Onzin banen in de zorg, bestaan die?

28 juni, 2022

Artikel door Maik Koster.

Interchange wil graag zoveel mogelijk ziekenhuizen ondersteunen door hen te voorzien van vak deskundige zorgprofessionals. De noodkreet voor meer mensen in de zorg wordt met de maand schrijnender. Toch viel me een recent artikel ineens op waarin gesproken werd over een daling van de productiviteit in ziekenhuizen. Hoe kan dat nou?

Na een lange periode van groei en stabiliteit is de productiviteit van ziekenhuizen tussen 2012 en 2019 sterk gedaald. Dat is de belangrijkste conclusie die volgt uit de nieuwste cijfers van de monitor Trends in Publieke Sector (TiPS) van IPSE Studies. Uit de trendmonitor blijkt dat in deze periode ook de productie van ziekenhuizen flink afneemt.

Door de dalende productie is de productiviteit gedaald. “Dit is een bekend verschijnsel in de publieke dienstverlening”, aldus IPSE: “Bij een krimpende productie nemen de kosten minder dan evenredig af. Er ontstaat steeds meer ondoelmatigheid in het systeem.”
Ondoelmatigheid in het systeem klinkt als: er gebeuren handelingen en werkzaamheden in de ziekenhuizen die nergens toe doen. Die geen concreet doel hebben. Ik hoor wel eens dat bij grote bedrijven er “onzin-banen” bestaan. Dit een baan waarvan diegene die het werk zelf uitvoert, zegt dat het zinloos is. Het lijkt me vreselijk om zo’n baan te hebben.

Bij Interchange werken alle zorgprofessionals in de directe patiëntenzorg, het tegenovergestelde van een onzin-baan. Op kantoor hebben we een lage overhead en iedereen is doelmatig bezig met zijn of haar werk. Interchange is hard op weg om een groot bedrijf te worden. Ik ben benieuwd wanneer wij onze eerste onzin-baan creëren.

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book