Geen accreditatie voor Zorgbestuurders

07 juli, 2022

 

De meeste zorgprofessionals komen bij Interchange werken omdat ze hun huidige baan in het ziekenhuis zat zijn. De voornaamste reden is de teamleider, de directe leidinggevende. Binnen Interchange weten we al jaren: als er gedonder is in het management van een afdeling, dan stroomt de afdeling leeg van zijn werknemers. Goed management is essentieel voor het behoud van medewerkers in de zorg. Hoe beter het management hoe kleiner de flexibele schil van flexwerkers.

Vol ongeloof las ik het besluit van minister Helder dat er geen wettelijk verplichte accreditatie voor zorgbestuurders komt. Ook worden zij niet verplicht zich aan te sluiten bij een beroepsvereniging. Een verplichte accreditatie is noch gewenst noch uitvoerbaar”.

Hoewel accreditatie een bijdrage levert aan goed bestuur, is het geen garantie dat zorgbestuurders zich hier na accreditatie meer op gaan toeleggen. Dat is de conclusie van de minister. Helder gaat dus uit van zelfregulering via de Governancecode zorg. Volgens Helder dient iedere bestuurder zich te verantwoorden en zich toetsbaar en transparant op te stellen.

De grootste uitdaging voor de zorg in Nederland is het behoud van de medewerkers en het aantrekkelijk maken voor nieuwe medewerkers. Goed bestuur is het belangrijkste stuk op het schaakbord. Binnen Interchange zien we de uitstroom van zorgprofessionals met lede ogen toe. Natuurlijk zijn we blij als een nieuwe kandidaat bij ons wil komen werken maar de balans tussen vast personeel en de flexibele schil moet gezond blijven. Om dat te kunnen bereiken hebben we goed bestuur nodig in de zorginstellingen in Nederland. De accreditatie zou een mooie 1e stap zijn naar een meting en weging van de zorgmanagers.

Zo zet Peter Gillis elke week op tv: ‘Vertrouwen is goed, maar controleren is beter’.

Ontvang gratis het e-book ‘ZZP’er in de zorg worden'

Download E-book