Krappe arbeidsmarkt maakt dat zorginstellingen kijken buiten de EU
10 mei, 2022
Artikel door Maik Koster:
Afgelopen maart werden er 85.000 medewerkers ontslagen in Nederland, 0,9% van het totaal aantal mensen dat aan het werk is. Dat lijkt een hoog getal maar gemiddeld worden sinds 2003 elke maand 132.000 medewerkers ontslagen.
Bovenstaande geeft aan hoe krap de arbeidsmarkt is. Dit geldt helemaal voor de markt waarin Interchange zich begeeft, de gezondheidszorg. De grote vraag naar arbeid verklaart de krappe arbeidsmarkt.
Een aantal ziekenhuizen overwegen het inzetten van zorgmedewerkers buiten de EU. In het verleden is er geëxperimenteerd met medewerkers uit Zuid-Afrika en Indonesië. Deze experimenten leverden allemaal weinig op.
Een voorwaarde om een buitenlandse verpleegkundige in Nederland aan het werk te krijgen is dat hij of zij de Nederlandse taal machtig moet zijn. Als we vanuit de BIG registratie de eis van de taal loslaten kan een verpleegkundige uit Portugal of welke EU-land dan ook in een zorginstelling in Nederland aan de slag. Dit vergroot het potentieel aan mogelijk interessante werknemers voor de gezondheidszorg in Nederland.
Interchange heeft in het verleden geprobeerd om een buitenlandse verpleegkundigen vanuit de EU aan het werk te krijgen in Nederland. Telkens bleek de Nederlandse taal een bottelnek. Vorige week was ik een dag in Amsterdam. Overal sprak men Engels, kan een engelsprekende verpleegkundige dan niet in een ziekenhuis werken?