20 augustus 2018 3 minuten

Wat zijn de verschillen tussen een (privé)kliniek en een regulier ziekenhuis?

Dacht je een paar jaar geleden aan een (privé)kliniek, dan was de kans groot dat je beelden voor je zag van schimmige artsen die voor de hoofdprijs aan borsten en neuzen sleutelden. Dat is tegenwoordig wel anders. De kleinschalige kliniek heeft zelfs in steeds meer gevallen de voorkeur.

Het aantal mensen dat voor een behandeling het ziekenhuis overslaat en voor een kliniek kiest is explosief gestegen. Ondanks dat behandelingen in klinieken vaak niet vergoed worden door zorgverzekeraars, zijn er over het algemeen kortere wachttijden, is de zorg gespecialiseerder en krijgt de patiënt een warmer onthaal dan bij een ‘normaal’ ziekenhuis.

Twee soorten klinieken

Er zijn twee soorten klinieken in Nederland: zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) en privéklinieken. Beide zijn particuliere zorginstellingen en gespecialiseerd in een of enkele vakgebieden, zoals bijvoorbeeld dermatologie, oogheelkunde of plastisch chirurgie. In een ZBC moeten altijd minstens twee medische specialisten werken, terwijl in een privékliniek ook alleen basisartsen en verplegers kunnen werken. De medische handelingen die in zulke klinieken worden uitgevoerd zijn vaak niet medisch noodzakelijk en worden vaak niet vergoed door de zorgverzekering. Behandelingen in een ZBC worden soms vergoed (afhankelijk van je soort polis, de behandeling en of de kliniek een contract heeft met de zorgverzekeraar). Een ZBC staat altijd onder toezicht van de overheid, een privékliniek niet. Wel staan ze onder toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Wachtlijsten en wachttijden

Een groot verschil tussen een regulier ziekenhuis en een kliniek is dat bij een (privé)kliniek de wachttijden vaak een stuk korter zijn. Een van de redenen hiervoor is dat er geen spoedgevallen tussendoor komen. Feitje: ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht hun wachttijden te vermelden op hun website én maandelijks bij te houden. Dit wordt alleen lang niet door alle ziekenhuizen gedaan, dus ben je op zoek naar een behandelaar: vraag dan specifiek naar de wachtlijst.

Specialisatie, zorg en aandacht

Omdat een kliniek vaak gespecialiseerd is op een bepaald gebied, werken er mensen met veel kennis en ervaring. Een ander argument dat vaak genoemd wordt, is dat een kliniek vaak warmer en huiselijker aanvoelt dan een regulier ziekenhuis. Daar is de sfeer een stuk kouder en meer klinisch. Bij een kliniek draait het meer om service en persoonlijke zorg. Uiteraard heeft een ziekenhuis ook voordelen. Die hebben vaak veel meer voorzieningen dan een kliniek. Een uitgebreide en moderne intensive care bijvoorbeeld. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met verschillende afdelingen en specialismen en zijn de behandelingen een stuk gecompliceerder.

Kosten en vergoeding

In tegenstelling tot wat veel mensen denken vallen de procedures bij een kliniek vaak goedkoper uit dan bij een regulier ziekenhuis. De behandelingen zijn vaak minder ingewikkeld, er is geen uitgebreide intensive care aanwezig en er wordt kleinschalig gewerkt. De kans is wel groot dat de behandeling niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, wat in een ziekenhuis bijna altijd wel zo is. Neem voor advies contact op met je zorgverzekeraar.

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Gepensioneerde Peter werkt eens per week via Interchange


Dit is het grootste drijvende ziekenhuis van de wereld

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book