste appjes over een patiënt.

Eind 2019 is een arbo-verpleegkundige betrokken bij de verzuimbegeleiding van een uitgevallen werknemer. Op verzoek van de bedrijfsarts neemt ze contact op met de werkgever van haar cliënte. Als die de telefoon niet opneemt, stuurt ze een Whatsapp-bericht met onder meer de tekst ‘we denken beiden dat dit weer zo’n (…)beeld is, gaat lang duuuuuuuren.’

De cliënte komt vervolgens op gesprek bij de verpleegkundige. Terwijl die even weg is om thee te halen, leest de cliënte het Whatsapp-bericht op de telefoon van de verpleegkundige. De verpleegkundige heeft haar telefoon niet beveiligd met een code.

Het Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige zich inderdaad onprofessioneel heeft uitgelaten in het Whatsapp-bericht en dat zij het gesprek daarna niet in goede banen heeft geleid. Dat de cliënte onrechtmatig op de telefoon van de verpleegkundige heeft gekeken, is volgens het college niet relevant.

Maar denk er ook aan dat als een bericht binnenkomt, dit bericht al deels te zien is op het beginscherm. Personen die niet de eigenaar zijn van de telefoon kunnen deze berichten zo ook gemakkelijk lezen.

 

3. Appen mét een patiënt

 

Naast dat je op moet passen met het Whatsappen over een patiënt, kan ook het appen mét een patiënt verkeerd aflopen ;-).

Eerder kreeg een verpleegkundige van het Tuchtcollege de KNMG handreiking over social media aangereikt. Hierin wordt aanbevolen om als professional contacten met patiënten te onderhouden en niet als privépersoon.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Tips tegen werkstress: zo bewaar je de rust


Ziekenhuis in New York speelt “Don’t stop believin” voor ontslagen Corona patiënten

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book