Flexibiliteit in de zorg vooral eenrichtingsverkeer

17 mei, 2022

Artikel door Maik Koster:

Marijn Houwert is werkzaam als traumachirurg in het UMC Utrecht en schreef een mooi artikel over flexibiliteit in de zorg (medisch contact, 28 januari 2022). Zijn stelling was dat er voor verpleegkundigen weinig flexibiliteit geboden wordt door de ziekenhuizen. Marijn refereert naar flexibele werktijden, ik citeer:

“Verpleegkundigen of operatieassistenten die 20 uur willen werken? Kan niet qua rooster. Structureel een uur eerder naar huis om een kind op te halen? Onmogelijk want kennelijk niet te organiseren. Dagopvang die om half 7 ’s ochtends opengaat? Lukt niet. Carrièreplanning? Dat is slechts voorbehouden aan dokters. Flexibiliteit is dus eenrichtingsverkeer. Verpleegkundigen en verzorgenden dienen vooral flexibel te zijn.”

Vanuit Interchange zien we dat bij ziekenhuisafdelingen medewerkers ontslag nemen als er veranderingen in de roosters ontstaan. Bijvoorbeeld moeders met vaste kinderdagverblijfdagen komen direct in de problemen.

Soms hoor ik dat detacheerders en ZZP’ers in de zorg hun rooster zelf kunnen bepalen. Binnen Interchange geldt dat de zorgmedewerkers meegaan met de roosters van de afdeling waar ze werken. Echter er is wel meer ruimte om de voorwaarden van de werktijden te bespreken.

Het is voor ziekenhuizen ontzettend moeilijk om flexibiliteit toe te laten voor de inroostering van hun medewerkers. Het credo blijft vooralsnog: “gelijke monniken gelijke kappen”. Ik hoor graag initiatieven die de flexibiliteit van zorgmedewerkers binnen de ziekenhuizen vergroten.

 

 

 

Ontvang gratis het e-book ‘Detacheren in de zorg'

Download E-book