Het ziekteverzuim gaat weer omhoog

05 juli, 2022

Door Maik Koster:

Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers kwam in het eerste kwartaal van 2022 uit op 6,3 procent, het hoogste percentage sinds het begin van metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1996. Dat maakte het statistiekbureau vrijdag bekend. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg het verzuim 4,8 procent.

Het eerste kwartaal is altijd de periode met het meeste ziekteverzuim in het jaar, vanwege het winterweer in januari, februari en maart. Volgens een woordvoerder van het CBS komt het uitzonderlijk hoge verzuim van deze winter waarschijnlijk door de zeer besmettelijke Omikron variant van het coronavirus die in deze periode in Nederland rondging.

Net als een jaar eerder waren het de medewerkers in de zorg die zich het vaakst ziek meldden: 8,9 procent. Dat wil zeggen dat van de duizend te werken dagen 89 dagen verzuimd werden wegens ziekte. Een jaar eerder ging het in de zorg in het eerste kwartaal om 68 dagen verzuim.

Het hoge ziekteverzuim remt de zorg die moet worden ingehaald door Corona. Men verwacht rond de zomer weer een toename van Corona in Nederland. Hopelijk komen we hier in de zorg goed doorheen. Ik moet er niet aan denken dat er weer operaties worden afgezegd.

Hopelijk krijgt de bedrijfsarts bij Interchange een rustige zomer.

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book