6 oktober 2019 3 minuten

Meer verplegers uit Spanje als oplossing tekort in de zorg

Om het tekort aan verplegers op te lossen, worden Zuid- en Oost-Europeanen omgeschoold voor de Nederlandse zorg.

 

Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen heeft berekend dat er tot 2025, zo’n 125.000 extra mensen in de zorg nodig zijn. Het aandeel buitenlandse verplegers in Nederland is nu nog relatief klein. Er staan 190.000 verpleegkundigen ingeschreven in het register van Beroepen Individuele Gezondheidszorg. Ruim drieduizend van hen komen uit het buitenland.

 

‘Spanjaarden hebben betere technische achtergrond’


Waarom is er gekozen voor zorgprofessionals uit Spanje? Volgens journalisten van Trouw worden de Spaanse verplegers geroemd, omdat zij met een academische opleiding een betere technische achtergrond hebben dan menige Nederlandse verpleger. Wat Spanjaarden naar Nederland lokt, is een hoger salaris en meer tijd voor de patiënten. 

 

Eerdere experimenten met verpleegkundigen uit onder meer de Filippijnen­­ liepen steeds stuk op cultuurverschillen. Al moeten de Spaanse verpleegkundigen ook wel wennen aan de ‘afstandelijke Nederlandse mentaliteit.’ Naar verwachting zullen er dit jaar 400 Spanjaarden aan de slag gaan in de Nederlandse zorg.

Bron: Trouw

Wie is Interchange?

Wij helpen zorgprofessionals bij het vinden van een vaste baan, detacheer-werk of uitzendwerk. En ben je ZZP’er of overweeg je er een te worden? Wij staan je bij met opdrachten en alle bijkomende (administratieve) verplichtingen.

Over ons

Gerelateerd nieuws


Hoe blijf je gastvrij als zorgprofessional


Dit zijn de 5 best gelezen artikelen van het jaar 2018

Deel op Linkedin
Deel op Facebook

Ben je een ZZP’er in de zorg of wil je dat graag worden?

Download net als 1282 andere zorgprofessionals ons e-book.

Ik wil het gratis e-book