ZZP ontwikkelingen laatste updates

19 september, 2024

Update 18 december: Stand van zaken aan het einde van 2024

Handhaving op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025
Met de invoering van de Wet DBA is toezicht op schijnzelfstandigheid ingevoerd. Kort na de publicatie van deze wet werd echter een handhavingsmoratorium ingesteld. Dit moratorium vervalt per 1 januari 2025, wat betekent dat er weer volledige handhaving plaats zal vinden. De Belastingdienst kan bij vermoedens van schijnzelfstandigheid eerst een waarschuwing geven, maar vanaf volgend jaar ook naheffingen opleggen voor sociale premies en loonbelastingen.

Een belangrijke ontwikkeling op dit gebied is de uitspraak in het zogenoemde Deliveroo-arrest, waarbij de Wet DBA werd toegepast en uitgewerkt. De Belastingdienst zal de criteria uit deze uitspraak als richtlijn hanteren bij de handhaving. Het uitgangspunt is daarbij steeds de beoordeling of er sprake is van een dienstverband.

Een essentiële factor in deze beoordeling is de aanwezigheid van een gezagsverhouding. Als deze aanwezig is, neemt de kans toe dat er sprake is van een loondienstverband. Bij het inschakelen van zelfstandigen kan dit wijzen op schijnzelfstandigheid.

Wet VBAR
Minister van Hijum (SZW) was van plan om de wet VBAR dit jaar nog naar de tweede kamer te sturen. Echter heeft hij besloten, mede door de kritische houding van de Raad van State, om nog eens goed te kijken naar de wet VBAR, alvorens deze in te dienen bij de tweede kamer.

Stand van zaken ZZP’ers
Praktisch alle zorginstellingen kiezen ervoor geen nieuwe zzp’ers meer in te zetten per 2025. Sommige zorginstellingen behouden nog wel hun huidige zzp’ers, maar zullen hier in de loop van 2025 ook afscheid van nemen. De vraag naar detachering zien we daarentegen juist toenemen.

Wat we zien gebeuren is dat er naast de zzp’ers die nog even willen ‘aankijken’ er ook een substantieel deel kiest voor detacheren. Binnen het detacheren behoud je een hoge mate van flexibel werken en tegelijk geniet je goede arbeidsvoorwaarden en de zekerheid van een loondienstverband.

 

Update 25 oktober: Zzp’ers overwegen in een maatschap te stappen 

Maatschap 
We horen om ons heen verschillende geluiden opgaan over zzp’ers die overwegen in een maatschap te stappen. Een maatschap is niet zwart-wit te beoordelen, echter is wel duidelijk dat de belastingdienst hier ook zal kijken naar jouw inzet als zzp’er binnen de opdracht. Zoals we nu hiernaar kijken is het waarschijnlijk dat de belastingdienst ook hier zal oordelen dat er sprake is van een werkgever-werknemer werkrelatie. Tegelijk is er over zo’n situatie nog geen gerechtelijke uitspraak. De maatschap als oplossing lijkt dus voorbarig, maar is net als het doorgaan als zzp’er een risico dat je neemt. 
 

Update 3 oktober: Informatiepunt Rijksoverheid – Voorkomen van scijnzelfstandigheid

De Rijksoverheid heeft op haar website een informatiepunt opgericht dat gaat over de handhaving van schijnzelfstandigheid. Via onze zzp-nieuwspagina heb je inmiddels al veel informatie gelezen over de nieuwe wetsvoorstellen. Op het informatiepunt van de Rijksoverheid kun je een check doen van jouw arbeidsomstandigheden. Je krijgt dan een inschatting te zien van hoe de Belastingdienst jouw situatie waarschijnlijk zal beoordelen.
Ook is er een document te downloaden met uiteenlopende voorbeeldcasussen, die veel duidelijkheid geven. De link naar het informatiepunt is:

Voorkomen van schijnzelfstandigheid | Aanpak schijnconstructies | Rijksoverheid.nl

 

Update 18 september: ZZP-beleid en handhaving schijnzelfstandigheid

Update ontwikkelingen rondom ZZP in de zorg

Tijdens het rondetafelgesprek van afgelopen 12 september is opnieuw duidelijk geworden dat de handhaving op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 van kracht blijft. Dit betekent dat er door de belastingdienst gehandhaafd zal worden aan de hand van de wet DBA. 

Bekijk via deze link wat de Wet DBA precies inhoudt 

Binnen ziekenhuizen wordt nagedacht of ze volgend jaar zelfstandigen in willen zetten op hun afdelingen. De terughoudendheid van ziekenhuizen merken we nu al op. Het is de vraag wanneer er echt duidelijkheid komt over de precieze handhaving per 1 januari 2025. 

 

Update 10 september: ZZP-beleid en handhaving schijnzelfstandigheid

Afgelopen week, op 5 september, vond er een rondetafelgesprek plaats over het handhavingsmoratorium dat vervalt per 1 januari 2025. De belangrijkste conclusie is dat er terughoudendheid zal zijn bij het opleggen van boetes als de Belastingdienst van oordeel is dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Wel zal, in het geval van aantoonbare schijnzelfstandigheid, een naheffing bij de opdrachtgever worden verhaald. De opdrachtgever kan deze vervolgens (deels) verhalen op de zzp’er. Dit alles wordt beoordeeld op basis van de Wet DBA.

Op 12 september vindt het volgende rondetafelgesprek plaats, waarbij ZZP-beleid en handhaving schijnzelfstandigheid het onderwerp zal zijn. Ook dit gesprek en de uitkomst ervan zullen we op de voet volgen.

Voor jou als zzp’er blijven de adviezen zoals genoemd in het artikel over de Wet DBA van belang. We houden je op de hoogte.