Nadelen van detacheren? De top 7 misverstanden

09 maart, 2021

“Detacheren? Mij niet gezien hoor, dan heb ik helemaal geen baanzekerheid, geen pensioenopbouw en dan moet ik ook nog iedere dag ergens anders werken aan de andere kant van Nederland.” Hier behandelen wij de meest gehoorde misverstanden van detacheren in zorg.

1. “Geen baanzekerheid”

Als gedetacheerde kom je in dienst bij het bureau die voor jou passende opdrachten zoekt. Theoretisch gezien ga je eenzelfde soort dienstverband aan als bijvoorbeeld bij een ziekenhuis zelf. In de meeste gevallen start je met een contract voor onbepaalde tijd. Als het bureau waar jij voor werkt geen geschikte opdracht vindt hoef je je geen zorgen te maken over je salaris. Je krijgt namelijk gewoon doorbetaald zolang je contract loopt. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken over de arbeidsvoorwaarden. Een bureau mag namelijk niet negatief afwijken van de arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever zelf. Dus dit is altijd hetzelfde en vaak zelfs iets meer!

2. “Werken aan de andere kant van het land”

Natuurlijk is flexibiliteit een vereiste als je gaat detacheren maar dit betekent niet dat je vanuit Maastricht in Leeuwarden aan het werk moet. Integendeel zelfs, een bureau wil iemand namelijk zo lang mogelijk geïnspireerd en gemotiveerd aan het werk zien, dit strookt niet met een te lange reistijd. Maak je daar dus geen zorgen over.

3. “Allemaal “louche” bureaus”

“Allemaal” is hier de misvatting. Het is daarom heel belangrijk dat je onderzoek doet naar het bureau waar je misschien voor gaat werken. Check altijd of ze beschikken over de te behalen keurmerken, bijvoorbeeld het SNA-keurmerk. Dit is namelijk het bewijs dat ze goed en integer omgaan met je gegevens en uitbetalingen.

4. “Je bouwt geen pensioen op”

Ook dit is geheel afhankelijk van het bureau waar jij voor gaat werken. Het is verstandig om hier vragen over te stellen tijdens je intakegesprek. In de meeste gevallen bouw je gewoon een pensioen op, precies zoals het hoort. Het blijft altijd belangrijk om door te vragen bij welk pensioenfonds is het bureau bijvoorbeeld aangesloten? Een pensioenfonds dat veel voorkomt is STIPP. Let er wel op dat je je pensioen opbouwt bij STIPP plus, deze is namelijk voor detacheerders.

5. “Detacheren is hetzelfde als uitzenden”

Detacheren is heel iets anders dan uitzenden. Als je gedetacheerd wordt, ga je lange opdrachten aan van minimaal 3 maanden tot soms wel anderhalf jaar lang bij dezelfde opdrachtgever. Als uitzender vul je af en toe een paar losse dagen in bij verschillende opdrachtgevers. Detacheren is dus zeker niet uitzenden.

6. “Als je gaat detacheren dan krijg je de meest vervelende taken en leer je niets”

Deze kan deels waar zijn. Het komt wel eens voor dat je tijdens je inwerkperiode de minder leuke klusjes krijgt. Na verloop van tijd draai je gewoon mee op je afdeling. Je kan vaak deelnemen aan de bij- en nascholing die georganiseerd wordt door de opdrachtgever. Daarnaast zorgt het bureau waar je voor werkt ook voor de nodige scholing.

7. “Je hoort niet bij het team”

Hierin is je karakter als gedetacheerde van belang. Als jij hard werkt en sociaal aangelegd bent, zul je zien dat je heel snel deel uitmaakt van het team. Je krijgt verantwoordelijkheid en je gaat ook mee in de cultuur van het ziekenhuis. Je bent een collega net als ieder ander.

Ontvang gratis het e-book ‘Detacheren in de zorg'

Download E-book