Re-usable versus disposable OK mutsen

04 januari, 2024

Toen ik met mijn opleiding begon waren de blauwe en groene OK-pakken uitgebreid met leuke fleurige en grappige katoenen zelf wasbare OK-mutsen. De disposable mutsen waren er ook maar veel mensen droegen deze leuke mutsen om jezelf toch een beetje te kunnen onderscheiden van de rest. Helaas zijn een aantal jaar later de leuke mutsen helemaal verdwenen in verband met hygiëne. Gelukkig kwamen daar de kleurrijke sokken en klompen voor terug.

Leuke fleurige en grappige katoenen zelf wasbare OK-mutsen

Om mijn diploma te mogen halen heb ik toentertijd mijn scriptie geschreven over disposable mutsen versus re-useable mutsen. De leuke OK-mutsen waren vaak van katoen gemaakt en geven daardoor veel partikels af en dat was een dingetje net als het zelf thuis wassen… Daarom heb ik toen onderzocht hoeveel partikels welke ‘soort’ muts nou afgeeft en daarnaast wilde ik graag weten wat er `s morgens en aan het einde van de werkdag aan microbiële flora op de verschillende mutsen terug te vinden was. Want ja, wordt zo`n leuke muts wel op de juiste manier thuis gewassen? Gaat de hond erop liggen na het wassen? Doet iedereen wel elke dag een schone muts op?

Door kweken te nemen bleek dat de leuke mutsen al met best veel (KVE`s) kolonie vormende eenheden (micro kokken, gram kokken en stafylokokken etc.) ‘besmet’ waren nog voordat je een operatie had gedaan. Dat in combinatie met de verhoogde partikel afgifte maakt de kans groter op een postoperatieve infectie door het dragen van leuke mutsen ten opzichte van de disposable mutsen. De disposable mutsen kwamen toen dus als winnaars uit de bus en zijn gebleven maar zorgen wel voor dagelijks een hoop extra afval.

Terugkomend op mijn vorige blog, leven we nu in een tijd waarin de re-usable OK-mutsen steeds meer terugkomen, alleen dan wel in de saaie stof als waar de OK-pakken van gemaakt zijn om partikelafgifte te voorkomen. Deze worden samen met de OK-kleding op de juiste manier gewassen. Ze zijn er nog niet in leuke printjes maar ik verwacht dat dit niet lang meer gaat duren.